Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Οι 3 ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική αξιολόγηση και η 1 αρνητική με το ΔΝΤ

tags :
IIF: Οι 3 ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική αξιολόγηση και η 1 αρνητική με το ΔΝΤ
Ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της το επικρατέστερο σενάριο
H πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα έφερε μια αίσθηση déjà vu!
Δυστυχώς, και πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αυτό αναφέρει ο Hung Tran, Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF), ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις επηρεάζουν την εμπιστοσύνη, βάζοντας τα «πράσινα βλαστάρια» της ανάκαμψης σε κίνδυνο.
Στην ανάλυσή του με τίτλο "Déjà vu for Greece:
hoping for a compromise on debt relief" (Déjà vu για την Ελλάδα: Ελπίζοντας για μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, ο Tran μεταφέρει την αίσθηση μεταξύ των τραπεζικών κύκλων και των επενδυτών.
Η γενική αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών.
Αλλά μπορεί αυτό να γίνει λίγο πριν τη λήξη των ομολόγων, τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τίτλους ύψους 6,26 δισ. ευρώ.
Η αντίληψη μεταξύ μερικών είναι ότι οι συνθήκες είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκές για την Ελλάδα, από ότι ήταν το καλοκαίρι του 2015, επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί ένα "σκληρό παζάρι".
Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει ελαφρώς, ενώ στη Γερμανία το SPD, το οποίο είναι πιο φιλικό προς την Ελλάδα από ότι το CDU / CSU, κερδίζει στις δημοσκοπήσεις χάρη στον Martin Schultz.
Επίσης, οι περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στο Eurogroup έχουν δείξει την αποστροφή τους στον κίνδυνο μιας νέας ελληνικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνθήκες στις επερχόμενες εκλογές.
Παρ 'όλα αυτά, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία έπρεπε να κλείσει τον Οκτώβριο του 2016, τόσο η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων πλήττεται, επηρεάζοντας αρνητικά και την ελληνική οικονομία.
Ήδη υπήρξαν σημάδια υπαναχώρησης από τη μέτρια βελτίωση κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2016.
Συγκεκριμένα, στον τραπεζικό τομέα οι καταθέσεις - ένα βασικό μέτρο της εμπιστοσύνης, έχουν δείξει σημάδια εκροής μετά την αύξηση της περιόδου Ιουνίου 2015 - Δεκεμβρίου του 2016.
Επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 2,9 δισ. από τον Ιούνιο του 2016 και φτάνει στα 6 δισ.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2016 υπήρξε η εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος, επιτρέποντας τη μείωση των οφειλών και δίνοντας στον ιδιωτικό τομέα την απαραίτητη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την οικονομία, κάτι που διαφάνηκε και στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Το βασικό πρόβλημα, είναι η διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.
Το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναμένει το χρέος να αυξηθεί σημαντικά από το 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015 στο 275% από το 2060, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να ανέλθουν στο 62% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το απαιτούμενο 15% -20%.
Και οι δύο θεωρήσεις δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος είναι σαφώς μη βιώσιμο, καθιστώντας τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δύσκολη, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, το Eurogroup υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, δεδομένου ότι οι βασικοί πιστωτές της είναι έτοιμοι να προσφέρουν ανακούφιση αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Υποθέτοντας ότι οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί, το κρίσιμο ζήτημα είναι αν το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, χωρίς να συνεισφέρει κεφάλαια.
Η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα ρίξει σημαντικό φως σε αυτή την προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος είναι ότι τα ψήγματα της ανάπτυξης στην Ελλάδα καταστρέφονται λόγω αβεβαιότητας, καταλήγει ο Tran.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης