Η Γεννηματά (42,50%) στον β΄γύρο, θα είναι η νέα Πρόεδρος - Ο Ανδρουλάκης 25,14% - Μέτρια η συμμετοχή, ψήφισαν 210.000

Η Γεννηματά (42,50%) στον β΄γύρο, θα είναι η νέα Πρόεδρος - Ο Ανδρουλάκης 25,14% - Μέτρια η συμμετοχή, ψήφισαν 210.000
Πρώτη με μεγάλη διαφορά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Φ. Γεννηματά, ψήφισαν συνολικά για την νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς 210.000 πολίτες
(upd25) Στον δεύτερο εκλογικό γύρο την ερχόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 θα κριθεί η ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με την Γεννηματά να έχει ουσιαστικά κλειδώσει την προεδρία....στον πρώτο γύρο η Γεννηματά κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ανδρουλάκη ωστόσο δεν κατάφερε να φθάσει στην αυτοδυναμία....
Αντίπαλοι στον επαναληπτικό γύρο θα είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Να σημειωθεί ότι βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων η Φ. Γεννηματά ξεπερνούσε το 50% των ψήφων ωστόσο στη συνέχεια τα ποσοστά της υποχώρησαν προς το 42%. 
Με καταμετρημένες 175.000 ψήφους σε σύνολο 210.264 ψήφων η κ Γεννηματά συγκεντρώνει το 42,50% και ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής το 25,14%.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα 13/11 το απόγευμα.

Ο αριθμός των πολιτών, που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία του α΄ γύρου στις 12 Νοεμβρίου 2017 ξεπέρασε τους 210.000 λόγω της παράτασης, που δόθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην Αθήνα.
Πάντως εάν αθροιστούν τα ποσοστά των κομμάτων που απαρτίζουν την κεντροαριστερά εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή ήταν μια μετριότητα.

Ειδικότερα με καταμετρημένο ποσοστό, που αγγίζει το 84% των ψήφων λαμβάνουν:
 
Φώφη Γεννηματά 73.939 ψήφοι (42,50%),

Νίκος Ανδρουλάκης 43.735 ψήφοι (25,14%),

Γιώργος Καμίνης 23.520 ψήφοι (13,52%),

Σταύρος Θεοδωράκης 17.062 ψήφοι (9,81%),

Γιάννης Μανιάτης 7.417 ψήφοι (4,26%),

Γιάννης Ραγκούσης 4.162 ψήφοι (2,39%),

Κων/νος Γάτσιος 2.877 ψήφοι (1,65%),

Απόστολος Πόντας 924 ψήφοι (0,53%),

Δημήτρης Τζιώτης 343 ψήφοι (0,20%).

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 (1.017.085 ψήφοι).
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι, ψήφισαν 210.000 πολίτες, σπάζοντας το σχετικό «φράγμα», πριν από τις 20:00, το οποίο είχαν θέσει οι υπεύθυνοι της εκλογικής διαδικασίας και τα σχήματα της εκλογικής διαδικασίας.
Εάν κάποιος από τους υποψήφιους δεν λάβει το 50+1 των ψήφων θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικός γύρος την επόμενη Κυριακή (19/11/2017).
Θα τεθούν αντιμέτωποι οι δύο πρώτοι από τους υποψήφιους.
Στην Ελλάδα στήθηκαν 851 εκλογικά κέντρα στα οποία ψήφισαν 207. 757 εκλογείς.
Συνολικά μαζί με εκείνα του εξωτερικού στήθηκαν 873 εκλογικά κέντρα και ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων ανέρχεται στους 209.932.  
Ο αριθμός των πολιτών, που πήραν μέρος στη σημερινή εκλογική διαδικασία ξεπερνά τους 210.000 λόγω της παράτασης, που δόθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στην Αθήνα.Γεννηματά: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή - Ανδρουλάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή ανανέωσης

Σε δηλώσεις της μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, η κα.Γεννηματά υποστήριξε ότι οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής».
«Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.
Τολμήσαμε.
Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα» ανέφερε η κα.Γεννηματά, επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή.
Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα» τόνισε η κα.Γεννηματά.
Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε τη στήριξη των υπόλοιπων υποψήφιων αρχηγών για το δεύτερο γύρο των εκλογών.
«Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας.
Εμείς τώρα αρχίζουμε.
Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα.
Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας.
Σας θέλω όλους δίπλα μου» ανέφερε σε δήλωση του σήμερα τα ξημερώματα ο κ.Ανδρουλάκης.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα.
Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας.
Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους.
Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους.
Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ» υπογράμμισε ο κ.Ανδρουλάκης.


Τρικυμία στο Ποτάμι - Ζητούν από τον Θεοδωράκη συνέδριο και αυτόνομη πορεία


Αναταράξεις στο εσωτερικό του Ποταμιού έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κεντροαριστερά και η ήττα του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς 59 στελέχη του Ποταμιού ζητούν αυτόνομη πορεία και συνέδριο τώρα, διαφωνώντας με τη συμπόρευση του Ποταμιού με το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.
«Από το ξεκίνημα των διαδικασιών για τον Νέο Φορέα, πολλά μέλη και στελέχη του Ποταμιού εκφράσαμε την αντίρρησή μας, θεωρώντας το εγχείρημα μια θνησιγενή προσπάθεια ανακύκλωσης του παλιού πολιτικού συστήματος.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του Νέου Φορέα.
Δεν σταμάτησε σε αυτό, εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφηση του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε.
Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος.
Την τύχη του πρέπει να αποφασίσουν όλα τα μέλη του, ανεξάρτητα από προσωπικές συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες.
Εμείς συνεχίζουμε, μένουμε πιστοί σε όσα μας έκαναν να συμμετέχουμε στο ταξίδι του Ποταμιού που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2014, για την Ελλάδα της δημιουργίας, της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών.
Ενάντια στο πελατειακό κράτος, την διαφθορά, τον κομματισμό.
Για την επιστροφή του Ποταμιού στις ιδρυτικές αξίες και αρχές του, για την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία.
Για να γίνει το Ποτάμι ο σύγχρονος προοδευτικός φιλελεύθερος μεταρρυθμιστικός πόλος που έχει ανάγκη ο τόπος.
Απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου στο οποίο θα αποφασιστεί η μελλοντική πορεία και ηγεσία του κινήματος μας» αναφέρουν στην επιστολή τους 59 στελέχη του Ποταμιού.

Θεοχαρόπουλος: Αύριο 14/11 θα αποφασίσει η ΔΗΜΑΡ ποιον θα στηρίξει στο β'γύρο των εκλογών

Την θέση ότι η Φώφη Γεννηματά πέτυχε μια καθαρή νίκη και με διαφορά στις εκλογές του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος.
«Οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά η ουσία είναι ότι χθες υπήρχε μαζική συμμετοχή, 210.000 ψηφοφόροι δεν είναι λίγοι» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Θεοχαρόπουλος, υποστηρίζοντας πως υπήρχε συσπείρωση και πως ο νέος φορέας έχει προοδευτικό πρόσημο.
«Όσοι συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές είναι συνιδρυτές του νέου φορέα και θα έχουν λόγο» είπε ο κ.Θεοχαρόπουλος, αναφέροντας πως αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΔΗΜΑΡ για να ληφθεί η απόφαση για το ποιον θα στηρίξουν στο β’ γύρο των εκλογών.  
«Ο νέος πολιτικός φορέας πρέπει να ανατρέψει τους συσχετισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στον χώρο και ταυτόχρονα η ΝΔ να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Αλιβιζάτος: Οι πολίτες ψήφισαν να υπάρχει ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Η συμμετοχή των πολιτών στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ξεπέρασε τις 200.000 ανακοίνωσε και επίσημα ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος.
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα πάει αρκετά πιο ψηλά, καθώς τα εκλογικά τμήματα δε θα κλείσουν μέχρι να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες.
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους ειρωνεύονταν την προσπάθεια τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος.
«Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει να υπάρχει αυτή η παράταξη, οι πολίτες ψήφισαν να υπάρχει ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»  επισήμανε ο επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας.
Την ικανοποίηση του για την υψηλή συμμετοχή εξέφρασε και ο Γ. Καμίνης, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτή η μαζική προσέλευση του κόσμου είναι και μια απάντηση απέναντι στους μηχανισμούς και ότι θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή» αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε την προσέλευση «ευτυχές γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος στηρίζει την προσπάθεια που κάνουμε», επισημαίνοντας πως «η μαζική προσέλευση θα είναι και η εγγύηση ενότητας και ροοπτικής της νέας προσπάθειας».
Η όλη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά σε γενικές γραμμές, αν και ουρές και έλλειψη ψηφοδελτίων σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα, ήδη οι 9 διεκδικητές της αρχηγίας του νέου φορέα ψήφισαν, ενώ φαβορί για τη θέση του επιφαλής της Κεντροαριστεράς θεωρείται η Φ. Γεννηματά.Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν και να ψηφίσουν για τον επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, μεταξύ των 9 υποψηφίων: Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.
Οι κάλπες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 21:00 ενώ σε ορισμένα εκλογικά κέντρα της Αθήνας δόθηκε παράταση, λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ψηφοφόρων.
Στις κάλπες οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα - Τι δήλωσαν

Στο 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις εκλογές για την Κεντροαριστερά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφια για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα, Φώφη Γεννηματά.Η ίδια, αφού ψήφισε, δήλωσε «θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης.
Ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης.
Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα.
Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης».
 «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Από την πλευρά του, στο Εργατικό Κέντρο του Άργους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις εκλογές για την Κεντροαριστερά ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, Γ. Μανιάτης.Αφού ψήφισε ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «σήμερα είναι μεγάλη μέρα για την Δημοκρατική παράταξη, ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα του 7%, ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο προοδευτικό κίνημα τον πρωταγωνιστή των επόμενων πολιτικών εξελίξεων.
Για να δώσουμε ξανά χαμόγελο, αισιοδοξία και προοπτική στην Ελλάδα.
Για να είναι η Δευτέρα μια άλλη μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας.
Ο κ. Μανιάτης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους.
Επίσης, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γ. Καμίνης, δηλώνοντας ότι «σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα».Ακόμη, ο επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γ. Ραγκούσης, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού.Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια.
Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας.
Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά».
Περαιτέρω, στη Ρόδο άσκησε ψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Ν. Ανδρουλάκης.


Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για τη χώρα».
Στην Αγία Βαρβάρα, στη γειτονιά που μεγάλωσε, ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς,  Σταύρος Θεοδωράκης.Τον υποδέχτηκαν παιδικοί του φίλοι και υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του.
Μετά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα.
Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα.
Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».
Στο Παγκράτι ψήφισε ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος σήμερα για την ηγεσία του νέου φορέα της; Κεντροαριστεράς, Κ. Γάτσιος, δηλώνοντας ότι «κάνουμε σήμερα μαζί το πρώτο βήμα για ένα νέο ενιαίο φορέα, ο οποίος θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας και θα συγκρουστεί με τους ποικιλώνυμους φορείς, τους παρασιτισμού, της διαφθοράς, της πελατοκρατείας και κομματοκρατείας οι οποίοι κατέστρεψαν και χρεωκόπησαν τη χώρα»
Από την πλευρά του, ο  επικοινωνιολόγος και επίσης υποψήφιος στις σημερινές εκλογές, Δ. Τζιώτης, μεταξύ άλλων δήλωσε «ήρθε η ωρα ν΄ αλλάξουμε, να πάμε μπροστά.
Η μισή Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ.
Αυτήν την Ελλάδα πρέπει πάλι να κερδίσουμε.
Από αύριο ξεκινάμε μία επανάσταση.
 Μία μάχη ιδεών.
Μια μάχη για τη νέα Ελλάδα».
Τέλος, ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της; Κεντροαριστεράς Απ. Πόντας, δήλωσε πως  «σήμερα είναι η αρχή μια πορείας για την Παράταξη.
Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα από μία μεγάλη πορεία που πιστεύω ότι έχουμε και την ικανότητα και τη θέληση και την προοπτική να κάνουμε όλοι μαζί».

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Μπορεί να ψηφίσει κάθε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη.
Κάθε ψηφοφόρος βάζει μόνο ένα σταυρό προτίμησης.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει κάθε ψηφοφόρος για να μπορεί να ψηφίσει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο επιθυμεί να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριο, αλλά και να καταβάλλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ , καθώς το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί  για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας και στην περίπτωση που περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.
Επιπλέον, δεν θα διεξαχθεί ηλεκτρονική – εξ αποστάσεως ψηφοφορία, αλλά θα διεξαχθεί με on line διαδικασία, δια ζώσης, σε  εκλογικό κέντρο, στο οποίο πρέπει να προσέλθει κάθε ψηφοφόρος αυτοπροσώπως.
Χάρτης με σημειωμένα τα εκλογικά τμήματα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της  Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας που έχει αναλάβει την οργάνωση των εκλογών (www.dpekloges.gr), ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για κάθε πληροφορία στον αριθμό 4895000.
Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εκλογών και θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, ενώ για την πραγματοποίηση των εκλογών βοηθούν εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εθελοντές εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων.
Σε περίπτωση που διεξαχθεί  δεύτερος γύρος των εκλογών στις 19 Νοεμβρίου, σε αυτόν θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον πρώτο, σήμερα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Πώς θα εκλεγεί ο νικητής

Σήμερα δίνουν τη μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς οι εννέα υποψήφιοι:  Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης.Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων και σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και τότε νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφήσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.
Σημειώνεται ότι την οργάνωση των εκλογών ανέλαβε η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος νωρίτερα μιλώντας σητν ΕΡΤ ανέφερε ότι «τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 22:30 εάν δεν υπάρχει σασπένς».
Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει “Δίκτυο Εμπιστοσύνης” ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.
Σε αυτούς ανήκει η ευθύνη για την εξεύρεση των καταστημάτων της ψηφοφορίας, τον διορισμό των εφορευτικών επιτροπών από πρόσωπα που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρουν τους γι’ αυτό, τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και την διαβίβαση των εκλογικών καταλόγων στην Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια των σημερινών εκλογών, προηγήθηκε  την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, γενική δοκιμή της ψηφοφορίας, με το άνοιγμα του το 85% των Εκλογικών Κέντρων σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, με προσέλευση χειριστών και 4000 περίπου εθελοντών για τη στελέχωση των Εφορευτικών Επιτροπών.

(Πρώτη ενημέρωση 08:34, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017)

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS