Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 8 κίνδυνοι του ελληνικού banking – Πως κατανέμονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση τα 15,8 δισ του ΔΝΤ

Οι 8 κίνδυνοι του ελληνικού banking – Πως κατανέμονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση τα 15,8 δισ του ΔΝΤ
Μπορεί να επενδύθηκαν 41 δισ. σε κεφάλαια και ρευστότητα αλλά ο κλάδος ακόμη δεν έχει πάρει εμπρός
Συνολικά 8 κινδύνους προσδιορίζουν τραπεζικά στελέχη ότι θα αντιμετωπίσει το ελληνικό banking προσεχώς.
Ο κλάδος παραμένει καθηλωμένος λόγω των ετεροχρονισμένων παρενεργειών της ύφεσης και δεν θα ανακάμψει αν τουλάχιστον ο πυρήνας των 8 αυτών κινδύνων δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

Πρώτος κίνδυνος

Να προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα στα stress tests της ΕΚΤ, μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πλήρως την εικόνα σταθερότητας που κλάδου και θα δημιουργήσει δομικό πρόβλημα στο σύστημα.
Μπορεί το ΔΝΤ να έχει εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν άλλα 6 δισεκ. κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests της ΕΚΤ αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6 δισεκ.
Δηλαδή μπορεί να αποδειχθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά ακόμη είναι νωρίς α ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.
Με βάση πληροφορίες τα 15,8 δισ. που είναι η συνολική εκτίμηση του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατανέμονται ως εξής
Εθνική 3,9 δισεκ. ευρώ συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το ΔΝΤ ενώ άντλησε 2,5 δισεκ., δηλαδή έλλειμμα 1,4 δισ. 
Alpha 1,8 δισεκ. ευρώ άντλησε 1,2 δισεκ. αλλά αποπλήρωσε 940 εκατ από προνομιούχες, δηλαδή έλλειμμα 1,6 δισ. 
Eurobank 6,9 δισεκ. ευρώ άντλησε 2,86 δισεκ.  δηλαδή έλλειμμα 4,3 δισ. 
Πειραιώς 2,2 δισεκ. ευρώ άντλησε 1,75 δισεκ. και αποπλήρωσε 750 εκατ.  δηλαδή έλλειμμα 1,2 δισ. 
Attica bank 550 εκατ θα αντλήσει 300 εκατ  δηλαδή έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ. 
Πανελλήνια 240 εκατ ευρώ θα αντλήσει 180 εκατ ευρώ, δηλαδή έλλειμμα 60 εκατ. ευρώ. 

Δεύτερος κίνδυνος

Η στασιμότητα των καταθέσεων για 16 μήνες στα 161 δισεκ. δεν είναι ένα απλό πρόβλημα αλλά δομικό καθώς χωρίς ρευστότητα που αυξάνεται οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν ισολογισμούς, υποχρεώνονται να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει στο εξής σκεπτικό «την δανεική ρευστότητα οι τράπεζες δεν μπορούν να την χρησιμοποιούν με ρίσκο, αλόγιστα γιατί πρέπει να την επιστρέψουν στην ΕΚΤ»

Τρίτος κίνδυνος

Όσο οι τράπεζες εξαρτώνται από το ΤΧΣ δηλαδή από τους φορολογούμενους, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν μπορούν να πάρουν ρίσκα.
Να ληφθεί υπόψη ότι το ΤΧΣ έχει επενδύσει σε κεφάλαιο 26,5 δισεκ. και όσο υπάρχουν τα κεφάλαια αυτά επενδεδυμένα οι τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν κανένα σχέδιο χρηματοδότησης με την εξής λογική «δεν μπορούν οι τράπεζες να ρισκάρουν τα κεφάλαια των φορολογουμένων»

Τέταρτος κίνδυνος

Τα προβληματικά δάνεια στα 84 δισεκ. σε ενοποιημένη βάση δεν αποτελούν απλά ένα πρόβλημα αλλά πραγματικό σοκ για το σύστημα.
Τα 84 δισ. προβληματικά δάνεια NPLs χρειάζονται πολύ προσεκτική διαχείριση γιατί κινδυνεύουν να πλήξουν ακόμη περισσότερο τους αρκετά ευαίσθητους ισολογισμούς των τραπεζών.
Για τα 84 δισεκ. υπάρχουν προβλέψεις περίπου 44 με 45 δισεκ. ευρώ αν δεχθούμε ότι το coverage ratio (δείκτης κάλυψης δανείων με προβλέψεις) είναι περίπου στο 51% με 52%.
Με βάση τις τάσεις, τα NPLs αρχίζουν να επιβραδύνονται αλλά μέχρι να αποκλιμακωθούν θα χρειαστούν άλλα 2 ή 4 τρίμηνα ανεξαρτήτως αν η οικονομία ανακάμπτει.
Τα 84 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα αποτελούν τραπεζικό πρόβλημα για την επόμενη 3ετία ως προς την διαχείριση και την παρακολούθηση αυτού του μεγάλου πιστωτικού κινδύνου και μεγάλου προβλήματος στο ενεργητικό των τραπεζών.

Πέμπτος κίνδυνος

Οι διοικήσεις των τραπεζών να δεχθούν παρασκηνιακές πιέσεις να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ειδικά επιχειρήσεις που δεν πληρούν προϋποθέσεις.
Υπάρχει κίνδυνος εταιρίες με αρνητικές καθαρές θέσεις όπως π.χ. στον χώρο του τύπου να συνεχίζουν να δανείζονται από το banking παρ΄ ότι δεν θα έπρεπε αυξάνοντας τους κινδύνους επισφαλειών.
Ο Προβόπουλος είχε θέσει veto στις τράπεζες όσον αφορά δάνεια στον χώρο του τύπου αλλά ο Στουρνάρας τι θα πράξει;

Έκτος κίνδυνος

Να υποστούν νέα απομείωση τα collaterals δανείων π.χ. στα στεγαστικά να υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές και μια τέτοια εξέλιξη να πλήξει τα στεγαστικά δάνεια και την αποτίμηση των δανείων.
Ένα στεγαστικό δάνειο ή επιχειρηματικό αποτιμάται στους ισολογισμούς των τραπεζών με βάση την αξία των εγγυήσεων που έχει.
Αν π.χ. έχει χορηγηθεί δάνειο 100.000 ευρώ με εγγύηση ακινήτου 120.000 ευρώ το δάνειο αυτό δεν έχει επίπτωση πέραν των όσων ορίζονται στους κανόνες αποτίμησης δανείων συντελεστές κεφαλαίων με βάση την στάθμιση του ενεργητικού.
Αν όμως οι εγγυήσεις από 120.000 ευρώ υποχωρούν στις 60.000 ευρώ τότε η διαφορά μεταξύ 100.000 ευρώ του δανείου και 60.000 ευρώ των εγγυήσεων είναι ζημία όχι απλά λογιστική των τραπεζών.

Έβδομος κίνδυνος

Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει τα business plan τους με στόχο το 2015 να αρχίσουν να εμφανίζουν σοβαρές συνέργειες από τις μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο κίνδυνος είναι όχι απλά να καθυστερήσει η εγγραφή των συνεργειών στους ισολογισμούς αλλά να μην επιτευχθούν οι στόχοι από τις συνέργειες που είχαν προβλεφθεί.

Όγδοος κίνδυνος

Να υπάρξει ανατροπή πολιτικού σκηνικού και ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει παρ΄ ότι έχει πετύχει συμφωνίες με την Ευρώπη, να πιέσει προς αλλαγή στρατηγικής το ελληνικό banking εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών του 2014 και 2015.
Ωστόσο σπεύδουμε να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει σε πολλά με τους ευρωπαίους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης