Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας τις 3 χρεοκοπίες της Αργεντινής και τις 2 χρεοκοπίες της Ελλάδος – Τα δάνεια της ΕΕ και ΔΝΤ διέσωσαν την Ελλάδα αλλά πληρώνει το τίμημα

Συγκρίνοντας τις 3 χρεοκοπίες της Αργεντινής και τις 2 χρεοκοπίες της Ελλάδος – Τα δάνεια της ΕΕ και ΔΝΤ διέσωσαν την Ελλάδα αλλά πληρώνει το τίμημα
Η Αργεντινή έχει την οικονομική της ελευθερία αλλά ακόμη πασχίζει για την οικονομική της επιβίωση
Το default η χρεοκοπία δηλαδή δεν είναι μια συναισθηματική ουδέτερη λέξη για τους έλληνες βίωσαν την έννοια της χρεοκοπίας δύο φορές όταν η Ελλάδα με το PSI+ χρεοκόπησε με όρους λογιστικούς αθετώντας την αποπληρωμή χρέους στις 9 Μαρτίου 2012 και ακολούθως με την επαναγορά buyback των ομολόγων.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα  και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι στραμμένο στην Αργεντινή.
Μετά την χρεοκοπία του 2001 και 2002 οδηγήθηκε η Αργεντινή στην χρεοκοπία της 30 Ιουλίου του 2014.
Η Αργεντινή μια πλούσια χώρα σε πρώτες ύλες εγκλωβίστηκε σε σπιράλ χρέους ενώ ακολούθησε και τις τακτικές της Ελλάδος.
Η Ελλάδα βρέθηκε στην δύνη της χρεοκοπίας λόγω κυρίως της απόκρυψης βασικών οικονομικών στοιχείων.
Η Αργεντινή έχει πολλές φορές κατηγορηθεί ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι αναξιόπιστα.
Από εδώ ξεκινάει και το πρόβλημα που οδήγησε την Αργεντινή στην χρεοκοπία ή στο χείλος της χρεοκοπίας καθώς καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί έστω και την ύστατη στιγμή μια λύση.
Το πρόβλημα της Αργεντινής ξεκινάει από το γεγονός ότι το 2015 λήγουν 1,3 δισεκ. δολάρια ομόλογα και ταυτόχρονα στις 30 Ιουνίου και με την παράταση 30 Ιουλίου έπρεπε να πληρώσει 539 εκατ δολάρια σε τόκους σε ομόλογα που κατέχουν πιστωτές όσων είχαν ενταχθεί στον μεγάλο διακανονισμό του χρέους στο παρελθόν.
Η Αργεντινή μαζί με την τρέχουσα έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της 3 φορές.
Ορισμένα hedge funds όπως το Elliott στο οποίο υπάγεται το NML Capital και το Aurelius Capital Management με πολύ μικρό αρχικό ποσό επένδυσης (το NML επένδυσε 50 εκατ δολάρια) είχαν αγοράσει ομόλογα Αργεντινής και δεν είχαν ενταχθεί στην πλειοψηφία των επενδυτών που μπήκαν σε ειδικό διακανονισμό εξυπηρέτησης του χρέους μετά το haircut.  
Τα hedge funds είχαν προσφύγει σε αμερικανικά δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, ενδεχόμενη συμφωνία με τα hedge funds, θα οδηγούσε σε παραβίαση της ρήτρας που υπήρχε στα ομόλογά της που υπέστησαν «κούρεμα», στο παρελθόν.
Το ίδιο πρόβλημα είχε και η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει τους μκροομολογιούχους γιατί μετά τις ρήτρες συλλογικής δράσης η χώρα δεσμεύτηκε ότι οι κανόνες θα ισχύσουν για όλους.
Αν ένας δικαιωνόταν θα απαιτούσαν όλοι την ίδια μεταχείριση.
Δυστυχώς για τους έλληνες μικροομολογιούχους το ελληνικό κράτος τους είπε ψέματα όταν δήλωνε ότι θα τους διευθετήσει το πρόβλημα τους.
Η ρήτρα αυτή της Αργεντινής, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα funds σε ειδικό διακανονισμό αποπληρωμής του χρέους.
Η χρεοκοπία της Αργεντινής του 2014 δεν είναι μια κλασσική χρεοκοπία η Αργεντινή είναι φερέγγυα στις υποχρεώσεις της προς την πλειοψηφία των επενδυτών όχι όμως σε μια μειοψηφία των επενδυτών ειδικά τα hedge funds.
Έτσι εξηγείται γιατί ο λαός της Αργεντινής δεν ξεσηκώθηκε ή δεν υπήρξαν τα τραγικά φαινόμενα του 2001 όταν οι πολίτες πανικοβλημένοι από την δέσμευση καταθέσεων απαλλοτρίωναν κοινώς κατέστρεφαν super markets.
H χρεοκοπία του 2014 της Αργεντινής είναι μια λογιστικού τύπου χρεοκοπία.
Η πλειοψηφία των κατόχων των ομολόγων δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη τουλάχιστον.
Το πρόβλημα ήταν τα hedge funds.
Στις 30 Ιουνίου 2014 η Αργεντινή έπρεπε να αποπληρώσει 539 εκατ δολάρια σε τόκους.
Δεν τα πλήρωσε και ζήτησε παράταση έως τις 30 Ιουλίου του 2014.
Τα 539 εκατ δολάρια υπάρχουν.
Έχουν κατατεθεί στην Bank of New York Mellon αλλά ποιο είναι το πρόβλημα της Αργεντινής.
Η Αργεντινή θέλει να αποπληρώσει κανονικά όσους επενδυτές σχεδόν το 90% των κατόχων χρέους αλλά όχι τα hedge funds που δεν είχαν δεχθεί τον διακανονισμό του παρελθόντος ή εν πάση  περιπτώσει να τους αποπληρώσει με όρους που αφορούν το σύνολο των επενδυτών.
Η J P Morgan, HSBC και Citigroup εμφανίστηκαν – ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί 100% - να δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα επίμαχα ομόλογα των 1,3 δισεκ. δολαρίων που λήγουν το 2015 να αποπληρώσουν τα hedge funds και οι τράπεζες να έρθουν σε διαπραγμάτευση με την Αργεντινή.
Η λύση αυτή θα έδινε χρόνο στην Αργεντινή αλλά η χώρα αυτή δεν θέλει να πληρώσει τα hedge funds με διαφορετικούς όρους από ότι ισχύει για το σύνολο των κατόχων ομολόγων.
Άρα η Αργεντινή κατά μια έννοια κινείται νομικά στα όρια της νομιμότητας.
Πληρώνει το σύνολο των κατόχων ομολόγων αλλά όχι και τα hedge funds που αντιστοιχούν στο 10% του χρέους.
Υποχρεούται να πληρώσει;
Όπως αποφάνθηκε το αμερικανικό δικαστήριο ναι υποχρεούται να πληρώσει και αναζητείται η φόρμουλα.
Τα CDS τα credit default swaps έχουν εκτοξευθεί στα 1898 μονάδες βάσης επίπεδα στα οποία ωστόσο βρίσκονται καιρό και ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το ελληνικό CDS στο 5ετές ομόλογο διαμορφώνεται στις 465 μονάδες βάσης, της Αιγύπτου 309 μονάδες βάσης, της Ουκρανίας 865 μ.β. και της Βενεζουέλας 997 μονάδες βάσης.
Τα hedge funds έχουν εκμεταλλευτεί νομικά την υπόθεση της Αργεντινής και ποντάρουν που ακριβώς…μα στην πληρωμή των CDS που δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν έως τα 29 δισεκ. δολάρια.
Ωστόσο το ελληνικό παράδειγμα – όπου πληρώθηκαν CDS – κατέδειξε ότι το τελικό ποσό που εγκρίνεται από την Διεθνή Οργάνωση Swaps και Παραγώγων είναι σχετικά μικρό.
Η Αργεντινή του 2001 και 2002 διαφέρει παρασάγγας από την Αργεντινή του 2014.
Το 2014 η σχεδόν συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της Αργεντινής έχει διευθετηθεί ενώ μια μειοψηφία δημιουργεί τα προβλήματα.
Το συμπέρασμα όμως είναι ότι μετά 13 χρόνια η χρεοκοπία έστω και ως λογιστικός όρος επικρέμεται πάνω από την Αργεντινή η οποία δεν κινδυνεύει για την ώρα να χρεοκοπήσει πραγματικά δηλαδή να κηρύξει στάση πληρωμών για το σύνολο του χρέους.
Το βασικό πρόβλημα της Αργεντινής που βρέθηκε πάλι σε αυτό το αδιέξοδο ήταν ότι απομονώθηκε από τις αγορές και το χρέος που διευθετήθηκε πρέπει να πληρώνεται αλλά και όσοι δεν το διευθέτησαν επίσης πρέπει να πληρωθούν.
Η Αργεντινή μπορεί να έχει ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα και να διαχειρίζεται το Pesos κατά το δοκούν και να ακολουθεί επιθετική νομισματική πολιτική αλλά το κλειδί ήταν η απομόνωση τις από τις αγορές.
Η Ελλάδα που βρέθηκε στην ίδια θέση με την Αργεντινή κατάφερε να βρει δανειστές την ΕΕ και το ΔΝΤ και να λάβει 245 δισεκ. ευρώ.
Η παράμετρος αυτή διέσωσε οικονομικά την Ελλάδα.
Ωστόσο η Ελλάδα πληρώνει τίμημα καθώς η κοινωνία έχει υποστεί ιστορικό σοκ.
Η Ελλάδα κέρδισε την οικονομική της επιβίωση αλλά έχασε την οικονομική της ελευθερία.
Η Αργεντινή έχει την οικονομική της ελευθερία αλλά ακόμη πασχίζει για την οικονομική της επιβίωση.
Η περίπτωση της Αργεντινής που πρέπει ως έλληνες να την αντιμετωπίζουμε με πολύ σεβασμό γιατί και η Ελλάδα υπέστη τις συνέπειες της χρεοκοπίας είναι ενδεικτική τους πως λειτουργούν οι αγορές.
Όταν οι υποχρεώσεις καλύπτονται με συνέπεια οι αγορές είναι άγγελοι όταν όμως ξεκινήσουν τα προβλήματα οι αγορές είναι ο διάβολος, τόσο απλά.
Η Αργεντινή μπορεί να ξεφύγει από την πραγματική χρεοκοπία καθώς το πρόβλημα της είναι λογιστικού τύπου και ίσως να καταφέρει να το επιλύσει.

Υποσημείωση

Η κόντρα στην Ελλάδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την Αργεντινή αποδεικνύει πόσο μικροί, ασήμαντοι και τραγικοί είναι οι έλληνες πολιτικοί.
Δεν έβαλαν μυαλό.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης