Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mizuho Bank: Όσο είναι η Ελλάδα σε πρόγραμμα διάσωσης μην περιμένετε επενδυτικό ενδιαφέρον

tags :
Mizuho Bank: Όσο είναι η Ελλάδα σε πρόγραμμα διάσωσης μην περιμένετε επενδυτικό ενδιαφέρον
Σε όλες τις χώρες που υλοποίησαν προγράμματα λιτότητας, οι επενδύσεις ξεκίνησαν μετά το πέρας των προγραμμάτων διάσωσης
Στην εύλογη εκτίμηση ότι όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης δεν θα πρέπει να αναμένεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναφέρει στέλεχος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας Mizuho Bank, του τομέα που καλύπτει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.   
Το στέλεχος της Mizuho Bank που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε τα εξής «Αν δει κανείς την πορεία της Ελλάδος από το 2010 έως το 2016 σίγουρα υπάρχει πρόοδος.
Από την φάση του Grexit βρίσκεται η Ελλάδα σε ένα τρίτο πρόγραμμα που λειτουργεί ή φαίνεται να λειτουργεί και η οικονομία έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση έως το 2018.
Μεταξύ της χρεοκοπίας του 2012 και της φάσης σταθεροποίησης του 2016 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει πρόοδος.
Ο βασικός στόχος μιας οικονομίας όμως που εμφάνισε σωρευτικά 27% ύφεση είναι η προσέλκυση επενδύσεων καθώς μόνο με επενδύσεις μπορεί να μειωθεί η ανεργία και να κινητοποιηθεί η οικονομία.
 Για να βάλεις εμπρός μια οικονομία έχεις τρεις επιλογές
1)Ξένες επενδύσεις ή ιδιωτικές επενδύσεις εγχώριες και ξένες
2)Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις
3)Πολύ επιθετική νομισματική πολιτική κατά τα πρότυπα της Ιαπωνίας ή Βρετανίας.
Τι από όλα αυτά ισχύει για την Ελλάδα;
Οι ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις απλά συντηρούν μια θολή οικονομική κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν την οικονομία.
Οι ιδιωτικές ξένες επενδύσεις πάσχουν, αν εξαιρεθεί η Cosco και κάποιες άλλες σποραδικές επενδύσεις είναι ελάχιστες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδράμουν θετικά στην οικονομία.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοκ επενδύσεων που δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτή την φάση λόγω των πολλών αντικινήτρων.
Μεγάλες δημόσιες επενδύσεις θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία αλλά όσο βρίσκεται σε προγράμματα ακραίας λιτότητας ούτε δημόσιες επενδύσεις μπορούν να υπάρξουν.
Όσον αφορά την νομισματική πολιτική, η Ελλάδα κάποια στιγμή προσεχώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όμως και ενώ π.χ. οι Γερμανικές τράπεζες πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ στις καταθέσεις, στην Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση λόγω του πολύ περιορισμένου εύρους assets που αφορά δεν μπορεί να αλλάξει την στασιμότητα.
Επί της ουσίας η μόνη πραγματικά κινητήριο δύναμη της οικονομίας είναι οι επενδύσεις αλλά όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα μην περιμένετε επενδύσεις.
Δείτε σε όλες τις χώρες που υλοποίησαν προγράμματα λιτότητας, οι επενδύσεις ξεκίνησαν μετά το πέρας των προγραμμάτων διάσωσης.
Άρα αν υπάρξει ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί μετά το 2018 για την Ελλάδα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης