Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J P Morgan: Υπάρχει μέγιστο παράθυρο 2 μηνών για την ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ με 59 έδρες, η ΝΔ 152

tags :
J P Morgan: Υπάρχει μέγιστο παράθυρο 2 μηνών για την ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ με 59 έδρες, η ΝΔ 152
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν χάσει τη δημοτικότητα τους....αναφέρει η J P Morgan
Η ελληνική αξιολόγηση καθυστερεί ωστόσο κατά την J P Morgan η Ελλάδα έχει ένα παράθυρο δύο μηνών για την ποσοτική χαλάρωση…
Στην 24 σελίδων ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan και με τίτλο η Ελλάδα στην εικόνα που παρουσιάζει το bankingnews, εστιάζεται στο προφίλ του χρέους και στην πολιτική ανατροπή που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα.

- Προφίλ του ελληνικού χρέους:
Η Ελλάδα έχει αναχρηματοδοτήσεις τον Ιούλιο του 2017, περίπου  6,4 δισ που πρέπει να πληρώσει σε ιδιώτες επενδυτές, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Οι επόμενες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο του 2018 (1,8 δισεκ. ευρώ)
-Επίσημη ελάφρυνση του χρέους: Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν πολύ διαφορετική προσέγγιση στη βιωσιμότητα του χρέους, κυρίως λόγω των διαφορών στις δημοσιονομικές προοπτικές
- QE: Οι αγορές των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αναθεώρηση διάσωσης.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει 4 δισ ελληνικών ομολόγων πριν φθάσει στο όριο 33% των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει ανά εκδότη.
- Πολιτική: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν χάσει τη δημοτικότητα τους.
Η  ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά περισσότερο από 10% σε
πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελάμβανε 59 έδρες και η ΝΔ 152 έδρες ενώ η Χρυσή Αυγή 25 έδρες.
-Οικονομία: Η οικονομία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από το σοκ του 2015 ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% το 2017 εφόσον δεν υπάρξουν άλλα σοκ.
- Τα Ταμειακά διαθέσιμα: Το ταμειακό υπόλοιπο είναι πολύ περιορισμένα η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να  αποπληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο, χωρίς την καταβολή ενισχύσεων
-Τραπεζικές καταθέσεις και χρηματοδότηση: Η εκροή καταθέσεων το Δεκέμβριο του 2016 μετά την αύξηση από τις αρχές του 2016 ήταν γεγονός.
Το ELA σταδιακά μειώνεται

Τι πρέπει να πληρώσει τον Ιούλιο του 2017 η Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει περίπου 6,4 δισ τον Ιούλιο 2,3 δισεκ. ομόλογα δημοσίου +  3,9 δισ προς την ΕΚΤ / Εθνική Κεντρική Τράπεζα και  0,3 δισ στο ΔΝΤ.
Η τρίτη εκταμίευση δόσης μετά την ολοκλήρωση της
τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης θα καλύψει αυτές τις αποπληρωμές.
- Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για το 2017 είναι περίπου 0,7 δισ
-Μετά τις μεγάλες υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017, οι επόμενες μεγάλες αποπληρωμές είναι τον Ιούλιο του 2018 περί τα 1,8 δισεκ. στην ΕΚ.

Ελλάδα και QE: πώς και πότε;

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται:

 -Αξιολόγηση: η Ελλάδα βαθμολογείται πολύ κάτω του επενδυτικού βαθμού από όλους τους οργανισμούς αξιολόγησης, χρειάζεται μια νέα αξιολόγηση από την ΕΚΤ ώστε να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά; ομόλογα για τις πράξεις της ΕΚΤ
-Οι αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν για μέγιστη περίοδο δύο μηνών μέχρι την επανεξέταση του προγράμματος
- Με βάση τους όρους του Ευρωσυστήματος θα πρέπει η ΕΚΤ να κατέχει ποσοστό μικρότερο από το 33% των κρατικών ομολόγων.  –Το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο οπότε απαιτείται έκθεση βιωσιμότητας.
 - Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης:
- Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει ένα ανώτατο παράθυρο δύο μήνες για αγορές QE από την ΕΚΤ.
-Το Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα θα παράσχει κάποια σαφήνεια ως προς τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αναθεώρησης
 -Πιστεύουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μαζί με τη δέσμευση του Eurogroup θα ήταν επαρκή για την ΕΚΤ να κρίνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.




 






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης