Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Το «μεγάλο σχέδιο» για συμφωνία με την Ελλάδα στις 22/05 - Μέτρα για το χρέος και ο ESM πληρώνει τα 14 δισ. του ΔΝΤ

tags :
HSBC: Το «μεγάλο σχέδιο» για συμφωνία με την Ελλάδα στις 22/05 - Μέτρα για το χρέος και ο ESM πληρώνει τα 14 δισ. του ΔΝΤ
Το σχέδιο αναμένεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας
Το σχέδιο των δανειστών για τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, καταγράφει η HSBC στην ανάλυσή της με τίτλο «Η πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Στην 3σέλιδη ανάλυση με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, τονίζεται ότι το μεγάλο σχέδιο (grand plan), προβλέπει τα εξής:
Η Ευρωζώνη διευκρινίζει περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτίθενται να αναλάβει μέχρι στο τέλος του προγράμματος για να εξασφαλίσει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Στη συνέχεια, το ΔΝΤ συμφωνεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης και την ίδια στιγμή ο ESM επαναγοράζει τα 14 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να εκκρεμούν από το ΔΝΤ (το οποίο αποτελεί καθαυτό μέτρο ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένων των υψηλότερων τόκων τους οποίους χρεώνει το ΔΝΤ).
Το σχέδιο αναμένεται να αποσαφηνιστεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου).
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σχέδιο, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει την έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαϊου 2017, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε καταβολή της δόσης και θα της επιτρέψει να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της HSBC, το Eurogroup της 7ης Απριλίου έστειλε θετικά σήματα για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
H HSBC ανέφερε σε προηγούμενη έκθεσή της για την Ελλάδα με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2017, ότι το ΔΝΤ παρέμενε το μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς Γερμανία και Ολλανδία θεωρούσαν απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο έκτοτε υπήρξαν θετικά σημάδια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, να δηλώνει αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παράλληλα οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν εκφράσει αμφιβολίες στο παρελθόν, παρουσιάστηκαν θετικές, με τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να ενθαρρύνει το ΔΝΤ για συζητήσει με τους Ευρωπαίους σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στην εαρινή Σύνοδο της Ουάσινγκτον.
Με βάση της τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το Ταμείο αναγνώρισε τη δημοσιονομική υπέρβαση από την Ελλάδα το 2016, παρά το γεγονός πως εξακολουθεί να έχει εκφράζει αμφιβολίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Σύμφωνα με την HSBC, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde,  φαίνεται να έχει αποδεχθεί ότι το εύρος της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018, όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, αν και "οι λεπτομέρειες θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων", όπως έχει τονίζει.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfanf Schaeuble, ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει τις λειτουργίες του ΔΝΤ στο εγγύς μέλλον, πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές και τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (Αύγουστος 2018).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης