Η Nordea προειδοποιεί για τη «φούσκα» στην αγορά κατοικιών της Σουηδίας

Η Nordea προειδοποιεί για τη «φούσκα» στην αγορά κατοικιών της Σουηδίας
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα εκθέσουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες
Τις έντονες ανησυχίες τους για τις μη βιώσιμες τιμές στην αγορά κατοικιών της Σουηδίας εκφράζει η μεγαλύτερης τράπεζα της Σκανδιναβίας, η Nordea, η οποία αναμένει μάλιστα οι δανειολήπτες να βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη μελλοντικά, καθώς η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που θα προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού, που θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση και, επακόλουθα, σε «αναπόφευκτη» πτώση των τιμών.
Μόνο από το καλοκαίρι του 2017, η πτώση στις τιμές υπολογίζεται μεταξύ 10% και 15% από την μεσιτική Bosthlm.
Ως αποτέλεσμα, όσοι επέλεξαν να αγοράσουν σπίτι τα τελευταία χρόνια, θα υποστούν πολύ μεγάλες ζημίες αν προτιμήσουν την πώληση.
Να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, περίπου το 70% των Σουηδών δανειοληπτών -αφορά στα στεγαστικά δάνεια- βρίσκεται σε καθεστώς μεταβλητών επιτοκίων.
Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και οι μικρές αυξήσεις των επιτοκίων, θα εκθέσουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, 754.000 για την ακρίβεια, σε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με την έρευνα της Svensk Fastighetsförmedling που παραθέτει η εφημερίδα Dagens Industri.Να επισημανθεί ότι, από την εν λόγω έρευνα απορρέει, επίσης, ότι το ένα πέμπτο των ιδιοκτητών σπιτιού δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερο κόστος διαβίωσης (3.000 SEK, σουηδικές κορώνες), ιδίως στις ηλικίες κάτω των 30 ετών.
Ταυτόχρονα, το 77% των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται καμία ή μόνο μία μικρή ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων.
Οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την εξόφληση των ενυπόθηκων δανείων τους, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες.
Σήμερα, η σουηδική χρηματοπιστωτική εποπτεία πρότεινε αυστηρότερο πλαίσιο, απαιτώντας από τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια που υπερβαίνουν κατά 4,5 φορές το ακαθάριστο εισόδημά τους, να αποσβέσουν πάνω από 1% της υποθήκης τους κάθε χρόνο.
Εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2018 και θα καταστήσει την κατάσταση ακόμα πιο επισφαλή για χιλιάδες σουηδικά νοικοκυριά.
«Μόνο όταν η νομισματική πολιτική γίνει πιο αυστηρή και τα επιτόκια αυξηθούν, θα δοκιμαστεί πραγματικά η σταθερότητα των σκανδιναβικών αγορών κατοικιών», σημειώνει η Nordea.

Η Morgan Stanley προειδοποιεί για το υψηλό χρέος και τη «φούσκα» στην αγορά κατοικιών της Σουηδίας

Το ιδιωτικό χρέος στη Σουηδία βρίσκεται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίο προειδοποιούν για άμεσο κίνδυνο στην -κατά τα άλλα- πανισχυρή οικονομία της σκανδιναβικής χώρας.
Μιλώντας στην εφημερίδα Dagens Industri, ο Ruchir Sharma, εξέχων αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, επικαλέστηκε προηγούμενα ιστορικά παραδείγματα, καταλήγοντας στο ότι το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αυξάνονται ραγδαία, ταυτοχρόνως, τότε σε ορίζοντα 5ετίας η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι οι Σουηδοί είναι περισσότερο χρεωμένοι -κατά μέσο όρο- από τους πολίτες της Ε.Ε..
Το χρέος των νοικοκυριών ως προς το συνολικό τους εισόδημα, έχει εκτοξευθεί στο 180% (!), όταν κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης τη δεκαετία του 1990, ανερχόταν σε περίπου 100%.
Η αγορά κατοικιών συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες, με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2017 να δείχνουν περαιτέρω -σε μηνιαία βάση- μείωση κατά 1,9%.
Παράλληλα, η αναιμική προσφορά έχει αυξήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα τις τιμές κατοικιών.
Να υπογραμμιστεί ότι τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το 80% του συνολικού χρέους των Σουηδών πολιτών.
Ο κ. Ruchir Sharma υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το φαινόμενο.
Επί του παρόντος, το επιτόκιο repo διατηρείται στο -0,5% από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank).
Η αύξηση του επιτοκίου, η οποία θα είναι η πρώτη από το 2011, ίσως έρθει το β’ 6μηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει η Riksbank.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS