Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Λάθος η απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals

Bruegel: Κίνδυνοι για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών - Λάθος η απόφαση της ΕΚΤ για τα collaterals
Ο κίνδυνος μεγενθύνεται, δεδομένου και του περιορισμού στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Αθήνας
Κινδύνους στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών διαβλέπει το think tank Bruegel, μετά την αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σε σημερινή του έκθεση, το μεγαλύτερο think tank της Ευρώπης προειδοποιεί για τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μάλιστα, ο κίνδυνος μεγεθύνεται, δεδομένου και του περιορισμού στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Αθήνας, μέσω έντοκων γραμματίων.
Παράλληλα, το Bruegel εκφράζει και τον προβληματισμό του για τη χρήση του έκτακτoυ μηχανισμού ρευστότητας (ELA), ως αντιστάθμισμα στην απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, υπάρχουν δύο παράγοντες, οι οποίοι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα αποσιωπούνται από την ΕΚΤ.
- Η αναγκαία ρευστότητα των τραπεζών ενδέχεται να αυξηθεί ραγδαία, λόγω της συνεχιζόμενης εκροής καταθέσεων.
Τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν πως οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και πιθανώς στα 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Δεδομένου και του παραδείγματος της Κύπρου, οι εκροές δύνανται να αυξηθούν σημαντικά, εκτοξεύοντας τις ανάγκες των τραπεζών.
- Η αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες θα αποδειχθεί ένα αμφιλεγόμενο και δύσκολο ζήτημα σε περίπτωση που καταστεί φανερό πως τα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.
Πάντως, το Bruegel ασκεί έντονη κριτική στην απόφαση της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως η Φρανκφούρτη όφειλε να αναμένει τουλάχιστον έως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
«Η ΕΚΤ έπρεπε να περιμένει, μέχρι ότου διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και μέχρι ότου συνεδριάσει το Eurogroup» διατείνει χαρακτηριστικά.
«Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή της είναι εντελώς λαθεμένη, καθώς συνιστά παρέμβαση στις πολιτικές διαπραγματεύσεις» εξηγεί σε έντονο ύφος.
«Η ΕΚΤ προφανώς πρέπει να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγει την πολιτική ανάμειξη» καταλήγει το ευρωπαϊκό think tank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης