Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιβεβαίωσε η Γερμανική κυβέρνηση την συνομιλία Merkel με Lagarde για το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Επιβεβαίωσε η Γερμανική κυβέρνηση την συνομιλία Merkel με Lagarde για το ελληνικό πρόγραμμα
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση Merkel εμμέσως τη συνομιλία της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ulrike Demer επιβεβαίωσε εμμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, A. Merkel , με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, πριν από μερικές ήμερες.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Lagarde υποσχέθηκε ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε η κ. Demer.
Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, M Weber.
Σύμφωνα με τον γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ζητά κούρεμα χρέους.
Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, F. Fon Tizenhauzen, χαρακτήρισε ως «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή και υπενθύμισε τη δέσμευση Lagarde σε συνομιλία της με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ενδιαφέρον είχε, ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευσε πληροφορίες ότι προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου - μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δις ευρώ.
Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος A. Merkel θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου C. Lagarde και το απόγευμα με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Ερωτηθείσα από την Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η εκπρόοσωπος του υπ. Οικονομικών απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα. Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει».
Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης