Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Τι σηματοδοτούν για την Ευρώπη οι εκλογές στη Βρετανία - Ο παράγοντας Ukip και Σκοτία

Stratfor: Τι σηματοδοτούν για την Ευρώπη οι εκλογές στη Βρετανία - Ο παράγοντας Ukip και Σκοτία
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι ο παράγοντας Σκοτία και Ukip
Σήμερα, Πέμπτη 7 Μαΐου, ανοίγουν οι κάλπες για τις πλέον αμφίρροπες και βαρυσήμαντες εκλογικές αναμετρήσεις στη Βρετανία και η Stratfor επιχειρεί να μυήσει τους αναγνώστες στην «κρυφές» πλευρές της βρετανικής πολιτικής.
Για την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία, το έντονο ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών δεν έγκειται στο νικητήριο κόμμα, καθώς είτε επανεκλεγεί το Συντηρητικό Κόμμα του D. Cameron, είτε αναδειχθούν πρώτοι οι Εργατικοί του Ed. Miliband, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερη τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, επισημαίνει η Stratfor, είναι ο παράγοντας Σκοτία και Ukip του Nigel Farage.
Η ψήφος των Σκοτσέζων, αναλύει χαρακτηριστικά, αποτιμάται ιδιαιτέρως καθοριστική, δεδομένου πως το 45% εξ αυτών τάχθηκε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά το αντι-ευρωπαϊκό Ukip, οι δημοσκοπήσεις διαβεβαιώνουν πως θα καταφέρει να κερδίσει αρκετές έδρες (12%) στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Μία τέτοια εξέλιξη προσδίδει σημαντική αξία στην ασκούσα στρατηγική της Βρετανίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε, ας μην λησμονείται πως σε περίπτωση επανεκλογής του D. Cameron, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Η κύρια μάζα των υποστηρικτών του Ukip προέρχεται από τους δυσαρεστημένους Συντηρητικούς, στερώντας ενδεχομένως την επανεκλογή του D. Cameron.
«Αυτό δεν αλλάζει την στρατηγική της Βρετανίας, η οποία όμως, ενδέχεται να αλλάξει λόγω Σκοτίας και Ukip» τονίζει η Stratfor.

Ukip και Σκοτία
Το Ukip είναι και αντι-ευρωπαϊκό και αντι-μεταναστευτικό.
Αντιτίθεται στην ενοποίηση της Βρετανίας με την Ε.Ε. και σε επίπεδο πρακτικό και σε επίπεδο ιδεολογικό, καθώς θεωρεί πως η Ευρώπη υπονομεύει την οικονομία και την ανεξαρτησία.
Θεωρώντας την βρετανική κουλτούρα ως βασικό συστατικό της βρετανικής ανεξαρτησίας, αιτιολογεί και την αντίθεσή του στην εισροή μεταναστών στη Βρετανία, θεωρώντας τους ως απειλή.
Για την Stratfor όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ευρωπαϊκό έθνος, το οποίο αναδύεται από την κοινή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό.
«Οι βρετανικές εκλογές αντανακλούν την υπάρχουσα κατάσταση της Ευρώπης» συνεχίζει η Stratfor και παραθέτει τους εξής παραλληλισμούς:
- Υπάρχουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα τα οποία δεν μπορούν να κυβερνήσουν ακόμη, αλλά δύνανται να επηρεάζουν το σύστημα (Η άνοδος του Ukip και η δέσμευση του Cameron για δημοψήφισμα)
- Υπάρχει το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα, το οποίο ποδηγετείτε από τον ισλαμικό εξτρεμισμό (Ukip)
- Υπάρχει η έξαρση του εθνικισμού, η οποία στοχεύει στη δημιουργία νέων εθνικών – κρατών, αναχαράζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα (Σκοτία)
Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπερθεματίζει η Stratfor, εγκυμονεί διαρκώς τις ανερχόμενες τάσεις στην Ευρώπη.
Έτσι, το αποτέλεσμα της κάλπης στη Βρετανία ενδέχεται να καταστεί το «αύριο» της Ευρώπης.

Οι ανερχόμενες τάσεις στην ΕΕ και τη Βρετανία
- Τα συστημικά κόμματα, ασχέτως ιδεολογίας, είναι – άλλα περισσότερα, άλλα λιγότερα – προσδεμένα στην ιδέα της Ε.Ε.
- Υπάρχουν αναδυόμενα κόμματα, τα οποία εμφορούνται από την ιδέα της ανεξαρτησίας - τόσο σε επίπεδο επικυριαρχίας των Βρυξελλών, όσο και σε επίπεδο διατήρησης των εθνικών ταυτοτήτων
Αυτές οι ιδέες όμως, καταλήγει η Stratfor, υπονομεύουν την ενότητα της Βρετανίας, προβοκάροντας τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου - και εντέλει της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης