Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων θα ενισχύσει τον οικονομικό εθνικισμό

tags :
Fitch: Η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων θα ενισχύσει τον οικονομικό εθνικισμό
Το κύμα λαϊκισμού μπορεί να ανατρέψει τις βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Η άνοδος του λαϊκισμού και της αντισυστημικής ρητορικής αποτυπώθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο δημοψήφισμα για το Brexit και τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Αυτή η τάση φαίνεται πιθανό να ωθήσει τις διαρθρωτικές πολιτικές προς την κατεύθυνση του οικονομικού εθνικισμού, που συνεπάγεται μείωση του ανοίγματος του εμπορίου και της διεθνούς μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος στην τελευταία έκθεση για την παγκόσμια οικονομική προοπτική (GEO), επισημαίνει ότι οι οι εκλογικές εκφράσεις δυσαρέσκειας πιέζουν τους ηγέτες στις προηγμένες οικονομίες να υιοθετήσουν πιο διευκολυντικές δημοσιονομικές πολιτικές.
"Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αύξηση του εμπορικού προστατευτισμού και οι ασθενέστερες ροές μετανάστευσης θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό ότι η στροφή προς τη δημοσιονομική αναθέρμανση της οικονομίας θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας", δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch.
Μάλιστα, η Fitch αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2017 και το 2018, στο 2,2% και 2,3%, αντίστοιχα.
"Μια σημαντική συνέπεια της στροφής προς τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι πλέον μόνες τους στην παροχή μακροοικονομικής πολιτικής τόνωσης.
Ενώ δεν έχουμε αλλάξει την κεντρική μας άποψη ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2016, συνεχίζοντας με δύο ακόμη αυξήσεις το 2017, αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι κατά το τελευταίο έτος", πρόσθεσε ο Coulton.
Οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εκλογή Trump.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί σε όλους τους τομείς στις αρχές του 2017 και η δυνατότητα για μια αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές στις προηγμένες χώρες μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, οι αλλαγές στην προοπτική μακροοικονομικής πολιτικής πιθανόν να είναι πιο έντονες στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά έξι έως εννέα μήνες μετά το Μάρτιο του 2017.
Αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζεται στην ανανεωμένη ενίσχυση του δολαρίου.
Στις αναδυόμενες αγορές, η μακροοικονομική εικόνα έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς η ύφεση στη Ρωσία και τη Βραζιλία έχουν πιέσει τις τιμές βασικών προϊόντων χαμηλότερα.
Επιπλέον, οι προσπάθειες της Κίνας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά την αποκλιμάκωση του περασμένου έτους ήταν πιο επιτυχής από ό, τι αναμενόταν.
Η Fitch αναθεωρεί επί τα βελτίω και τις προβλέψεις για την Κίνα το 2016 στο 6,7% από 6,5% προηγουμένως, και το 2017 στο 6,4% από 6,3% πριν.
Η πολιτική αναμένεται να είναι τώρα λιγότερο διευκολυντική στην Κίνα, λόγω μιας σειράς από μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να κάμψουν την υπερθέρμανση της αγοράς κατοικίας, αλλά ο αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ μέχρι το 2017 είναι πιθανό να είναι σταδιακός.
Συνολικά, σε ένα περιβάλλον γενικά με καλύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι παγκόσμιες προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα και το 2016 και το 2017.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να κατά 2,9% το 2017 από 2,5% φέτος, καθώς οι αμερικανικές επενδύσεις ανακάμπτουν, η δημοσιονομική πολιτική χαλαρώσει και τίθεται ένα τέλος στην ύφεση της Βραζιλίας και της Ρωσίας.
Η αναθεώρηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 εξ΄ολοκλήρου εξηγείται από την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 0,2 μ.β. στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών.
Για τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση της Κίνας αντισταθμίζεται από την ασθενέστερη προοπτική για το Μεξικό και την Ινδία.
Αυτό το κεντρικό σενάριο συνοδεύεται από σημαντικούς και αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους.
Κατ 'αρχάς, το κύμα λαϊκισμού θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις εντός της ευρωζώνης, με μη παραδοσιακά αντιευρωπαϊκά κόμματα να κερδίζουν σε δημοτικότητα σε μια σειρά βασικών εκλογών.
Δεύτερον, στην περίπτωση των ΗΠΑ η επιβολή εμπορικών περιορισμών στην Κίνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό ή νομισματικό πόλεμο.
Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο για την παγκόσμια ψυχολογία της αγοράς μειώνοντας την ορμή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Πρώτη ενημέρωση 10:01 29 Νοεμβρίου του 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης