Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Θετική «στροφή» για τις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ μετά την εκλογή Trump - Υστερούν οι ευρωπαϊκές

Morgan Stanley: Θετική «στροφή» για τις επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ  μετά την εκλογή Trump - Υστερούν οι ευρωπαϊκές
Η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θα αυξηθούν 13% με 14% την περίοδο 2018 – 2020,
Για πρώτη φορά μετά το 2011, οι αναλυτές «βλέπουν» αύξηση στα έσοδα, τα κέρδη και τις μετοχές των επενδυτικών τραπεζών, σχολιάζει η οικονομολόγος της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αγορές, Magdalena Stoklosa, με αφορμή την ετήσια έρευνα του αμερικανικού κολοσσού.
«Έχουν έρθει τα πάνω κάτω μετά τις αμερικανικές εκλογές…
Αυτή είναι η πρώτη χρονιά από τότε που διεξάγεται η έρευνα (από το 2011) που βλέπουμε μια σημαντική "στροφή", προς τη θετική κατεύθυνση, από πλευράς εσόδων, λειτουργικής μόχλευσης και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι επενδυτικές υπέφεραν από μαζικές περικοπές στους ισολογισμούς τους, λόγω των οικονομικών ζημιών και του αυστηρού (σσ: διακράτηση μεγαλύτερων κεφαλαίων, αποφυγή επενδυτικού ρίσκου κλπ) ρυθμιστικού πλαισίου που επιβλήθηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Από την έρευνα λοιπόν απορρέει ότι η (μέση) απόδοση των ιδίων κεφαλαίων για τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θα αυξηθεί 13% με 14% την περίοδο 2018 – 2020, ενώ την ίδια στιγμή το ρυθμιστικό κόστος αναμένεται να κορυφωθεί το τρέχον έτος, για να μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το τέλος του 2020, χάρη στην αναθεώρηση ή κατάργηση του συνόλου νόμων «Dodd-Frank» από την κυβέρνηση του Donald Trump.
Για το 2017, η αντίστοιχη επίδοση διαμορφώνεται στο 11% με 15%.
Τα επιπλέον κεφάλαια που «δεσμεύονται» από τον Dodd-Frank για τις αμερικανικές τράπεζες, και τα οποία θα απελευθερωθούν με μία ενδεχόμενη κατάργηση του συνόλου νόμων, αγγίζουν τα 83 δισ. δολάρια!
Την ίδια στιγμή, τα «περιττά» κεφάλαια για τις ευρωπαϊκές είναι μόλις 1 δισ. δολάρια.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να υστερούν σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ενδέχεται να βελτιώσουν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων από το 7,5% το 2016, στο 11,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης