Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δικλείδα ασφαλείας - Η ΕΚΤ εγκρίνει ELA 40 δισ στις ελληνικές τράπεζες – Τι συμβαίνει με τα έντοκα γραμμάτια;

Δικλείδα ασφαλείας - Η  ΕΚΤ εγκρίνει ELA 40 δισ στις ελληνικές τράπεζες – Τι συμβαίνει με τα έντοκα γραμμάτια;
Τα 40 δισ. ELA είναι θετική εξέλιξη καθώς λειτουργούν ως δικλείδα ασφαλείας
Αποκλειστικό....Μια άκρως θετική εξέλιξη έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια περίοδο όπου η καταστροφολογία, ο πανικός και το χάος καιροφυλακτούν και αναφερόμαστε στο ELA και την έγκριση γραμμής 40 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ εγκρίνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γραμμή ELA δηλαδή έκτακτης παροχής ρευστότητας έως 40 δισεκ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διασφαλίζουν την ρευστότητα τους ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες ή ακόμη και κάτω από μια δραματική εκτροπή.
Χωρίς την έγκριση για ELA από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αντλήσουν πάνω από 2 δισεκ ευρώ.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ έχει χορηγήσει μέχρι  τώρα 62 δισεκ. ευρώ ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έναντι εγγυήσεων 128-130 δισεκ. ευρώ.
Το ELA μέχρι και σήμερα κινείται κοντά στα 800 εκατ παραμένει σχεδόν μηδενικό δεν έχει διαφοροποιηθεί δηλαδή σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ για μια ακόμη φορά επιδεικνύει υπεύθυνη εποπτική στάση και δεν αφήνει ξεκρέμαστες τις ελληνικές τράπεζες.
Η γραμμή ELA θα φθάνει έως 40 δισεκ. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα 40 δισεκ. μπορεί να χρησιμοποιηθούν 5 ή 10 ή 20 δισεκ. ή και τα 40 δισεκ. ανάλογα με την συμπεριφορά των εγγυήσεων – collaterals.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται 100% τουλάχιστον βραχυχρόνια.
Ωστόσο οι αιτίες που οδήγησαν στην έξαρση του προβλήματος είναι
1)Η ανήθικη και ακατάσχετη κινδυνολογία από το Μέγαρο Μαξίμου για Grexit και bank run.
Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι το σύνολο της η ΝΔ κινδυνολογεί ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει προσεκτική στάση.
Οι ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου για το χάος που έχει προκληθεί, για την αναστάτωση στην κοινωνία είναι τεράστιες.
2)Μεγάλη ευθύνη φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντί να εμφανίζεται με μια ενιαία στρατηγική, ορισμένοι επικίνδυνα ανεύθυνοι πολιτικοί της ρίχνουν λάδι στην φωτιά.
Ζημιώνεται η Ελλάδα με την ανήθικη στάση του Μεγάρου Μαξίμου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνέπειες της κρίσης είναι

Α)Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες 2 με 16 Ιανουαρίου η ρευστότητα μειώθηκε 7 δισεκ. ενώ η καθαρή εκροή καταθέσεων είναι 1,85 δισεκ.
Κυρίως επιχειρήσεις μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε money market και σε γερμανικά ομόλογα.
Β)Όλες οι ξένες τράπεζες έκλεισαν τις γραμμές στην διατραπεζική μέσω repos κοινώς οι ξένες τράπεζες δεν δανείζουν τις ελληνικές.
Οι απώλειες σε ρευστότητα σωρευτικά ανέρχεται σε 10 -11 δισεκ. ευρώ.
Γ)Η τράπεζα Πειραιώς σταμάτησε να δανείζει το ελληνικό δημόσιο μέσω των εντόκων γραμματίων, επικαλούμενη τα πλάνα αναδιάρθρωσης και κυρίως τα όρια που αυτά θέτουν για αγορές εντόκων.
Μάλιστα η διοίκηση της Πειραιώς έχει στείλει επιστολή στην DGCom και την ΤτΕ για τα έντοκα γραμμάτια.

Η υπόθεση των εντόκων γραμματίων κρίνεται εξόχως σοβαρή,  έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις υπόλοιπες 3 μεγάλες συστημικές τράπεζες ενώ θεωρούν ότι η Πειραιώς τους φορτώνει πρόσθετο βάρος σε μια περίοδο έλλειψης ρευστότητας.
Αγοράζουν τα έντοκα του ελληνικού δημοσίου που αντιστοιχούν στην Πειραιώς που δεν αγοράζει...ενώ στην τελευταία δημοπρασία εντόκων το Κοινό Ταμείο της ΤτΕ αγόρασε το ποσοστό της Πειραιώς.
Δ)Η περίπτωση του ελβετικού φράγκου επίσης έχει συμβάλλει αρνητικά.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν 8,8 δισεκ. ευρώ έκθεση σε ελβετικό φράγκο ενώ μόνο η Eurobank έχει έκθεση 4,8 δισεκ. ευρώ.
Ε)Σχεδόν όλες οι πολυεθνικές εταιρίες καθημερινά βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό με την εκροή να φθάνει τα 1,8 δισεκ.
Πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς μέχρι και ο ΟΤΕ αλλά και άλλες μεγάλες εταιρίες βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα έντοκα γραμμάτια;

Η τράπεζα Πειραιώς αναφέρει στο bankingnews.gr ότι αυτή η επιστολή δόθηκε 10 Δεκεμβρίου του 2014 πριν περίπου 39 ημέρες και είχε ως στόχο γνωμοδότηση για το θέμα των εντόκων.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Πειραιώς έθεσε ερώτημα για το αν μπορεί να αγοράζει έντοκα γραμμάτια καθώς είχε εξαντλήσει τα περιθώρια της όπως την δέσμευε το πλάνο αναδιάρθρωσης και δεν πρόκειται για σχέδιο μη χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Το bankingnews.gr ανέφερε τα εξής.
Θέμα αν μπορούν ή όχι μέσω της ρευστότητας που αποκτούν από την ΕΚΤ να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια έθεσε ο Μιχάλης Σάλλας ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, σε επιστολή του προς την ΕΚΤ, την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση απόλυτα έγκυρες πληροφορίες στην επιστολή του που υπογράφει ο Μιχάλης Σάλλας έχοντας την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ενώ είχε ενημερωθεί και ο εκπρόσωπος του δημοσίου ζητάει από τις αρμόδιες αρχές ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ να ενημερώσουν αν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια με την ρευστότητα που λαμβάνουν από το ευρωσύστημα.
Με βάση αξιόπιστη πηγή «στόχος της επιστολής ήταν να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα κινδυνεύσουν στο μέλλον.
Οι τράπεζες ήδη το 2012-2013 βρέθηκαν εκτεθειμένες και χρεοκόπησαν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κουρέψουν το ελληνικό χρέος.
Η έκθεση των τραπεζών στα έντοκα εντάσσεται στην λογική των άμεσα ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων ή όχι;
Η ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα θα στείλει απαντητική επιστολή που εικάζουμε ότι θα αναφέρει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράζουν άλλα έντοκα πέραν από αυτά που ήδη έχουν αγοράσει.
Θα επιτρέπεται το rollover αλλά όχι η αύξηση θέσεων».
Με βάση αυτή την προσέγγιση η Πειραιώς ανησυχεί ακόμη και για τα έντοκα γραμμάτια και με την επιστολή της ζητάει από την ΕΚΤ να ξεκαθαρίσει το θέμα οριστικά και με επίσημο τρόπο.
Η επιστολή της Πειραιώς πέραν των δυνητικών κινδύνων ίσως είχε αφορμή το φαινόμενο οι ξένες τράπεζες να μην ανανεώνουν τα έντοκα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν υποχρεώνοντας τις ελληνικές τράπεζες να αυξάνουν την έκθεση τους από 9 δισεκ. σε 12 δισεκ. με βάση μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένων Ταμείων και Κοινού Ταμείου της ΤτΕ που στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων….έχει αγοράσει καθώς δεν θα καλύπτονταν οι ανάγκες του δημοσίου σε ρευστό.
Η Πειραιώς εμφανίζεται με την επιστολή της να ζητάει από την ΕΚΤ επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση των τραπεζών στα έντοκα είναι ασφαλής.
Η Πειραιώς είχε έκθεση σε έντοκα γραμμάτια τον Σεπτέμβριο του 2014 περίπου 200 εκατ ευρώ και στο τέλος του 2014 περίπου 2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο έχει σταματήσει να αγοράζει έντοκα γραμμάτια.
Οι άλλες τράπεζες από την πλευρά τους εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την στάση της Πειραιώς.
«Οι τράπεζες εδώ και χρόνια έχουν κάνει μια άτυπη συμφωνία με το ελληνικό κράτος να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια με τα οποία χρηματοδοτείται βραχυχρόνια το ελληνικό κράτος.
Τα έντοκα φθάνουν στα 14,8 δισεκ. εκ των οποίων 9 δισεκ. κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ή 12 δισεκ. μαζί με άλλους ελληνικούς φορείς...
Με βάση αυτή την άτυπη συμφωνία κάθε τράπεζα πρέπει να κατέχει από 2 έως 2,5 δισεκ. έντοκα ώστε και οι 4 ελληνικές συστημικές να μοιράζονται τον δανεισμό του κράτους.
Η Πειραιώς έσπασε την συμφωνία και στην τελευταία δημοπρασία εντόκων αντί να αγοράσει η Πειραιώς τα αγόρασε το Κοινό Ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος» αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης με σημαντική έκθεση στα έντοκα γραμμάτια.
Το ερώτημα είναι γιατί η Πειραιώς σταμάτησε να δανείζει το ελληνικό κράτος άπαξ και το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος και άπαξ και υπάρχουν και στο ΔΣ εκπρόσωποι του κράτους;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης