Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea Bank: Κίνδυνος επανάληψης της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα - Πιθανοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων

Nordea Bank: Κίνδυνος επανάληψης της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα - Πιθανοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν προσφύγει στο δίχτυ ασφαλείας του ELA, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κίνδυνοι για το Ευρωσύστημα κρίνονται αμελητέοι
Kίνδυνο επιβολής περιοριστικών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες διαβλέπει, με τη σειρά της και η Nordea Bank, αυξάνοντας τη λίστα των αναλυτών που εκφράζουν φόβους για επανάληψη της κυπριακής κρίσης του 2013.
"Η απόφαση της ΕΚΤ, το βράδυ της Τετάρτης 4/2, να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals από τις 11/2, αυξάνει την αβεβαιότητα μεταξύ των καταθετών", επισημαίνει, σε σχετική έκθεσή του, ο γνωστός αναλυτής της Nordea Bank, Jan von Gerich.
Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται οι καταθέτες να επιδοθούν, μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης, σε κλιμάκωση του φαινομένου μαζικών εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να έχουν προσφύγει στο δίχτυ ασφαλείας του ELA, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι κίνδυνοι για το Ευρωσύστημα κρίνονται αμελητέοι.
Δεν αποκλείεται, συνεχίζει η Nordea Bank, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, η Ελλάδα να αναγκαστεί να υιοθετήσει τα μέτρα που έλαβε τον Μάρτιο του 2013 η Κύπρος, επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.
Για να κατορθώσει να αποφύγει τα χειρότερα η Ελλάδα, εκτιμά η Nordea Bank, πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα πίσω από τις αρχικές - προεκλογικές της εξαγγελίες, ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης