Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Αργεντινή χρεοκόπησε αλλά αν ήταν στην Ευρώπη θα πληρούσε σχεδόν τα κριτήρια του Μάαστριχτ - Πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα

Η Αργεντινή χρεοκόπησε αλλά αν ήταν στην Ευρώπη θα πληρούσε σχεδόν τα κριτήρια του Μάαστριχτ  - Πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα
Η Αργεντινή έχει σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα....
Η λογιστική ή τυπική χρεοκοπία της Αργεντινής επαναφέρει την πολύπαθη χώρα πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Η ISDA διεθνής οργάνωση swaps και παραγώγων πιστοποίησε πιστωτικό γεγονός και  πρέπει να πληρωθεί  περίπου 1 δισεκ. δολάρια σε CDS.
Στην Ελλάδα της ημιμάθειας, του πολιτικού κόμπλεξ από δεξιά και αριστερά ξεκίνησε μια διαμάχη, υποτίμησης της Αργεντινής ή διαμάχης για την Αργεντινή.
Στην Ελλάδα που υπήρξε credit event και πληρώθηκαν CDS, οι έλληνες πολιτικοί δεξιοί και αριστεροί θα έπρεπε να είναι προσεκτικότεροι.
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι η Αργεντινή είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα.
Ναι πολύ καλά διαβάσατε.
Πάμε να δούμε τα συγκριτικά στοιχεία.
Το ΑΕΠ της Αργεντινής είναι 363 δισεκ. ευρώ και το ΑΕΠ της Ελλάδος 183 δισεκ. δηλαδή η Αργεντινή έχει διπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Αργεντινής βρίσκεται με βάση αναθεωρημένα στοιχεία στο 42% (ναι καλά διαβάσατε στο 42% του ΑΕΠ) ή 152 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδος βρίσκεται στο 177% ή 321,4 δισεκ. ευρώ.
Η δομή του χρέους της Αργεντινής διαμορφώνεται ως εξής περίπου 66% ομόλογα, τα δάνεια 15% ενώ περίπου 65 δισεκ. είναι το χρέος αποτιμημένο σε δολάρια.
Η δομή του χρέους της Ελλάδος έχει ως εξής 321,4 δισεκ. εκ των οποίων 245 δισεκ. δάνεια διακρατικά και ΔΝΤ, 15 δισεκ. έντοκα γραμμάτια και 60 δισεκ. περίπου ομόλογα και άλλος δανεισμός.
Η ανεργία στην Αργεντινή βρίσκεται στο 7% και στην Ελλάδα περίπου στο 27%.
Η Αργεντινή λοιπόν είναι πλουσιότερη χώρα από την Ελλάδα με μόνη διαφορά ότι η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ευρώ και η Αργεντινή έχει το Pesos ένα νόμισμα ασταθές...
1 δολάριο ισούται με 8,21 pesos και 1 ευρώ ισούται με 11 pesos.
H Αργεντινή αν ήταν στην Ευρώπη θα πληρούσε πολλά από τα κριτήρια του Μάαστριχτ σε σχέση με την Ελλάδα που δεν πληρεί κανένα κριτήριο πλην του πληθωρισμού.
Η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό ενώ η Αργεντινή έχει 21,5% που προφανώς δημιουργεί προβλήματα στην τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών.
Όσον αφορά τους δείκτες φτώχιας η Αργεντινή εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη θέση αλλά έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστα….όχι βέβαια ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστα.
Οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σχεδόν διπλάσιες από τις καταθέσεις των τραπεζών της Αργεντινής φθάνουν τα 746 δισεκ. pesos και 549 δισεκ. pesos των ιδιωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης