Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στους ξένους θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1981 - Οι ομοιότητες

FT: Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στους ξένους θυμίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου του 1981 - Οι ομοιότητες
Η σύμπλευση με την Αριστερή Πλατφόρμα είναι μια αποστολή που ίσως ακόμα και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην μπορούσε να φέρει εις πέρας
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου παρομοιάζουν οι Financial Times τον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως η ιστορία στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει μέτωπο κατά της Γερμανίας, με αιχμή την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, θυμίζει τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, όταν απείλησε με αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Financial Times, το 1981, ανώτατες διπλωματικές πηγές προειδοποιούσαν την Ελλάδα πως θα επέφερε ρήγμα στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα οδηγούσε τη χώρα στους ανένταχτους, μακριά και από την Ουάσινγκτον και από τη Μόσχα.
"Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και τα ζητήματα σήμερα να είναι περισσότερο οικονομικά και λιγότερο πολιτικά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν εντοπίζονται σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο εποχών και των δύο περιστάσεων", σχολιάζουν οι Financial Times.
Όπως επισημαίνουν στη συνέχεια, η Γερμανία έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του κακού για τους Έλληνες, ενώ υπαίτια για τα προβλήματα των Ελλήνων θεωρείται η τρόικα, αντικαθιστώντας το ΝΑΤΟ.
Αυτό που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ σημαντικών στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Η στάση του Ανδρέα Παπανδρέου κρίθηκε επιτυχής ενώ οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε να ακολουθήσει παρόμοια τακτική, σχολιάζουν επίσης οι Financial Times.
Όπως, όπως προειδοποιούν, υπάρχει μια σημαντική διαφορά.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε λύσει τα θέματα εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο ο ίδιος ήταν ακόμα αντιπολίτευση.
Αντίθετα για τον Αλέξη Τσίπρα η αποστολή αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
"Η σύμπλευση με την Αριστερή Πλατφόρμα, που περιλαμβάνει από Μαρξιστές - Λενινιστές έως υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες, είναι μια αποστολή που ίσως ακόμα και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου να μην μπορούσε να φέρει εις πέρας", διαμηνύουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης