Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Marketwatch: Πως θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου η κλιμακούμενη κρίση στη Βενεζουέλα

Marketwatch: Πως θα επηρεάσει την αγορά πετρελαίου η κλιμακούμενη κρίση στη Βενεζουέλα
H επίδραση που θα έχει η κρίση της Βενεζουέλας στις τιμές του πετρελαίου έχει υποτιμηθεί
Την προσοχή της αγοράς πετρελαίου αναφορικά με την κλιμακούμενη οικονομική και πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, εφιστά στο Marketwatch.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επίδραση που θα έχει η κρίση της Βενεζουέλας στις τιμές του πετρελαίου έχει υποτιμηθεί.
Η χώρα, η οποία έχει στην κατοχή της τα υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση, η οποία έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Nicolas Maduro.
«Η Βενεζουέλα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς βυθίζεται στη διαφθορά, στη βία, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα», τονίζει ο James Williams, οικονομολόγος της Ενέργειας στην  WTRG Economics.
Την ίδια ώρα οι πλοιοκτήτες προσφεύγουν κατά της Βενεζουέλας, καθώς παραμένουν απλήρωτα τα ναύλα μεταφοράς.
Το risk premium για τις τιμές του πετρελαίου ανά βαρέλι, το οποίο συνδέεται με τη Βενεζουέλα ανέρχεται στο 50% σύμφωνα με τον Williams.
Όπως τονίζει, εάν συμβεί κάτι το οποίο θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου, το premium μπορεί να σκαρφαλώσει στα 5 δολ. ανά βαρέλι.
Πρόσφατα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις δραστηριότητές στη Βενεζουέλα, μετά την κατάσχεση των περιουσιασκών της στοιχείων από τις αρχές της χώρας.
Η κίνηση αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς στη Βενεζουέλα η κρατικοποίηση των εταιριών είναι ευρεία.
Από το 1999 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Hugo Chavez, έχουν απαλλοτριωθεί πάνω από 1.400 επιχειρήσεις και ιδιωτικές περιουσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Conindustria, τα οποία επικαλείται η Wall Street Journal.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αν οι αρχές προχωρήσουν στην απαλλοτρίωση ξένων assets στην αγορά πετρελαίου, αυτό θα σημάνει «αυτοκτονία» για την οικονομία της Βενεζουέλας.
H οικονομία της Βενεζουέλας δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα από τη ραγδαία πτώση (60%) στις τιμές του πετρελαίου τύπου Brent από το 2013 έως το 2015.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης