Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Zerohedge: Οι καταθέτες στην Ελλάδα έχουν εξαιρεθεί από το bail-in… έως και τις 31/12/2015

tags :
Zerohedge: Οι καταθέτες στην Ελλάδα έχουν εξαιρεθεί από το bail-in… έως και τις 31/12/2015
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 μπαίνει σε εφαρμογή η οδηγία BRRD…
Την εκτίμηση ότι οι καταθέτες στην Ελλάδα έχουν εξαιρεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μόνο… προσωρινά, διατυπώνει σε ανάλυσή του, το αμερικανικό ανεξάρτητο δίκτυο Zerohedge.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι διασφαλισμένες και δεν αναμένεται να συμμετέχουν στο bail-in των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015.
Ωστόσο, προσθέτει πως από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή BRRD, βάσει της οποίας καταθέτες και ομολογιούχοι λογίζονται ισάξια και δεν δύναται να ωφεληθεί ο ένας σε βάρος του άλλου.
Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο Bloomberg, ο οποίος τόνισε πως «η όποια ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα εξαιρέσει τους καταθέτες, έως ότου μπει σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία BRRD, ήτοι από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα».
Οι δηλώσεις του αξιωματούχου, σημειώνει το Zerohedge, απέχουν πολύ από τις επίσημες δηλώσεις του Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup, μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις 14/8.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρώπη επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, έως ότου γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με στόχο οι Έλληνες να πειστούν να καταθέσουν εκ νέου τα χρήματά τους στις τράπεζες, τώρα που οι καταθέσεις είναι «ασφαλείς».
Στη συνέχεια, επικαλείται τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Annika Breidhardt, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι οι καταθέτες δεν θα υποστούν πλήγμα στην αξιολόγηση εντός του 2015», υποδηλώνοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως από το 2016 και έπειτα όλες οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ευρωπαϊκό όριο «ασφάλειας» ενδέχεται να υποστούν πλήγμα.
Ουσιαστικά, καταλήγει το Zerohedge, οι καταθέσεις των Ελλήνων θα είναι ασφαλείς για τους επόμενους 4,5 μήνες, χωρίς να έχει και μεγάλη αξία αυτό, δεδομένου ότι υπόκεινται κεφαλαιακών περιορισμών, ήτοι δεν δύνανται να εκταμιευτούν ή/και να μεταφερθούν στο εξωτερικό.
Ωστόσο, με το που μπούμε στο νέο έτος (2016) και μπει σε εφαρμογή η BRRD, κάθε προφορική υπόσχεση του Jeroen Dijsselbloem δεν θα έχει καμία σημασία πια.

Η πορεία των τραπεζικών ομολόγων τη Δευτέρα 17 Αυγούστου…



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης