Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προκλητικές οι δηλώσεις Στουρνάρα (ΤτΕ) - Είναι απαράδεκτος δηλώνουν οι τραπεζίτες

Προκλητικές οι δηλώσεις Στουρνάρα (ΤτΕ) - Είναι απαράδεκτος δηλώνουν οι τραπεζίτες
Ενοχλημένοι οι έλληνες τραπεζίτες, απαράδεκτη και επιπόλαιη η δήλωση Στουρνάρα ΤτΕ για πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες
Προκλητική και απαράδεκτη ήταν η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα του διορισμένου από την κυβέρνηση Σαμαρά διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Με μια επικίνδυνη, επιπόλαιη, αντιθεσμική και απαράδεκτη δήλωση ο Στουρνάρας παρενέβη στην κινδυνολογία τονίζοντας ότι η ρευστότητα των τραπεζών αρχίζει να μειώνεται, επαναφέροντας τους φόβους για bank run σε ένα παραλογισμό αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ, υπό τον φόβο ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και να τον αποπέμψει από την ΤτΕ, ρίσκαρε με μια επιπόλαιη και επικίνδυνη δήλωση που ενόχλησε όλους τους τραπεζίτες.
Οι έλληνες τραπεζίτες, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα της ψυχραιμίας προς τους καταθέτες και έρχεται ο θεσμικός παράγοντας της ΤτΕ δηλώνοντας ότι….μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην ρευστότητα των τραπεζών.
Οι τραπεζίτες είναι εξοργισμένοι με τον Στουρνάρα θεωρούν επιπόλαιη την δήλωση του και το κυριότερο αντί να παραμείνει ουδέτερος όπως το επιβάλλει η θεσμική του θέση, άμεσα στηρίζει την κυβέρνηση, επιλέγοντας πρακτικές ακραίας κινδυνολογίας.
Τραγική και επιπόλαιη η δήλωση Στουρνάρα.
Κορυφαίος τραπεζίτης δήλωνε χαρακτηριστικά "είναι απαράδεκτος παίζει πολιτικά παιχνίδια με την σταθερότητα των τραπεζών ο Κεντρικός Τραπεζίτης"
Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι η ρευστότητα στις τράπεζες μειώνεται.
 Η ρευστότητα μπορεί να μειωθεί
1)Μέσω της μείωσης των καταθέσεων
2)Μέσω της αλλαγής του μηχανισμού εγγυήσεων της ΕΚΤ, ώστε να παρέχει λιγότερη ρευστότητα.
Το παράδοξο είναι όμως ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί 1 δισεκ. δηλαδή μια φυσιολογική σχετικά μείωση ενώ η ΕΚΤ σχεδίαζε χθες 15 Δεκεμβρίου να μειώσει τους συντελεστές haircut για τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που κατατίθενται για χρηματοδότηση.
Ωστόσο είναι πιθανό η απόφαση αυτή να μετατέθηκε καθώς η κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Αν η ΕΚΤ μείωνε τους συντελεστές των haircut θα αυξανόταν η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 7 δισεκ. με βάση τα υπάρχοντα assets χωρίς δηλαδή να αυξήσουν τις εγγυήσεις τα collaterals.
Δηλαδή με τις ίδιες εγγυήσεις θα αυξηθεί η ρευστότητα κατά 7 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΚΤ σχεδίαζε να μειώσει το haircut στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στα έντοκα γραμμάτια κατά 50%.
Στα έντοκα γραμμάτια σε 6,5% από 15% και στα ομόλογα από 1 έως 3 χρόνια στο 11% από 33%.
Στα ομόλογα κάτω από 10 χρόνια στο 40% από 60%.
Επίσης η ΕΚΤ θα μείωνε το κούρεμα στον πυλώνα ΙΙ μειώνοντας αντίστοιχα το haircut στα 10 χρόνια από 23% στο 13,5%.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλίσεων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει την μορφή εγγυήσεων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Ακολουθούν τα ομόλογα του EFSF με βαθμολογία Αa1.
Παράλληλα οι  ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση καθώς κρατικές εγγυήσεις 21 δισεκ. και βρίσκονται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ δεν θα ισχύουν τον Μάρτιο του 2015.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank που διαθέτει 8,7 δισεκ. εγγυήσεις διαθέτοντας τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος επεκτείνει τις εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες βάσει του νόμου 3723/2008.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει προοδευτικά την εξάρτηση τους από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε συνολικά σε περίπου  43-44 δισεκ εσχάτως από το υψηλό των 159 δισεκ (μαζί με το ELA) το Φεβρουάριο του 2012 στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ενοχλημένοι οι έλληνες τραπεζίτες με τον Στουρνάρα – Όχι στα πολιτικά παιχνίδια

Οι έλληνες καταθέτες είναι ψύχραιμοι, συμπεριφέρονται με ωριμότητα, δεν έχουν πανικοβληθεί, κατανοούν ότι οι ελληνικές τράπεζες ανήκουν στο ευρωσύστημα και δεν θα τις εγκαταλείψει η ΕΚΤ….αναφέρουν έλληνες τραπεζίτες, αντιδρώντας στις επικίνδυνες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Οι καταθέσεις διαμορφώνονται περίπου στα 163 με 163,5 δισεκ. ευρώ και έχουν σημειώσει πολύ μικρή μείωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπου ξεκίνησε η αναταραχή στην Ελλάδα με αφορμή…τα σχέδιο για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.
Οι έλληνες καταθέτες, δεν έχουν πανικοβληθεί και αυτό αποδεικνύει ότι πλέον έχουν ωριμάσει, δεν παρασύρονται από επιπόλαιους πολιτικούς, οι οποίοι στον βωμό της μικροπολιτικής δεν θα ρισκάρουν να πουν και….κάποια ανοησία.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια και ρευστότητα.
Το ελληνικό banking έχει λάβει 44 δισεκ. ρευστότητα από την ΕΚΤ και έναντι αυτών έχουν καταβάλλει περίπου 100 δισεκ. εγγυήσεις.
Ακόμη και σε ένα υποθετικό ή ακραίο σενάριο που δημιουργείτο πρόβλημα με την παράταση του μνημονίου ή της ECCL γραμμής….υπάρχει plan B, οι τράπεζες θα προσέφευγαν στο ELA τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης ρευστότητας.
Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, τόσο με κυβέρνηση ΝΔ όσο και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ή θα υπογράψει νέα παράταση του μνημονίου πέραν δηλαδή της δίμηνης παράτασης έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 ή θα υπογράψει την ECCL γραμμή ετήσιας διάρκειας.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα, ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες.
Η Ελλάδα στα τέλη του 2014 δεν έχει καμία σχέση με το 2011 ή 2012 και σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες των τελών του 2014, δεν έχουν καμία σχέση με τις ελληνικές τράπεζες του 2011 με 2012.
Επίσης το Κυπριακό σενάριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς.
Το bail in αφορά τον νέο τρόπο ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας….αλλά οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια, δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Οι τραπεζίτες δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις.
Η ζημία έγινε τα τελευταία 4 χρόνια όπου οι καταθέσεις από τα 237,5 δισεκ. αρχές του 2010, βρίσκονται στα 163 με 163,5 δισεκ. στα τέλη του 2014.
Η ζημία έχει γίνει.
Ωστόσο οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάρρευση και το κραχ που σημειώθηκε στο χρηματιστήριο σε 4 ημέρες πτώση 21% και στα ομόλογα, το 3ετές ομόλογο εκτινάχθηκε έως το 11,29% και το ελληνικό 10ετές έως το 9,31% ενώ το CDS….εκτοξεύθηκε στις 1120 μονάδες.
Μια ελληνική τράπεζα, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, κανείς ξένος δεν θα ρίσκαρε τώρα να αγοράσει ελληνικό κίνδυνο.
Ακόμη όμως και στην υποθετική περίπτωση που ένας ξένος αγόραζε ελληνικό κίνδυνο….ένα 3ετές ομόλογο ελληνικής τράπεζας θα εμφάνιζε απόδοση 13%, όταν πριν λίγους μήνες οι ελληνικές τράπεζες δανείζονταν στο 4% με 4,5%.
Η Ελλάδα απομονώθηκε από τις αγορές και μαζί και οι ελληνικές τράπεζες και πλέον εξαρτώνται 100% από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης