Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ο Draghi θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για το tapering χωρίς να προκαλέσει πανικό

ING: Ο Draghi θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για το tapering χωρίς να προκαλέσει πανικό
Την ερχόμενη Πέμπτη (20/7/2017) θα συνεδριάσει η ΕΚΤ
Απέναντι σε ένα κρίσιμο σημείο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Τράπεζας, την Πέμπτη (20/7/2017).
Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει σε ανάλυση του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, ο Draghi θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για το tapering (δηλ. την κατάργηση του QE) χωρίς να δημιουργήσει πανικό, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να βρει στοιχεία στην οικονομία που να δικαιολογούν την απόφαση αυτή παρά τη χαμηλή πληθωριστική πίεση.
Η γενική μακροοικονομική εικόνα στην ευρωζώνη δεν έχει αλλάξει μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.
«Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στην αγορά ομολόγων, η μακροοικονομική προσέγγιση της ΕΚΤ δεν θα μονοπωλήσει τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
«Μια πιθανή κατάργηση του QE -το tapering- βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι συμμετέχοντες στην αγορά αλλά και οι παρατηρητές της ΕΚΤ.
Πιστεύουμε ότι δεδομένης της κυκλικής ανάκαμψης, της εξαφάνισης των αποπληθωριστικών κινδύνων, της αντίθετης στάσης ως προς το QE που επιδεικνύουν ορισμένα μέλη της ΕΚΤ αλλά και του προβλήματος έλλειψης ομολόγων για αγορά, η ΕΚΤ θέλει να προχωρήσει στο tapering.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα ήθελε ιδανικά να προετοιμάσει τις αγορές χωρίς να τις στρεβλώσει» επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση.
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING τονίζει ότι «κατά την άποψη μας, όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να στρωθεί ο δρόμος για το tapering χωρίς να καταστραφούν οι αγορές.
Προφανώς με τον κίνδυνο να δώσουν λιγότερη, αντί για περισσότερη, καθοδήγηση.
Κατά την άποψη μας τα βήματα της ΕΚΤ προς το tapering θα συνεχιστούν ενώ αναμένεται ότι ο Draghi θα επαναλάβει τα βασικά μηνύματα που έστειλε πρόσφατα από τη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Περισσότερα επιθετικά (hawkish) σημάδια θα μπορούσαν να έρθουν με την απόσυρση της χαλάρωσης του QE, λέγοντας ότι ''είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων όσον αφορά τη διάρκεια (και όχι το μέγεθος)''.
Αυτή είναι μια κίνηση που κατά την άποψή μας θα ήταν υπερβολικά hawkish.
Συγκεκριμένα, η αντίδραση των αγορών ομολόγων τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν μια καλή υπενθύμιση για το πόσο λεπτή είναι η γραμμή μεταξύ της προετοιμασίας των αγορών και της στρέβλωσής τους.
Κάποια απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων είναι καλή, δεν είναι taper tantrum (απότομη αντίδραση λόγω του tapering).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να αποκλειστούν κάποιες dovish παρατηρήσεις του Draghi.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να τονίσει την ακολουθία, δηλαδή, αφήνοντας σαφείς υποδείξεις ότι μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει πριν από το τέλος του QE».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης