Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Πως άλλαξε η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε δύο εβδομάδες

Business Insider: Πως άλλαξε η ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε δύο εβδομάδες
Το Business Insider παραθέτει ενδεικτικά κάποια σημεία από ομιλίες του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη
Στην πασιφανή αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναφέρεται, με νέο δημοσίευμά του, το Business Insider.
Ειδικότερα σημειώνει ότι από τις 26 Ιανουαρίου που ορκίστηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση, οι θέσεις της για το χρέος έχουν αρχίσει να αλλάζουν.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Business Insider, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση.
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε πρώτο κόμμα με μία σκληροπυρηνική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενο μεταξύ άλλων την κατάργηση του μνηνονίου.
Ωστόσο εκτιμά ότι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, οι υπουργοί του γνωρίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούν με τους εταίρους προκειμένου να πάρει κάποια συμφωνία.
Ακόμη το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «τρενάκι του λούνα παρκ» μερικές χωρίς να καθίσταται σαφές εάν η κυβέρνηση στην πραγματικότητα έχει κάνει πρόοδο.

Το Business Insider παραθέτει ενδεικτικά κάποια σημεία από ομιλίες του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη:
Η σκληρή γραμμή
Βαρουφάκης στις 26 Ιανουαρίου (Telegraph): «Η Ευρώπη έχει φορτώσει το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της ανθρωπότητας στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων φορολογούμενων.
Πρόκειται είδος φορολογικού στραγγαλισμού που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αποικία χρέους».
Βαρουφάκης 30 Ιανουαρίου: ««Αυτό που επιθυμούμε είναι την επανεξέταση του συνολικού προγράμματος. Το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ.»

Η μετριοπαθής γραμμή
Τσίπρας στο Bloomberg:«Ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις μας μια μονομερής ενέργεια για το ελληνικό χρέος» ανέφερε
Βαρουφάκης στους Financial Times 2 Φεβρουαρίου: Η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον αίτημα για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ.. Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μια σειρά από ανταλλαγές χρέους (debt swaps), ένα μενού από ανταλλαγές χρέους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του.
Βαρουφάκης 4 Φεβρουαρίου: Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
Ο Βαρουφάκης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, συνέκρινε την Ελλάδα με έναν άνεργο εργαζόμενο με υποθήκη: «Θα του δώσουμε ένα νέο δάνειο για να μπορέσει να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο; Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει! Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης