Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini - Εάν δεν καταπολεμηθεί η ανεργία, η ακροδεξιά θα καταλάβει την εξουσία!

Roubini - Εάν δεν καταπολεμηθεί η ανεργία, η ακροδεξιά θα καταλάβει την εξουσία!
Ηχηρή προειδοποίηση από τον Aμερικανό οικονομολόγο
Αποκύημα της λιτότητας και της αδύναμης ανάκαμψης χαρακτηρίζει ο Nouriel Roubini, την αξιοσημείωτη άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.
Με άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο επιφανής οικονομολόγος εκτιμά πως η αναιμική ανάκαμψη «ανοίγει» το δρόμο στα λαϊκιστικά κόμματα, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στις πρόσφατες εκλογές.
Όπως εξηγεί, ο νεο-εθνικισμός μεταπηδά σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, υπερβαίνοντας τα κλασσικά όρια δράσης μίας πολιτικής ιδεολογίας. Τα πάμπολλα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόδιο, η αντίδραση στις άμεσες ξένες επενδύσεις, η προτίμηση σε εγχώριους εργάτες και επιχειρήσεις, η αντι-μεταναστευτική πολιτική, ο κρατικός καπιταλισμός και η αντι-παγκοσμιοποίηση, συνιστούν κοινή συνισταμένη των σύγχρονων λαϊκιστικών και εθνικιστικών κομμάτων.
Φυσικά, οι υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως η Ε.Ε., ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και το ΔΝΤ αποτελούν κόκκινο «πανί» για τα συγκεκριμένα κόμματα. Ακόμη και το Goοgle, η επιτομή δηλαδή της παγκοσμιοποίησης, υπόκειται πλέον, σε εθνικούς περιορισμούς και κατά τόπους απαγορεύσεις, παρατηρεί ο Nouriel Rubini.
H προφανής αιτία, όπως προαναφέρθηκε, είναι η αποτυχία εγκαθίδρυσης μίας ισχυρής ανάπτυξης. Η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και η ανάπτυξη για «ολίγους» καθιστούν εύηχες τις ιδέες των λαϊκιστικών κομμάτων.
Ένας ακόμη παράγοντας ενίσχυσης της ακροδεξιάς, είναι η οικονομική ανασφάλεια της εργατικής και μεσαίας τάξης αλλά και το «στέγνωμα» της αγοράς εργασίας. Αναπόφευκτα, σημειώνει ο οικονομολόγος, οι συγκρίσεις με τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 είναι αρκετές.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως εάν δεν καταπολεμηθεί η ανεργία και δεν αυξηθούν οι μισθοί, τα λαϊκιστικά κόμματα θα είναι ένα βήμα από την εξουσίας, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Φυσικά, αυτό αυτόματα ενισχύει τις φυγόκεντρες (Μ. Βρετανία) και  αποσχιστικές (Καταλονία, Σκοτία) τάσεις.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη. Σε ΗΠΑ, Ασία, Ρωσία και Μέση Ανατολή τα φαινόμενα «γιγάντωσης» των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχημένη οικονομία και η έλλειψη ευκαιριών και ελπίδας συνιστούν τους κεντρικούς παράγοντες του φαινομένου, το οποίο σε ορισμένες χώρες – κυρίως της ανατολής – οδηγεί ακόμη και στον εξτρεμισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης