Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Cumberland Advisors: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τεχνολογικής φούσκας στη Wall Street όπως τη δεκαετία του 1990

Cumberland Advisors: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τεχνολογικής φούσκας στη Wall Street όπως τη δεκαετία του 1990
Στη Wall Street έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες περί τεχνολογικής φούσκας
Η υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα δεν οδήγησε σε εκτενή αιμορραγία, αλλά αναζωπύρωσε τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της τεχνολογικής φούσκας τα τέλη του της δεκαετίας του 1990 που κατέστρεψε το χρηματιστήριο το 2000.
Ωστόσο, ο David Kotok, ιδρυτής της Cumberland Advisors, υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι «καταστροφολόγοι» κάνουν λάθος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, που παρουσιάζει το MarketWatch, η εξάρτηση της αγοράς από τις μετοχές FANG (Facebook, Apple, Netflix, Google) ήταν ο κυριότερος λόγος για ισχυρές επιδόσεις στην αγορά, με μερικούς να περιλαμβάνουν και τη Microsoft και Amazon.
Αυτό οδήγησε τις «αρκούδες» να προβλέψουν ότι αυτές οι μετοχές είναι καταλυτικές για την κατάρρευση της ευρείας αγοράς, με βάση ό,τι συνέβη το 1999 και το 2000.
Παρ' όλα αυτά, ο Kotok βλέπει κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ της σημερινής περιόδου και της περιόδου της τεχνολογικές φούσκας.
Αρχικά, κατά τη διάρκεια της φούσκας, υπήρχαν πολλές εταιρείες χωρίς κέρδη.
Στην πραγματικότητα, τέτοιες επιχειρήσεις πρόσθεσαν στην κορυφή περίπου 7 τρισ. δολάρια στην αξία της αγοράς κατά το αποκορύφωμα, ενώ οι εταιρείες με κέρδη, όπως η Microsoft και η Cisco, διαπραγματεύονταν σε υπερβολικά υψηλές αναλογίες τιμών/κερδών.
Μεταξύ των διαφορών μεταξύ του τότε και του τώρα, περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κέρδη, ενώ την ίδια στιγμή, τα χαμηλά επιτόκια παραμένουν ένας θετικός παράγοντας.
Παράλληλα, ο Kotok επισημαίνεται ότι οι καταστροφολόγοι αναφέρονται στο χάος που επικρατεί στην Ουάσιγκτον -και στις εξασθενημένες προοπτικές της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης του Trump- ως λόγο πώλησης των μετοχών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, ενώ τα προβλήματα του Αμερικανού προέδρου αυξάνουν την ανησυχία δεν είναι αρκετά για να βγουν από την αγορά.
Ο Kotok δήλωσε ότι είναι πιθανό ο S&P 500 να φτάσει στις 3.000 μονάδες ή υψηλότερα έως το 2021 -καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 24% από τα τρέχοντα επίπεδα- με βάση τον συνεχιζόμενο χαμηλό πληθωρισμό και την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη και τα σχετικά χαμηλά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης