Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Γερμανία απειλεί και ανησυχεί – Δεν υπάρχει Grexit, αν η Ελλάδα αποχωρήσει η Ευρώπη θα χάσει 250 δισ

Η Γερμανία απειλεί και ανησυχεί – Δεν υπάρχει Grexit, αν η Ελλάδα αποχωρήσει η Ευρώπη θα χάσει 250 δισ
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ είναι 100% σίγουρο
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που ανέφερε ότι η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναπόφευκτο αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της  Ελλάδας από το ευρώ…ξεκίνησαν οι αποδοκιμασίες…κατά της Merkel της Γερμανίδας Καγκελαρίου.
Σύμφωνα με αναλυτές η Γερμανία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ελλάδα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει αλλαγές στα προγράμματα προσαρμογής.
Οι αναφορές ωστόσο ότι η Γερμανία δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι συστημική χώρα και αν αποχωρήσει από το ευρώ δεν θα έχει παρενέργειες στην Ευρώπη είναι μπλόφα.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU της Merkel, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά.
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Merkel.
Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει.
Το περιβάλλον της καγκελαρίου Α. Merkel διέρρευσε…κατά τους Γερμανούς…την απειλή – προειδοποίηση ότι αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ δεν απειλείται η ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα κατηγορείται ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα και θα διαπιστώσουμε ότι η Γερμανία μπορεί να απειλεί αλλά ταυτόχρονα φοβάται…την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Η Ελλάδα έχει λάβει 245 δισεκ. δάνεια και εξαιρώντας τα δάνεια του ΔΝΤ τα 53 δισεκ. είναι διακρατικά και περίπου 135 δισεκ. από τον EFSF νυν ESM και περίπου 40 δισεκ. ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.  
Πρακτικά η Ευρώπη έχει δανείσει στην Ελλάδα 210 δισεκ. ευρώ περίπου μα τα περισσότερα να προέρχονται από τον ESM.
O ESM δανείστηκε από τις αγορές από ιδιώτες και αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος, τότε θα ενεργοποιηθούν….οι εγγυήσεις που έχουν καταβάλλει τα κράτη μέλη στον ESM.
 Αν η Ελλάδα θεωρητικά αποχωρούσε από το ευρώ η Ευρώπη θα χάσει 250 δισεκ. καθώς η Ελλάδα δεν θα αποπλήρωνε τα χρέη της.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μεγάλη ζημία για την Ευρώπη αλλά δεν θα ήταν και η σπουδαιότερη.
Η ακόμη μεγαλύτερη ζημία έχει να κάνει με το γεγονός ότι και το Podemos στην Ισπανία που είναι πρώτο κόμμα ζητάει αναδιάρθρωση του Ισπανικού χρέους ενώ η Le Pen του ακροδεξιού Εθνικού Μετόχου που επίσης προηγείται στην Γαλλία έχει ξεκάθαρα αντιγερμανική στρατηγική ενώ έχει μιλήσει και για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ στο παρελθόν.
Η Ευρώπη θα χάσει 250 δισεκ. από την Ελλάδα αλλά η Ευρώπη κινδυνεύει με ακόμη περισσότερες απώλειες κεφαλαίων ακόμη και με διάσπαση άπαξ και Ισπανία και Γαλλία προετοιμάζονται να απαιτήσουν και να αμφισβητήσουν την Γερμανία.
Η Γερμανία πίσω από τις προειδοποιήσεις, τις μπλόφες ανησυχεί και ανησυχεί πολύ σοβαρά για την πορεία της Ελλάδος.
Μέσω ενός κλίματος τρομοκρατίας και απειλών προσπαθεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα αλλά είναι απόλυτα αληθές ότι η Ελλάδα αν αποχωρήσει από το ευρώ θα καταστραφεί αλλά αν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα υποστεί τεράστια ζημία και θα κινδυνεύσει να διαλυθεί.
Το ρίσκο λοιπόν είναι τεράστιο και η Γερμανία θα υποχρεωθεί, να εξετάσει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Με αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιστορική του ευκαιρία.
Η ΝΔ του Α. Σαμαρά απεμπόλησε το δικαίωμα και την ευκαιρία και από αναδιάρθρωση κατέληξε να μιλάει…για πιστοποιητικό βιωσιμότητας.
Η Γερμανία μπλοφάρει, γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ η Ευρώπη και η Γερμανία θα υποστούν τεράστιο οικονομικό και πολιτικό πλήγμα.
Η Ελλάδα δεν θέλει να βγει από το ευρώ αυτό είναι 100% δεδομένο, ωστόσο η Γερμανία πρέπει να δει σοβαρά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης