Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκληρό χτύπημα στην Ελλάδα από τη Fitch - Υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα σε CCC από Β

Σκληρό χτύπημα στην Ελλάδα από τη Fitch - Υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα σε CCC από Β
Η προγραμματισμένη δημοσιοποίηση έκθεσης για την Ελλάδα ήταν στις 15 Μαΐου, όμως η Fitch, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, προχώρησε σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση 3 βαθμίδων
Σκληρό χτύπημα κατά της Ελλάδος από την Fitch αποτελεί η επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά 3 βαθμίδες σε CCC από Β και πλέον η χώρα βαθμολογείται με 4 βαθμίδες υψηλότερα από το default δηλαδή την χρεοκοπία.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά τρεις  (3) ολόκληρες βαθμίδες σε CCC από B προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, υποβάθμισε σε C από Β προηγουμένως την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας ενώ υποβάθμισε και σε B- από ΒΒ προηγουμένως το Country Ceiling.
Όπως εξηγεί ο αμερικανικός οίκος Fitch, η δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων για κάθε χώρα πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, εκτός εάν υπάρχει έκτακτο γεγονός που αφορά σε σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας.
Αυτός είναι και ο λόγος της έκτακτης δημοσιοποίησης για την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η προγραμματισμένη, επίσημη δημοσιοποίηση έκθεσης για την αξιολόγηση της Ελλάδας ήταν στις 15 Μαΐου.
Όμως, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, προχώρησε σε αιφνιδιαστική υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες.
Η ζημιά που έχει σημειωθεί στην εμπιστοσύνη επενδυτών, καταναλωτών και καταθετών έχει σχεδόν εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η Fitch προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη +0,5% για την Ελλάδα το 2015, έναντι πρότερης πρόβλεψής της για ανάπτυξη +1,5% την οποία είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2015.
Οι συνθήκες ρευστότητας με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, σπεύδει να τονίσει σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Fitch.

Οι λόγοι της υποβάθμισης

Η Fitch αποφάσισε να υποβαθμίσει την Ελλάδα, λόγω μιας σειράς σημαντικών παραγόντων, όπως η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές, οι αβέβαιες προοπτικές για το εάν θα υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση της δόσης και οι εξαιρετικά ασφυκτικές συνθήκες σε όρους ρευστότητας που παρατηρούνται στις ελληνικές τράπεζες.
Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν αυξήσει τις πιέσεις για την ελληνική κυβέρνηση.
Ο οίκος Fitch θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιβιώσει από τις τρέχουσες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας, αλλά η ραγδαία αύξηση των κινδύνων έκρινε απαραίτητη την υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας.
Για να διορθωθεί αυτή η ζημιά θα απαιτηθεί χρόνος, ακόμη και εάν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες βελτιωθούν οι προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
H συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, για την τετράμηνη παράταση, έως τα τέλη Ιουνίου, της δανειακής σύμβασης ενισχύει το βασικό σενάριο της Fitch.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε μια οριστική συμβιβαστική συμφωνία.
Όμως η Fitch αναγνωρίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα είναι περιορισμένη.
Ακόμη παραμένει αβέβαιο πότε θα γίνει η εκταμίευση μέρους της δόσης για την Ελλάδα, αλλά και τι θα απαιτηθεί για να εγκρίνουν οι δανειστές τη χορήγηση στήριξης στην Αθήνα.
Έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να καταθέσει μια περισσότερο λεπτομερή και αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup.
Εάν αυτή η λίστα γίνει αποδεκτή, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει ένα βήμα μπροστά στον στόχο για μερική εκταμίευση της δόσης, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως προβλέπει η Fitch, το Eurogroup πρώτα θα απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια θα λάβει απόφαση για μερική εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.
Υπό το πρίσμα αυτό, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να αναμένεται εντός του Απριλίου.
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, 750 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι πληρωμές χρέους Ιούλιο και Αύγουστο ανέρχονται σε 4 δισ. και 3,2 δισ. αντίστοιχα και αφορούν σε λήξεις ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.

Τράπεζες

Όπως επισημαίνει σε άλλο μέρος της έκθεσής της η Fitch, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες - περίπου μείωση κατά -15% στις καταθέσεις από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 - έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική οικονομία.
Η Fitch αξιολογεί με b το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αξιολόγηση που μαρτυρά την αδυναμία της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Το Viability Rating των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκεται στο b, έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης με κίνδυνο υποβάθμισης (Rating Watch Negative), λόγω των αυξημένων κινδύνων που ελλοχεύουν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αλλά η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους είναι αδύναμη, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω εντός του 2015.
Υπάρχει κίνδυνος για επιβολή capital controls στς ελληνικές τράπεζες, εξηγεί η Fitch, αλλά διευκρινίζει πως δεν θεωρεί πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.
Ο κίνδυνος επιβολής capital controls στς ελληνικές τράπεζες οδήγησε τη Fitch στην απόφαση να υποβαθμίσει και το Country Ceiling, σε B-.

Τι υποδηλώνει η τρέχουσα αξιολόγηση CCC για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 0,3% του ΑΕΠ για το 2014.
Πρόκειται για το δεύτερο έτος, κατά το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο το πλεόνασμα είναι χαμηλότερο έναντι του στόχου που ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ακόμη και εάν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους, θα είναι δύσκολο να διατηρήσει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας στις τράπεζες, δύο εξελίξεις που δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να είναι υψηλό, αλλά η δόμη του και η φύση του είναι τέτοιες που το καθιστούν σχετικά ευνοϊκό.
Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ σημαντική κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως έγινε σε όρους τιμών και μειώσεων μισθών, ενώ ακόμη η εξαγωγική δραστηριότητα παραμένει περιορισμένη.

Κίνδυνοι περαιτέρω υποβάθμισης

Υπάρχει κίνδυνος και για νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν συμβούν, μεμονωμένα ή συλλογικά, οι ακόλουθες εξελίξεις:
- Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γεγονός που θα οδηγήσει σε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως μορατόριουμ στο χρέος ή αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιωτών επενδυτών.
- Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, από μόνο του αυτό το γεγονός δεν θα οδηγήσει σε default (χρεοκοπία) το καθεστώς αξιολόγησης της Ελλάδας.
Όμως, εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, τότε αυτή η εξέλιξη θα είναι πιστωτικά αρνητική (credit negative).
- Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που καθιστούσε πιθανή τη στάση πληρωμών της χώρας, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα.

Πιθανότητες αναβάθμισης

Υπάρχει πιθανότητα και για αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, εάν συμβούν, μεμονωμένα ή συλλογικά, οι ακόλουθες εξελίξεις:
- Μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα.
- Μια ευρύτερη συμφωνία για το μέλλον της χρηματοδότησης της Ελλάδας, υπό τη μορφή πιθανότατα - ακόμη και χωρίς τον συγκεκριμένο τίτλο - ενός τρίτου προγράμματος.
- Επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παραγωγή ισχυρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων και ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους, με τη μορφή του OSI.

Βασικές παραδοχές

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 178% του ΑΕΠ, το 2015, όπου κινήθηκε και το περασμένο έτος, 2014.
Η μείωση του χρέους θα είναι σταδιακή.
Οι παραδοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που διακρατείται στον επίσημο τομέα (OSI).
Οι παραδοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν επίσης και το ενδεχόμενο να συναφθούν νέα δάνεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι παραδοχές αυτές εξαρτώνται από τις προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το μέγεθος της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος και του ύψους των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005



Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB



Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+



B2

B

B ***
(πριν την υποβάθμιση)


B3

B-*Ελλάδα

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1* Ελλάδα

CCC+

CCC+



Caa2

CCC**

CCC*Ελλάδα



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C***

D ***

D**

*Ισχύουσα βαθμολογία Ελλάδος

** Η βαθμολογία της Ελλάδος μετά το PSI+ και την έκδοση των νέων ομολόγων….

***Ήταν σε αυτή την βαθμολογία


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης