ΗΠΑ: Fitch και Moody’s προειδοποιούν για τις επιδράσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια

ΗΠΑ: Fitch και Moody’s προειδοποιούν για τις επιδράσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια
Τα ομοσπονδιακά κεφάλαια αποτελούν το 20% των εσόδων για τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των Η.Π.Α.
Η φορολογική μεταρρύθμιση που έχουν προτείνει οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας -και η κυβέρνηση του Donald Trump- αναμένεται να ασκήσει ισχυρή πίεση στα οικονομικά των αμερικανικών κολλεγίων και πανεπιστημίων, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, εκτιμώντας πως η πρόταση θα αυξήσει το κόστος των διδάκτρων και θα απειλήσει τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.
Κινούμενο ακριβώς σε ίδιο μήκος κύματος, ο -επίσης αμερικανικός- οίκος αξιολόγησης Moody’s, υποστήριζε την περασμένη εβδομάδα (στις 7/11) ότι μεταξύ των ζημιωμένων από τη μεταρρύθμιση, θα είναι τα εγχώρια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως και οι σπουδαστές τους.
Εάν εν τέλει το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης εγκριθεί, θα εμπεριέχει πολλές διατάξεις που θα είναι αρνητικές για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα ομοσπονδιακά κεφάλαια αποτελούν το 20% των εσόδων για τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των Η.Π.Α..
Ως αποτέλεσμα, οι προτεινόμενες νομοθετικές και δημοσιονομικές προτάσεις θα μειώσουν, θα περιορίσουν ή θα προσθέσουν αβεβαιότητα στη χρηματοδότηση προγραμμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς θα περιορίσουν τα κρατικά κεφάλαια αλλά και τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων από τα ιδρύματα.
Οι περικοπές στα προγράμματα ομοσπονδιακής χρηματοοικονομικής βοήθειας θα καταργήσουν την αύξηση των καθαρών εσόδων από τη διδασκαλία στα κολέγια και τα πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν για αρκετά χρόνια ένα περιβάλλον αναιμικής αύξησης των εσόδων από δίδακτρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS