Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πολιτικό σύστημα εμπρός στην εθνική του υποχρέωση – Επικίνδυνα μη βιώσιμο το χρέος, χρειάζεται άμεσα λύση

Το πολιτικό σύστημα εμπρός στην εθνική του υποχρέωση – Επικίνδυνα μη βιώσιμο το χρέος, χρειάζεται άμεσα λύση
Το haircut θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε default εκ νέου, ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ουσιαστικότερη....
Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος είτε αυτό ονομάζεται κυβέρνηση Σαμαρά, είτε μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα, έχει εθνική υποχρέωση να διασφαλίσει το μέγιστο για την εθνική οικονομία, την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.
Το μέγιστο δεν είναι η λογιστική βελτίωση των αριθμοδεικτών, ούτε αν η προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή αποτελεί νέο σκληρό ή ήπιο μνημόνιο.
Το μέγιστο για τα συμφέροντα της Ελλάδος είναι η λύση που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Οι αναφορές ορισμένων πολιτικών παραγόντων της Ελλάδος, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είναι εθνικά επικίνδυνες, εθνικά επιζήμιες και όσοι  υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, είτε είναι επιπόλαιοι, είτε έχουν διασφαλίσει το οικονομικό τους μέλλον αδιαφορώντας για το σύνολο της κοινωνίας, είτε είναι δουλοπρεπείς έλληνες πολιτικοί που άβουλα εκτελούν χωρίς να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον.
Το ελληνικό χρέος στα 322,4 δισεκ. ευρώ είναι μη βιώσιμο και αποτελεί επιθετικό καρκίνο στο σώμα της εθνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί οικονομική χημειοθεραπεία για να αντιμετωπίσει το χρέος – καρκίνο και ζει με τις ψευδαισθήσεις ότι το επιθετικού τύπου αδενοκαρκίνωμα κατηγορίας 4 (η τελευταία φάση του καρκίνου) μπορεί να θεραπευτεί.
Όσοι έλληνες πολιτικοί, οικονομολόγοι, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει βιώσιμο χρέος, δεν προσφέρουν στην πατρίδα και δεν προσφέρουν στην εθνική οικονομία.
Όταν οι ευρωπαίοι βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι διαιρεμένη και οι μισοί υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και οι άλλοι μισοί ότι δεν είναι βιώσιμο, προφανώς και κατανοούν ότι είμαστε χώρα…μπάχαλο.
Ποιος θα μας λάβει σοβαρά υπόψη όταν για το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της Ελλάδος το χρέος, το πολιτικό σύστημα δεν συμφωνεί σε μια κοινή γραμμή, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες ότι οι έλληνες έχουν σοβαρευτεί.
Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος έχει εθνική υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι μόνο τα συμφέροντα των δανειστών που και αυτά πρέπει να διασφαλιστούν.
Δεν πρέπει να κυριαρχήσει η μειοδοτική άποψη ότι η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος, ούτε όμως και η αλαζονική άποψη ότι οι άλλοι θα πληρώνουν για εμάς.
Η Ελλάδα χρειάζεται εθνική συνεννόηση για το χρέος που δεν είναι βιώσιμο και θα καταπνίξει οποιαδήποτε ανάπτυξη επιτευχθεί στο μέλλον.

Μια ριζοσπαστική λύση για το ελληνικό χρέος….

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται στα 322,4 δισεκ. εκ των οποίων τα 245 δισεκ. ευρώ είναι κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης.
Από αυτά τα 245 δισεκ. τα 144,6 δισεκ. είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί μέσω EFSF.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο EFSF τα κεφάλαια αυτά που έδωσε στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία τα έχει δανειστεί από τις αγορές.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παράσχει εγγυήσεις στον EFSF – ESM αλλά τα κεφάλαια που έχουν δοθεί στα κράτη προέρχονται από τις αγορές.
Ο ESM με την στήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.
Αυτό το κεφαλαιακό δίχτυ προστασίας- εγγυήσεων  ο ESM το χρησιμοποιεί εξασφαλίζοντας υψηλή πιστοληπτική  ικανότητα  και εξασφαλίζοντας κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut στα δάνεια που έχουν δοθεί με διακρατικούς όρους δηλαδή τα 53,9 δισεκ. γιατί αυτά δόθηκαν με όρους διακρατικών συμφωνιών.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει haircut από τα 30,1 δισεκ. του ΔΝΤ.
Όμως τα 144,6 δισεκ. του EFSF δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και τα οποία αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να υποστούν ένα haircut 50% δηλαδή όφελος 72 δισεκ. για την Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν δομικές επιδράσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Το EFSF θα υποστεί ζημία 72 δισεκ θεωρητικά γιατί ήδη διαθέτει εγγυήσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη ύψους 500 δισεκ. ευρώ.
Με ένα haircut 50% η Ελλάδα θα ωφελείτο 72 δισεκ. αλλά οι ιδιώτες που ουσιαστικά θα ζημιώνονταν θα αναπληρώνονταν 100% από τις εγγυήσεις που έχουν ούτως ή άλλως κατατεθεί στον ESM.
Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν κατά 72 δισεκ. και από 322 δισεκ. θα υποχωρούσε στα 250 εκατ μειώνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 137% από 177%.
Μάλιστα αν τα 25 δισεκ. του ΤΧΣ περνούσαν απευθείας στον ESM το τελικός όφελος για την Ελλάδα θα ήταν 97 δισεκ. κοντά 100 δισεκ. εξέλιξη που όχι απλά θα καταστούσε βιώσιμο το χρέος αλλά μετά το σοκ των τυπικών υποβαθμίσεων σε default της Ελλάδος η χώρα θα αποκτούσε δυναμική εξόδου από την παρακμή και την φθορά.
Βέβαια για να υπάρξει haircut και για να το δεχθεί ο ESM ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πολιτική απόφαση.
Η επιμήκυνση είναι λύση παρωδία για το χρέος, ωστόσο το haircut ενώ καθιστά βιώσιμο το χρέος, απαιτεί πολιτική απόφαση που ακόμη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να την λάβει για την Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις στρατηγικά και σε βάθος χρόνων η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει το χρέος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στους ιδιώτες.
Τα δάνεια της Τρόικα θα πρέπει να μετατραπούν σε χρέος μέσω εκδόσεις ομολόγων, δηλαδή να περάσει το διακρατικό χρέος στους ιδιώτες μέσω δημοπρασιών ομολόγων θα αντλεί κεφάλαια και θα αποπληρώνει τα κρατικά δάνεια.
Λύση για την βιωσιμότητα του χρέους χωρίς haircut θα αποτελέσει παγίδα ασφυξίας για την οικονομία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες 10ετίες.
Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ.
Το haircut θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί σε default εκ νέου, ωστόσο η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ουσιαστικότερη.
Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο…παρά τα λογιστικά τρικ της ανάκαμψης της οικονομίας.

Το πολιτικό συμπέρασμα

Η κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά ενώ έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια βελτίωσης της οικονομίας, επικοινωνιακά τουλάχιστον εμφανίζεται σε μερίδα ελλήνων, ως μια κυβέρνηση δουλοπρεπής στην Ευρώπη.
Δεν έχει πείσει ότι πιστεύει σε μια γενναία λύση για το χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ φαίνεται ανακόλουθο κόμμα σε πολλά και με σοβαρότατες αδυναμίες διαχείρισης της κυβερνητικής καθημερινότητας....έχει επενδύσει στο θέμα του χρέους και είναι πιθανό να τα καταφέρει πολύ καλύτερα - μόνο σε αυτό το σκέλος - από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο Σαμαράς φαίνεται σαν να το κρατούν από κάπου, ενώ ο Τσίπρας επειδή ακόμη δεν τον ελέγχουν θα διαχειριστεί καλύτερα το θέμα του χρέους, ίσως σε όλα τα υπόλοιπα να αποτύχει.
Όμως εθνικό καθήκον για την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η βιώσιμη λύση για το χρέος.
Μια λύση καθαρή που θα οφελήσει την ελληνική κοινωνία....μια καθαρή λύση για την Ελλάδα.















www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 14 Νοεμβρίου 2014...

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης