Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για νέο ελληνικό πρόγραμμα μετά το 3ο Μνημόνιο

Eurasia: Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για νέο ελληνικό πρόγραμμα μετά το 3ο Μνημόνιο
Οι δανειστές πρέπει να σιγουρευτούν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους
Με το ελληνικό πρόγραμμα να πλησιάζει στη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018, κι ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη δεν επικρατεί τέτοια διάθεση.
«Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για ακόμα ένα πρόγραμμα ούτε στην Αθήνα ούτε μεταξύ των δανειστών.
Ωστόσο το Eurogroup θέλει να κρατήσει την Αθήνα υπό στενή παρακολούθηση ώστε να διασφαλίσει ότι τα δάνεια του θα αποπληρωθούν και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό» επισημαίνει ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι οι οποίοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα, δηλώνουν ότι δεν έχουν τη «δύναμη» για ακόμα ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος.
Έπειτα από επτά χρόνια ατελείωτων διαπραγματεύσεων, τόσο η Αθήνα όσοι και οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν να γυρίσουν σελίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της ενώ οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι πάρουν πίσω τα χρήματα τους.
Οι χαμηλές οικονομικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια και η υπόσχεση πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους έως το επόμενο καλοκαίρι μπορεί επίσης να κάνουν πιο εύκολη την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα.
Το προφίλ χρέους και η προγραμματισμένη συσσώρευση αποθεματικού θα μπορούσαν να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα πιστωτική γραμμή ή νέο πρόγραμμα μετά το 2018, δηλώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης