Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για τη Γαλλία η ευρεία νίκη του Macron στις βουλευτικές εκλογές

Moody's: Credit Positive για τη Γαλλία η ευρεία νίκη του Macron στις βουλευτικές εκλογές
«Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ και είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά πριν από το τέλος της δεκαετίας»
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Positive») της Γαλλίας αποτιμά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς, όπως αναφέρει σε έκθεσή του, αποτελεί μία ισχυρή εντολή για να περάσει το φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα του Προέδρου Emmanuel Macron.
Το κόμμα «La République en Marche» του κ. Macron και οι κεντρώοι σύμμαχοί του κέρδισαν 350 από τις 577 έδρες, κάτι που δίνει σαφή εντολή στην κυβέρνησή του να ακολουθήσει το εκλογικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη και τη σταδιακή μείωση του γαλλικού χρέους.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές και οικονομικές προκλήσεις που συνδέονται με το αδύναμο αναπτυξιακό προφίλ της χώρας και το υψηλό δημόσιο χρέος, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σημειώνοντας πως ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα λειτουργήσει θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της μεσογειακής χώρας.
«Το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ και είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Η Γαλλία έχει ένα αδύναμο ιστορικό στη μείωση του χρέους.
Επιπλέον, η αναπτυξιακή δυναμική της Γαλλίας είναι σχετικά αδύναμη, με την ανάπτυξη να είναι σχεδόν αδύνατο να υπερβεί το 1,5% (το 2017), ελλείψει μεταρρυθμίσεων.
Η ατζέντα μεταρρυθμίσεων του κ. Macron έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις βασικές προκλήσεις δανεισμού της Γαλλίας και να αντιστρέψει τη μείωση της δημοσιονομικής και οικονομικής ισχύος της Γαλλίας, που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Ενώ οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να συναντήσουν αντιδράσεις, ειδικά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το μέγεθος της εντολής της κυβέρνησης και η προφανής αποφασιστικότητα του Προέδρου να τις προωθήσει, είναι πιθανό να τις ξεπεράσουν. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση του κ. Macron αποτύχει να αντιστρέψει την επιδείνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των δημόσιων οικονομικών, θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξηθεί η λαϊκή υποστήριξη για περισσότερα κόμματα αντισυστημικά στις εκλογές του 2022», τονίζει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης