Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axiom Capital: Πού οφείλεται το ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα

Axiom Capital: Πού οφείλεται το ράλι στα βιομηχανικά μέταλλα
Η τιμή του ψευδάργυρου βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007 στα 3.180,50 δολάρια ανά τόνο, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε στα 6.593 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2014
Την ώρα που στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων υπάρχουν έντονες αναταράξεις λόγω της περιορισμένης ρευστότητας στο μέσο του καλοκαιριού, την αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβέρνηση Trump, τις γεωπολιτικές ανησυχίες και την αβεβαιότητα που επικρατεί πριν από το συμπόσιο Jackson Hole της Παρασκευής, στην αγορά των εμπορευμάτων επικρατεί ράλι αναφέρει η Axiom Capital Research.
Η τιμή του ψευδάργυρου βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007 στα 3.180,50 δολάρια ανά τόνο, η τιμή του χαλκού αυξήθηκε στα 6.593 δολάρια ανά τόνο, στο υψηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2014, ενώ η τιμή του νικελίου σημείωσε άνοδο πάνω από 2% καθώς έφτασε στο ανώτατο όριο του 2017.
Μερικοί, όπως ο στρατηγικός αναλυτής της CMC Michael Hewson, εξέφρασε την έκπληξή τους για το τι συμβαίνει στον κλάδο των βιομηχανικών μετάλλων επισημαίνοντας ότι συμβαίνει κάτι περίεργο.
Ο Hewson δήλωσε ότι "εξετάζω την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και εξετάζοντας την τιμή των μετάλλων και φαίνεται να υπάρχει σημαντική αποσύνδεση μεταξύ των δύο", αναφερόμενος στην αποσύνδεση του παγκόσμιου δείκτη των βασικών εμπορευμάτων από την αύξηση των βιομηχανικών μετάλλων που παρουσιάζεται στο παρακάτω διάγραμμα, καθώς και στις χλιαρές προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.




Ακόμα, η ερώτηση στο μυαλό όλων είναι τι προκαλεί αυτή την κίνηση και πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί;
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι - όπως και όλα τα άλλα στην Κίνα - η αύξηση στην τιμή των μετάλλων είναι απλά μια συνάρτηση της πιστωτικής ώθησης του Πεκίνου, η οποία ξεκίνησε  στις αρχές του 2016 και οδήγησε σε μια ακόμη φούσκα, αυτή τη φορά στη βιομηχανική μέταλλα.
Το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει την πιστωτική ώθηση της Κίνας με προβάδισμα 12 μηνών, υποδηλώνει ότι η κίνηση στα μέταλλα μπορεί να φτάνει στο μέγιστο.




Παρά την ρητορική για το αντίθετο, τα δεδομένα δείχνουν ότι το α' τρίμηνο του 2017 η Κίνα ξεκίνησε το πιο επιθετικό πρόγραμμα επενδύσεων που στοχεύει πρωτίστως στα έργα υποδομής.
Δηλαδή, με φθηνότερες πιστώσεις που οδηγούν σε αύξηση των πωλήσεων ακινήτων καθώς και επένδύσεις σε έργα υποδομής, με τις υποδομές να περιλαμβάνουν τώρα περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής ανάπτυξης στην Κίνα.
Και όπως αναμενόταν, οι πωλήσεις των κατασκευαστικών οχημάτων εκσκαφείς, γερανοί, φορτωτές - έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στο α' τρίμηνο του 2017.
Με την πιστωτική επέκταση να κινείται με πολύ ταχείς ρυθμούς και το κόστος πίστωσης να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, εκφράζονται φόβοι ότι ο πρόεδρος Xi Jinping διαχειρίζεται ενεργά τους οικονομικούς ρυθμούς της Κίνας ενόψει του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος (Οκτώβριος/Νοέμβριος 2017).
Με άμεσο αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη στην Κίνα να δύναται να εκπλήξει ευχάριστα με την ανοδική της πορεία.
Με άλλα λόγια, η τελευταία φούσκα περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, αυτή των βιομηχανικών μετάλλων, μπορεί να τρέχει σε... "δανεικό χρόνο".
Το ερώτημα είναι το πόσο "επιθετικά" θα συνεχίζουν οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, όταν η φούσκα τελειώσει και οι κινέζοι παραγωγοί θα στραφούν στην πώληση των αποθεμάτων τους και το σημαντικότερο, ποιό θα είναι το αποτέλεσμα των παγκοσμίων εμπορικών πολέμων, αφού ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει προς την Κίνα.
Η απάντηση πρέπει να παρουσιαστεί σε λίγους μήνες ...






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης