Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
S&P 500
2.561,26
0,07%
FTSE 100
7.542,87
0,36%
DAX
13.043,03
0,37%
Nikkei 225
21.443,50
0,38%
ATHEN
757,49
-0,57%
  • 23:38 - CNBC: Μπαράζ συμφωνιών του Ιράν με εταιρείες πετρελαίου - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον
  • 23:38 - Αύξηση 20% στα κέρδη της American Express το γ' 3μηνο 2017, στα 1,36 δισ. δολάρια - Στα 8,4 δισ. τα έσοδα
  • 23:38 - ΕΣΕΕ: Σε επίπεδα προ κρίσης στις 80,2 μονάδες, επανήλθε ο δείκτης κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ
  • 23:38 - Έρευνα Survation: Το 52% των Βρετανών επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ
  • 23:38 - Κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street - Πάνω από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones
 

Moody's: Credit Negative οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα NPLs που αφορούν τράπεζες της Ευρωζώνης

Moody's: Credit Negative οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα NPLs που αφορούν τράπεζες της Ευρωζώνης
Σε γενικότερο επίπεδο, η Moody's αναμένει ο άμεσος αντίκτυπος στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι περιορισμένος
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») των τραπεζών της Ευρωζώνης με μεγάλο όγκο προβληματικών δανείων, αποτιμά η Moody's τις αυστηρότερες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), οι οποίες αποσκοπούν σε επαρκείς προβλέψεις των τραπεζών του νομισματικού μπλοκ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, οι προτάσεις της Ε.Κ.Τ. θα οδηγήσουν σε υγιέστερους ισολογισμούς τις τράπεζες που υπόκεινται στις απαιτήσεις της, ωστόσο οι τράπεζες που έχουν υψηλό ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χαμηλή κάλυψη των απαιτήσεων, θα επηρεαστούν αρνητικά.
Επισημαίνεται ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Τράπεζας θα ισχύουν μόνο για τα νέα δάνεια που θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να αιτιολογούν στις εποπτικές αρχές τυχόν απόκλιση από τις κατευθύνσεις.
Με βάση τις αιτιολογήσεις των τραπεζών, η Ε.Κ.Τ. θα αξιολογεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων εποπτικών μέτρων.
Τα μη εξασφαλισμένα δάνεια πρέπει να εξασφαλίζονται πλήρως εντός δύο ετών, ενώ τα δάνεια που εξασφαλίζονται με collateral, το αργότερο επτά έτη μετά την κατάταξή τους σε μη εξυπηρετούμενα.
Σε γενικότερο επίπεδο, η Moody's αναμένει ο άμεσος αντίκτυπος στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι περιορισμένος, λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, αλλά και λόγω του ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη πρόβλεψη μεταξύ δύο και επτά ετών αφότου το δάνειο μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενο, οπότε το πλήρες αποτέλεσμα δεν θα γινόταν αισθητό μέχρι το 2025.
Ωστόσο, η Ε.Κ.Τ. θα κοινοποιήσει πρόσθετα μέτρα στις αρχές του 2018, σχετικά με τα παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντικές νέες προβλέψεις σε τράπεζες με μεγάλο όγκο NPLs, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».
«Η Ε.Κ.Τ. αναλαμβάνει έναν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην ενθάρρυνση και, ενίοτε, στην καθοδήγηση, για την ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Γενικότερα, οι προτάσεις αποτελούν ένα άλλο σημαντικό δομικό στοιχείο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε. που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις 13/10/2017 - 15:11
Για να μπορείτε να σχολιάζετε πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης και να κάνετε Login
Κάντε κλικ εδώ για να κάνετε login Δημιουργία λογαριασμού

BREAKING NEWS