Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε overweight αναβαθμίζει την Ελλάδα η HSBC - Προτιμά τράπεζες, λιανεμπόριο - Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές

tags :
Σε overweight αναβαθμίζει την Ελλάδα η HSBC - Προτιμά τράπεζες, λιανεμπόριο - Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές
Προτιμά τις τράπεζες και τις εταιρείες του λιανεμπορίου εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών
Σε overweight αναβαθμίζει τα ελληνικά assets η HSBC, από neutral προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται σημαντικά.
Κατά την άποψη της HSBC, όπως αποτυπώνεται στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές, από εδώ και στο εξής, οι επενδυτές έχουν μπροστά τους τον καλύτερο τρόπο να τοποθετηθούν στο σενάριο της ενισχυμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκτιμώντας ότι ένα θετικό σενάριο θα βελτιώσει τις επενδυτικές θέσεις.
Τον Ιούνιο, το Eurogroup και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, η οποία απέτρεψε μια πιθανή αδυναμία πληρωμής του χρέους τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ επανέφερε μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Λατινικής Αμερικής, αυτή της κατ' αρχήν έγκρισης.
Αυτή είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει μια συμφωνία χρηματοδότησης για μια χώρα μέλος υπό τον όρο ότι η χώρα θα φτάσει σε μια
συμφωνία με τους πιστωτές της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ή τη νέα χρηματοδότηση.
Ο στόχος είναι να «επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τις πολιτικές».
Η απελευθέρωση των πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας, και αν αυτοί αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υπό την επιφύλαξη της συνέχισης της εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα.
Εντούτοις, οι πιστωτές δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτά τα ζητήματα.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει - καθώς ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, κατά την άποψη της HSBC, φαίνεται ότι υπάρχει μια νέα προθυμία να προχωρήσουν στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.
Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό εάν το ελληνικό χρέος επανέλθει στην κεντρική σκηνή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC εκτιμά ότι είναι ελάχιστα πιθανό να δούμε αρνητική τροπή στην ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα είναι αδύνατο να δούμε μια πιο αποφασιστική προσπάθεια να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο.
Την ίδια ώρα, η συμφωνία έχει προκαλέσει μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, παρέχοντας στήριξη στις ελληνικές μετοχές.
Επίσης, τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομία ήταν εποικοδομητικά.
Το ΑΕΠ Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,4% στο α 'τρίμηνο του 2017, αποφεύγοντας μια τεχνική ύφεση μετά τη μεγάλη συρρίκνωση το δ' 3μηνο του 2016 (-1,1%).
Παράλληλα, υπήρξε υγιής δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρός ρυθμός προκρατήσεων στον τουρισμό, υποδεικνύοντας ένα βελτιωμένο περιβάλλον ανάπτυξης.
Εντός της αγοράς η HSBC προτιμά τράπεζες και επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Για τις τράπεζες μια ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάκτηση των προ προβλέψεων εσόδων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές, με τον δείκτη PTBV να είναι κάτω από το 0,5 και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.
Η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων θα πρέπει επίσης να οδηγήσει τον τομέα του λιανεμπορίου, όπου οι αναλυτές δίνουν συστάσεις buy (αγορά).





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης