Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Γεγονός το comeback των ελληνικών τραπεζών - Πιθανότητα ανόδου από 14% έως 50% στις τιμές στόχους

tags :
Wood: Γεγονός το comeback των ελληνικών τραπεζών - Πιθανότητα ανόδου από 14% έως 50% στις τιμές στόχους
Η Wood δίνει σύσταση buy (αγορά) για την Alpha bank και για την Εθνική, ενώ για την Πειραιώς και τη Eurobank διατηρεί τη σύσταση hold (διακράτηση)
Το comeback των ελληνικών τραπεζών είναι μία πραγματικότητα που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν στις επενδυτικές επιλογές, σύμφωνα με τη Wood, η οποία προχωρά σε αύξηση των τιμών στόχων έως και 50%.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 3 ευρώ, από 2,45 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,55 ευρώ, από 0,35 ευρώ προηγουμένως, στα 0,30 ευρώ για την Πειραιώς, από 0,20 ευρώ, και στα 1,20 ευρώ για την Eurobank, από 0,70 ευρώ προηγουμένως.
Η Wood δίνει σύσταση buy (αγορά) για την Alpha bank και για την Εθνική, ενώ για την Πειραιώς και τη Eurobank διατηρεί τη σύσταση hold (διακράτηση).
Ειδικότερα, στην τελευταία 24σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Comeback for real" (η επιστροφή, στην πραγματικότητα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Wood επαναλαμβάνει ότι η άποψή της για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει θετική.
Περιμένει δε συνέχιση του πρόσφατου ράλι των μετοχών, λόγω:
1) του χαμηλότερου κινδύνου χώρας,
2) των σημαντικών κεφαλαιακών αποθεμάτων πριν από τα stress test,
3) των χαμηλών αποτιμήσεων (μέσος όρος τομέα P / TBV 0,38x σε όρους εκτίμησης του 2017).
Η συνέχιση, ωστόσο, της ανόδου μεσοπρόθεσμα απαιτεί ένα ισχυρότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο ακόμη δεν είναι εμφανές), καθώς και σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, η Wood, αύξηση τις τιμές στόχους κατά μέσο όρο πάνω από 50%, υποδηλώνοντας ένα μέσο Ρ / ΤΒν 0,5χ σε όρους 2017.
Επίσης, εκτιμά ότι ο καλύτερος τρόπος τοποθέτησης στον κλάδο είναι η Εθνική Τράπεζα, λόγω της εξέλιξης της ρευστότητας, του κεφαλαίου και των στοιχείων ενεργητικού.


Βελτίωση των προβλέψεων για τα βασικά μεγέθη

Η Wood έχει βελτιώσει τις προβλέψεις της, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η βασική αλλαγή έναντι της προηγούμενης ενημέρωσής της τον Απρίλιο του 2017 είναι το κόστος κινδύνου.
Ενόψει των καλύτερες τάσεις για τα NPE και τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης, μείωσε το κόστος κινδύνου για την Εθνική και τη Eurobank το 2018 και το 2019.
Από την αρνητική πλευρά, αύξησε την πολιτική προβλέψεων για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι τα υψηλότερα αποθέματα NPE (και ο χαμηλότερος δείκτης κάλυψης για της Πειραιώς) θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόστος των επιπέδων κινδύνου παραμένει σχετικά υψηλότερο από το μέσο όρο.
Οι νέες προβλέψεις της είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο των εκτιμήσεων των άλλων αναλυτών κατά 25-30%, με τη Wood να παραδέχεται ότι είναι πιο συντηρητική.
Οι προβλέψεις για τα NII, αντανακλούν τις πιο χαμηλές εκτιμήσεις του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
Μάλιστα, προβλέπει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,8% το 2017 και 1,0% το 2018.



Βιώσιμος δείκτης ROTE;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν πιο αξιοπρεπείς δείκτες ROTE σε ένα ομαλοποιημένος κόστος του περιβάλλοντος κινδύνου, ενόψει των αξιοπρεπών NIMs (μέσος όρος c.250bps για τις τέσσερις τράπεζες) και του δείκτη κόστους προς έσοδα (κλείσιμο έως 50%).
Κατά την άποψη της Wood, ωστόσο, οι υψηλοί λόγοι NPE (ακόμη και μετά την επίτευξη των στόχων το 2019) θα μπορούσαν να θέσουν ένα ανώτατο όριο για το δυναμικό του ROTE, καθώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος της προ προβλέψεων κερδοφορίας ως προβλέψεις.
Ενόψει των επαρκών επιπέδων κεφαλαίου, αλλά και των υψηλών καθυστερήσεων, η Wood εκτιμά ότι η ρυθμιστική αρχή θα προτιμούσε να βλέπει έναν ισχυρότερο ισολογισμό παρά έναν υψηλότερο δείκτη ROTE.
Παρόλο που το βλέπει πρόωρο, η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών είναι να μειωθεί το κόστος κινδύνου στις 90 μονάδες βάσης σε όλες τις τράπεζες μέχρι το 2019E.
Αυτό θα σήμαινε ROTE στην περιοχή του 7-9% με ελάχιστο δείκτη CET1 στο 14%.



Ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα για την απορρόφηση των ζημιών των stress test

Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ το 2018. Σύμφωνα με την ΕΒΑ, η άσκηση αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2018, με τα αποτελέσματα να δημοσιευθούν στα μέσα του έτους.
Η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ΕΕ θα εκτιμηθεί με βάση μια μακροοικονομική γραμμή αναφοράς και ένα αρνητικό σενάριο με βάση τα στοιχεία του έτους 2017.
Η μεθοδολογία είναι παρόμοια με την προσέγγιση του 2016, με τις ρυθμίσεις τόσο στα σημεία εκκίνησης, όσο και στις προβολές να χρησιμοποιούνται εκείνες του μοντέλου του IFRS 9.
Σύμφωνα με τη Wood, οι μακροοικονομικές παραδοχές που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο τεστ αντοχής του 2018 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Ωστόσο, η Wood εκτιμά ότι οι υποθέσεις δεν θα είναι πιο επιθετικές σε σχέση με τα ελληνικά stress test του Οκτωβρίου του 2015.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης