Κίνα και Ιαπωνία διακρατούν 1,1 τρισ. από τα 20,1 τρισ. δολάρια του αμερικανικού χρέους

Κίνα και Ιαπωνία διακρατούν 1,1 τρισ. από τα 20,1 τρισ. δολάρια του αμερικανικού χρέους
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό δημόσιο κατέχει 9,9 τρισ. δολάρια σε ομόλογα και μετοχές ξενών χωρών
Περίπου το 5% του συνολικού χρέους για το αμερικανικό κράτος διακρατείται από την Κίνα και την Ιαπωνία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία αποτελεί συμμαχική χώρα της ενίοτε αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, αποτελεί τον μεγάλο εμπορικό ανταγωνιστή της Ουάσινγκτον.
Χθες, για πρώτη φορά, λίγες ημέρες μετά τη μεταβατική συμφωνία Κογκρέσου και Donald Trump για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, το αμερικανικό χρέος ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια, ήτοι 20,16 τρισ. δολάρια, δηλαδή κάθε Αμερικανός χρωστά 62.000 δολάρια, ενώ κάθε φορολογούμενος στις Η.Π.Α. χρωστά το ποσό των 167.000 δολαρίων.
Το παραπάνω ποσό αυξήθηκε σήμερα, μετά τη δημοπρασία 30ετών ομολόγων συνολικού ύψους 12 δισ. δολαρίων, με το επιτόκιο να είναι ελαφρώς ενισχυμένο και να φθάνει στο 2,79%.
Βέβαια, το αμερικανικό δημόσιο κατέχει 9,9 τρισ. δολάρια (περίπου το ήμισυ του αμερικανικού ΑΕΠ) σε ομόλογα και μετοχές ξενών χωρών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το τέλος του 2016.
Η μερίδα του λέοντος έχει επενδυθεί σε ξένες χρηματιστηριακές αγορές, ήτοι 7,1 τρισ. δολάρια.
Το ποσό του μακροπρόθεσμου χρέους που κατέχουν οι Η.Π.Α. ανέρχεται σε 2,4 τρισ. δολάρια, με το βραχυπρόθεσμο χρέος να περιορίζεται σε 300 δισ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι η επίδοση είναι κατά 0,4 τρισ. υψηλότερη σε σχέση με τα 9,5 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2015, όταν τα 6,8 τρισ. αποτελούσαν μετοχές, τα 2,3 τρισ. μακροπρόθεσμο χρέος και τα 400 δισ. βραχυπρόθεσμο.
Όπως φαίνεται και παρακάτω, ιδιαίτερη προτίμηση υπάρχει σε ένα «φορολογικό παράδεισο», τα νησιά Κέιμαν, ενώ οι αμερικανικές κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν επίσης ιδιαίτερη επενδυτική εμπιστοσύνη σε Καναδά, Γαλλία και Ιαπωνία.
Αναλυτικότερα:


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS