Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηaircut πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες - Διαψεύδουν Κατσέλη, Βαρουφάκης

Ηaircut πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες - Διαψεύδουν Κατσέλη, Βαρουφάκης
Τραπεζικές πηγές αποκαλύπτουν πως το σενάριο του haircut 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα
(upd3)Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, φέρνοντας στο προσκήνιο το μέτρο του bail-in.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι ελληνικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία προβλέπουν haircut (κούρεμα) τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
Τραπεζικές πηγές και παράγοντες της αγοράς αποκαλύπτουν πως εξετάζεται haircut τουλάχιστον 30% για όλες τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως το σενάριο του haircut 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ είναι πιθανό για τουλάχιστον μια ελληνική τράπεζα.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στην Κύπρο το 2013, κατά τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, είχε επιβληθεί haircut στις μη εγγυημένες καταθέσεις, ήτοι σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εάν εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μέτρο του bail-in θα είναι μέρος ενός νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.
Όπως προσθέτουν οι Financial Times, η επιβολή haircut στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, όταν η χώρα βρεθεί ξανά με πρόγραμμα διάσωσης.
Το haircut στις καταθέσεις δεν είναι κάτι που θα επιβληθεί αμέσως, δηλώνει στους Financial Times τραπεζική πηγή.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για εκκαθάριση και κλείσιμο ελληνικής τράπεζας, αλλά ούτε έχει ληφθεί απόφαση για έναρξη της διαδικασίας του bail in.
Oι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η διαδικασία εφαρμογής του bail in με τη συμμετοχή των καταθετών θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, εάν εκείνη ανακηρύξει αφερέγγυες τις ελληνικές τράπεζες ή αποσύρει τον ELA.
Δύο Έλληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα για να τροφοδοτηθούν τα ATM, που επαρκεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα κατορθώσει η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
"Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν συνιστά θέμα, κατά την τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο είναι εμφανές πως οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα η Ελλάδα θα λάβει νέο πρόγραμμα - πακέτο διάσωσης", δηλώνει στους Financial Times, Έλληνας τραπεζίτης.
"Καθώς είναι λίγες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, που ξεπερνούν το ύψος των 100.000 ευρώ, μετά από έξι μήνες εκροών κεφαλαίων, είναι δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να αποφασίσουν να επιβάλλουν haircut στους μικροκαταθέτες, ως μέρος ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών", δηλώνει στους Financial Times αναλυτής.

Διαψεύδει τους FT η Κατσέλη - Ανυπόστατο το δημοσίευμα για haircut στις καταθέσεις
Διαψεύδει η πρόεδρος της Έλληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, το δημοσίευμα των Financial Times πως οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής haircut τουλάχιστον 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.
"Το δημοσίευμα των Financial Times για το haircut στις καταθέσεις δεν έχει καμία βάση και είναι πλήρως ανυπόστατο", διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Λούκα Κατσέλη.
Ωστόσο η πρόεδρος της Εθνικής παραδέχθηκε πως εάν δεν δοθεί στήριξη από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ELA, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μετά την Κατσέλη διαψεύδει και ο Βαρουφάκης το δημοσίευμα των FT - Κακόβουλη φήμη τα περί bail in
Σε διάψευσή του δημοσιεύματος των Financial Times περί haircut 30% στις καταθέσεις προχώρησε μετά την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λ. Κατσέλη και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
"Το δημοσίευμα των Financial Times για bail in σε μια ελληνική τράπεζα είναι μια κακόβουλη φήμη η οποία έχει ήδη διαψευστεί", ανέφερε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, o Γ. Βαρουφάκης.
Πλήρως ανυπόστατο χαρακτήρισε λίγο νωρίτερα το δημοσίευμα και η Λούκα Κατσέλη.

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT και υπονόμευση του δημοψηφίσματος - Να ανακληθεί
Προβοκάτσια χαρακτηρίζει, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το δημοσίευμα είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.
Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ ζητά την άμεση ανάκληση του δημοσιεύματος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης