Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται ιστορική συμφωνία ΕΕ με ΣΥΡΙΖΑ - Η απειλή ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το τέλος της Τρόικας

Έρχεται ιστορική συμφωνία ΕΕ με ΣΥΡΙΖΑ -  Η απειλή ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και το τέλος της Τρόικας
Εφόσον όλα αυτά συμβούν και θα συμβούν προσεχώς…η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Με όπλο την απειλή ασφυξίας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ….είναι 100% βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει νέα συμφωνία με την ΕΕ…με την διαφορά όμως ότι δεν θα περιλαμβάνεται η Τρόικα.
Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου να θέσει θέμα κατάργησης της Τρόικα….υποχρέωσε όλη την Ευρώπη να επαναξιολογήσει την στρατηγική προς την Ελλάδα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε επικοινωνιακή νίκη τεράστιας κλίμακας.
Από την Ελλάδα της δουλοπρεπούς στάσης φθάσαμε στην Ελλάδα που απαιτεί, προτείνει και ακυρώνει πρακτικές που απέτυχαν όπως ο μηχανισμός της Τρόικας.
Αρχικά η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη, δεν περίμεναν ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει τόσο πολύ και θα σηκώσει ανάστημα…απαιτώντας την κατάργηση του μνημονίου και της Τρόικα.  
Η Ευρώπη, η Γερμανία και γενικότερα ο πυρήνας της πολιτικής λιτότητας αιφνιδιάστηκε.
Πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν μπροστά από τις εξελίξεις που δρομολόγησε εξελίξεις αιφνιδιάζοντας την Ευρώπη.
Η Γερμανία και συνολικά η Ευρώπη γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα μέσω των προγραμμάτων και των δανείων, τα 245 δισεκ η Ελλάδα τα έχει ήδη πάρει.
Η ΕΕ αιφνιδιασμένη από την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί ως απειλή την ΕΚΤ και την ασφυξία ρευστότητας που μπορεί να προκαλέσει στις ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ στο τέλος δεν θα προκαλέσει ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες αλλά σίγουρα είναι ένα ρεαλιστικό όπλο της Ευρώπης προς την Ελλάδα ώστε να την οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία.
Για να μπορέσει η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δεχθεί την συμφωνία θα πρέπει να συμβούν τα εξής
1)Να καταργηθεί η Τρόικα.
Η Τρόικα θα καταργηθεί παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Merkel.
2)Θα αλλάξει η φιλοσοφία του μνημονίου και από μια στρατηγική λιτότητας θα μετεξελιχθεί σε μνημόνιο ανάπτυξης.
Η ΕΕ θα δεχθεί το βασικό επιχείρημα της Ελλάδος ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει, η λιτότητα έχει αποτύχει.
Η Ελλάδα θα δεχθεί την συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει Τρόικα αλλά θα περιλαμβάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα επαναξιολογηθούν εκ του μηδενός.
Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το μνημόνιο αλλά στις 2 Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να έχει πρόγραμμα και θα έχει πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ονομαστεί αναπτυξιακό αλλά.....θα είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα εξασφαλίζοντας στις τράπεζες ρευστότητα από την ΕΚΤ χωρίς προβλήματα.
Εφόσον όλα αυτά συμβούν και θα συμβούν προσεχώς…η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Όχι το βέλτιστο αλλά σίγουρα θα είναι ένα μεγάλο και θετικό βήμα προς τα εμπρός.

Η λύση που εξετάζεται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος

Τα 320 δισεκ. για να καταστούν βιώσιμα πρέπει να συμβούν τα εξής.
Τα δάνεια που προέρχονται από το ΔΝΤ και τα διακρατικά δηλαδή 85 δισεκ. ευρώ περίπου να επιμηκυνθούν.
Τα ομόλογα περίπου 35 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία κάκιστα εξαιρέθηκαν από το PSI+ να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αντικατάστασης τους με νέα ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας, ώστε να απομακρυνθούν στο μέλλον οι άμεσες αποπληρωμές.
Τα δάνεια του EFSF ύψους περίπου 145 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ομολόγων με ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας 30 ή 50 χρόνια αλλά η αποπληρωμής τους να συνδέεται με βάση την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα αν η Ελλάδα επιτυγχάνει ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό τότε να πληρώνονται τόκοι και τοκοχρεολύσια κανονικά ενώ αν η Ελλάδα εμφανίζει επιβράδυνση ή ύφεση να παγώνει η αποπληρωμή των χρεών.
Ταυτόχρονα θα μπορούσαν τα 25 δισεκ. των τραπεζών που κατέβαλλε το ΤΧΣ να μεταφερθούν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. άμεσα.
Με την πρόταση αυτή η έννοια haircut δεν υφίσταται αλλά παρέχεται χρόνος στην Ελλάδα με ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς να υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας.
Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν haircut στο χρέος από τα 320 δισεκ. στα 145 δισεκ. του EFSF τουλάχιστον 50% αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί πολιτικά η Ευρώπη.
Ένα μοντέλο όμως με βάση το οποίο η Ελλάδα επιμηκύνει δραστικά το χρέος θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της.
Το haircut είναι η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης