Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Τη μισή διαδρομή έχει διανύσει η Ελλάδα - Μακρύ το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι

Goldman Sachs - Τη μισή διαδρομή έχει διανύσει η Ελλάδα - Μακρύ το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι
Η αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αποτελεί έναν από τους 4 μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία
Mακρύς παραμένει ο κατάλογος των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προωθήσουν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να βάλουν οριστικό φρένο στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η Goldman Sachs, σε νέα 12σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "The evolution of disaster risk in 2014", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν πρέπει να σταματήσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ευρείας κλίμακας και να έχουν στόχο την εξυγίανση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας, όπως ο τραπεζικός και η αγοράς εργασίας. Νούμερο 1 προτεραιότητα των χωρών του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το υφεσιακό καθεστώς των περασμένων ετών, διεκδικώντας όσο το δυνατόν ισχυρότερη ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετούν στο +1,1% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014 και περαιτέρω ισχυροποίησή της, στο +1,5%, το 2015.
Όπως υποστηρίζει, στη συνέχεια, η αμερικανική τράπεζα, σε γενικές γραμμές οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2014 εμφανίζονται πλέον πιο... φιλικές από ότι ήταν το 2013, ωστόσο το χάσμα ανάμεσα στις ισχυρές και τις πιο αδύναμες χώρες παραμένει.
Το γεγονός όμως εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τη Goldman Sachs στην Ευρωζώνη δεν είναι άλλο από την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, καθώς οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν ακόμη εξαιρετικά "σφικτές", χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη πως ακολουθούν τον δρόμο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αναφερόμενη η αμερικανική τράπεζα στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζεται αισιόδοξη για το νέο έτος, υποστηρίζοντας πως σοβαρές προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο "έφυγαν" από το επίκεντρο των ανησυχιών, όπως ακριβώς "έφυγε" και το 2013, δίδοντας τη θέση του σε ένα πιο ελπιδοφόρο 2014.
Για την Goldman Sachs τέσσερις είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που ενδεχομένως να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομίας και τις διεθνείς αγορές κατά το 2014.
Οι κίνδυνοι είναι οι εξής:
1) Τυχόν αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αν επανέλθει στο προσκήνιο η οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης ή αν τα κράτη μέλη αποτύχουν στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων μεν, επώδυνων δε, μεταρρυθμίσεων.
2) Τυχόν ισχυρότερη του αναμενομένου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
3) Τυχόν επιδείνωση του προβλήματος του πληθωρισμού, είτε μέσω ραγδαίας ανόδου του, είτε μέσω σημαντικής υποχώρησής του.
4) Τυχόν όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων που μπορεί να ωθήσουν στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.
"Κανένας από τους ανωτέρω κινδύνους δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Goldman Sachs για το 2014", διαμηνύουν, ρητά και κατηγορηματικά, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης