Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Politico: Γιατί ο Schaeuble προκρίνει νέο δάνειο - γέφυρα 5 δισ. για την Ελλάδα έναντι τελικής συμφωνίας; - Τι έχει να κερδίσει;

Politico: Γιατί ο Schaeuble προκρίνει νέο δάνειο - γέφυρα 5 δισ. για την Ελλάδα έναντι τελικής συμφωνίας; - Τι έχει να κερδίσει;
Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και μοιραία η χώρα θα οδηγεί σε πρόωρες εκλογές...
Να υπονομεύσει την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών επιχειρεί η Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση της Καγκελαρίου Angela Merkel δεν μοιάζει πρόθυμη να αποδεχθεί μια ταχεία έκβαση των διαβουλεύσεων.
"Το Βερολίνο επιδιώκει την επιβράδυνση των διαβουλεύσεων", προειδοποιεί η Politico, αποτιμώντας μια προς μια όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως επισημαίνει, εντός του σαββατοκύριακου είναι εφικτή μια μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εκτός βέβαια εάν οι Γερμανοί αποφασίσουν να υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια...
"Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εισέρχονται στην πιο καθοριστική τους φάση", επιβεβαιώνουν ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.
Αλλά δεν εμφανίζονται όλοι πρόθυμοι για άμεση επίτευξη συμφωνίας και ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα επιταχύνονται, καθώς ΕΚΤ και Κομισιόν επιθυμούν οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας έως τις 20 Αυγούστου.
Εκείνη την ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ήδη χαιρετίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande, στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, συμφωνήθηκε πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γαλλία επιθυμούν επίτευξη συμφωνίας για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
Όμως για μια ακόμη φορά το Βερολίνο διατηρεί επιφυλάξεις και εγείρει εμπόδια.
Για τους Γερμανούς, μια περίπλοκη συμφωνία - σαν εκείνη της Ελλάδας - χρειάζεται πολύ περισσότερο για να ολοκληρωθεί.
Όπως έχουν ήδη αποκαλύψει οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, τάσσεται υπέρ της χορήγησης ενός ακόμη δανείου - γέφυρα προς την Ελλάδα, ύψους περί τα 5 δισ. ευρώ, για να καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Το Βερολίνο τάσσεται επίσης - παράλληλα με τη χορήγηση ενός νέου δανείου - γέφυρα - υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη.
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας σηματοδοτεί αυτόματα πως η γερμανική κυβέρνηση εξαγοράζει χρόνο.
"Toν Schaeuble τον συμφέρει να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας.
Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και μοιραία η χώρα θα οδηγεί σε πρόωρες εκλογές...", καταλήγει η Politico.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης