Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών - Αργεί η ανάκαμψη των καταθέσεων - Τι λέει η Moody's

Fitch: Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών - Αργεί η ανάκαμψη των καταθέσεων - Τι λέει η Moody's
Oι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου -15% από τα τέλη Νοεμβρίου 2014, έως και σήμερα
Οι πιέσεις σε επίπεδο ρευστότητας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος Fitch, σε έκθεσή του, ημερομηνίας 2 Μαρτίου.
Όπως επισημαίνει η Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αύξησε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο σε ό,τι αφορά θέματα ρευστότητας, όσο και σε ό,τι αφορά θέματα χρηματοδότησης.
Οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στη σκιά της κλιμάκωσης του φαινομένου των εκροών καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Fitch, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά περίπου -15% από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, έως και σήμερα.
Η πτώση αυτή κατά -15% είναι μεγαλύτερη από την υποχώρηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο - Ιούνιο του 2012.
Τότε οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν υποχωρήσει κατά -9,3%.
Οι εκροές καταθέσεων έχουν αυξήσει την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
H εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2015).
Όπως αναφέρει στη συνέχειά της έκθεσής της η Fitch, η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που εξασφάλισε η νέα ελληνική κυβέρνηση μειώνει τον κίνδυνο να διακόψει η ΕΚΤ το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να διακοπεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Όμως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υψηλά εξαρτώμενες από τον ELA, μέχρι να ανακάμψουν οι καταθέσεις.
Βραχυπρόθεσμα όμως δεν αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη στο μέτωπο των καταθέσεων.
Πέραν της ρευστότητας, οι πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες προέρχονται επίσης και από την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.
Η διαχείριση προβληματικών assets αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για κάθε αδύναμη οικονομία.
Η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης εξαγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, προκειμένου να διαπραγματευθεί για μια νέα συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να έχουν διάρκεια, αλλά και να είναι περίπλοκες.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταθετών.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ELA θα συνεχιστεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των επιπέδων ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
H Fitch συνεχίζει να αξιολογεί με Β- και Watch Negative τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που σημαίνει:
Αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών, λόγω της αύξησης των ρίσκων για χρηματοδότηση και ρευστότητα.
Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει την αστάθεια σε επίπεδο καταθέσεων, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση του ELA ή να οδηγήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.





Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Moody's: Παραμένουν υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση οι ελληνικές τράπεζες - Κίνδυνοι στη χρηματοδότηση

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος εκτιμά ότι η επιστροφή των καταθέσεων δεν θα αποκατασταθεί εύκολα τους επόμενους 12-18 μήνες.
Σύμφωνα με τον οίκο ακόμα και αν υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν τον Ιούνιο η καταθέσεις που έφυγαν το τελευταίο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα επιστρέψουν.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο ελληνικός κλάδος θα συνεχίσει να εξαρτάται από χρηματοδότηση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική του αξιολόγηση.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων η Moody's θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να διαθέτει τώρα αξιολόγηση Caa2, την Τράπεζα Πειραιώς να είναι στο Caa2, την Alpha Bank στο Caa2, την Eurobank στο Caa3 και την Attica Bank στο Caa3.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες απαιτείται να υπάρξει μια νέα συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Έτσι η χρηματοδότηση του κλάδου επαφίεται στις διευκολύνσεις της ΕΚΤ, είτε αυτές είναι άμεσες είτε έμμεσες μέσω του ELA.
Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επανεκκινήσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, την οποία διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου, ή θα επεκτείνει τη χρήση ELA, η οποία είναι ακριβότερη κατά 150 μονάδες βάσης.
Όσο όμως η εμπιστοσύνη των καταθετών δεν αποκαθίσταται, τόσο οι ελληνικές τράπεζες θα εξαρτώνται από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν καταλήγει Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης