Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bankhaus Lampe: Τί θα συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές;

tags :
Bankhaus Lampe: Τί θα συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές;
Oρισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει να κατέχουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών
Η παρέμβαση -που μετατρέπεται έπειτα σε χειραγώγηση- των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας των επενδυτών, αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Bankhaus Lampe KG, κ. Ralf Zimmermann, σχολιάζοντας πως, αν και ο αρχικός στόχος ήταν η τόνωση των χρηματιστηριακών αγορών, πλέον οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει το ρίσκο.
Αφού υπενθυμίσει τις υπέρογκες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι πλέον ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει να κατέχουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, κάτι που συνεπάγεται και άμεση επιρροή.
Στο στόχαστρο μπαίνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan, BoJ), η οποία κατέχει το 75% της ιαπωνικής αγοράς ETF.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν το πότε η Ε.Κ.Τ. θα μεταπηδήσει στη χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνεται.
Πίσω ξανά στην BoJ, οι αγορές μετοχών οδήγησαν σε κατακόρυφη άνοδο τον δείκτη Topix το 2015, ωστόσο από τότε οι επιδόσεις παρέμειναν επίπεδες.
Η Τράπεζα πλέον έχει στο χαρτοφυλάκιό της μετοχές ίσες με το 5% της ιαπωνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν μηδενικό.
Οπότε τίθεται το ερώτημα: τί θα γίνει αν η Τράπεζα αποφασίσει να ξεφορτωθεί τις μετοχές;



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης