Τραπεζικά νέα

Στα όρια της χρεοκοπίας η Ελλάδα – Ή θα παραταθεί το μνημόνιο 10 μήνες ή ECCL ή όρια ανάληψης στα ATMs των τραπεζών

Στα όρια της χρεοκοπίας η Ελλάδα – Ή θα παραταθεί το μνημόνιο 10 μήνες ή ECCL ή όρια ανάληψης στα ATMs των τραπεζών
Ή η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ και θα παραταθεί το μνημόνιο ή θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα πιστωτικής ασφυξίας
Η Ευρώπη στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα, τόσο ξεκάθαρο, τόσο απειλητικό, τόσο προκλητικό.
Η Ελλάδα θα πρέπει το αργότερο έως τις 16 Φεβρουαρίου στο τακτικό Eurogroup (11 Φεβρουαρίου έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα) θα πρέπει να υποβάλλει πρόταση παράτασης του μνημονίου ειδάλλως θα παγώσει η οποιαδήποτε διαδικασία χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Μετά την αποτυχημένη ελληνική αναδίπλωση όπου άρον άρον εγκαταλείφθηκε το haircut ενώ επισήμως αναφέρθηκε ότι…θα διατηρηθεί το 65% του μνημονίου (δήλωση Βαρουφάκη έλληνα ΥΠΟΙΚ στην συνέντευξη με τον Schaeuble Γερμανός ΥΠΟΙΚ) ήταν ξεκάθαρο ότι η ΕΕ θα περνούσε στην αντεπίθεση.
Δεν ξέρουμε αν είναι κατανοητό αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε διπλωματικό πόλεμο με την Ευρώπη καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά ότι όλη η Ευρώπη έχει ταχθεί εναντίον της Ελλάδος.
Αρχικά χρησιμοποίησαν την ΕΚΤ που ουσιαστικά από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά στέλνει όλες τις τράπεζες στο ELA ήταν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση…και μια έμμεση απειλή πιστωτικής ασφυξίας.
Οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα αλλά οι όροι επιδεινώνονται.
Ακολούθησαν τα απανωτά όχι στο αίτημα της Ελλάδος να χορηγηθεί άδεια για χρήση 10 δισεκ. σε έντοκα.
Εν συνεχεία η πρόταση της Ελλάδος μειώθηκε στα 4,5 δισεκ. που επίσης δεν εγκρίθηκε και εν συνεχεία η Ελλάδα υπέβαλλε και τρίτο αίτημα  για 2 δισεκ. που επίσης δεν εγκρίθηκε.
Είναι ξεκάθαρο τι σχεδιάζει η Ευρώπη.
Θέλουν μέσω μιας ακραίας και ασφυκτικής πίεσης με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα να οδηγήσουν υποχρεωτικά την Ελλάδα σε 10μηνη παράταση του μνημονίου.
Η ECCL γραμμή η νέα πιστωτική γραμμή είναι το plan B.
Είναι προφανές ότι άπαξ και δεν έχουν εγκριθεί τα σχέδια για αύξηση των ορίων έκδοσης εντόκων γραμματίων η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ ή θα υποχρεωθεί να πάρει τα τελευταία εναπομείναντα κεφάλαια του μνημονίου.
Αν και τα δύο σενάρια αποτύχουν τότε είναι 100% σίγουρο ότι για να προστατευθεί η ελάχιστη ρευστότητας της οικονομίας και των τραπεζών, ειδικά στις τράπεζες θα μπουν περιοριστικοί όροι στην κίνηση κεφαλαίων και στα ATMs.
Για την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με ένα στρατηγικό στόχο να διαπραγματευτεί είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται εμπρός σε ένα ιστορικό δίλλημα.
Ή θα δεχθεί την παράταση του μνημονίου εξέλιξη που θα διασφαλίσει την σταθερότητα της Ελλάδος αλλά πολιτικά θα αποδεκατίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στα άκρα αφήνοντας την Ελλάδα εκτός μνημονίου εξέλιξη που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία την εθνική οικονομία και τις τράπεζες.
Το ελληνικό κράτος σε αυτό το σενάριο του χάους δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και οι τράπεζες για να αποτρέψουν το πανικό θα βάλουν όρια ανάληψης από τα ATMs 100 ευρώ την ημέρα.
Το κυπριακό μοντέλο δεν θα επαναληφθεί καθώς δεν θα δεσμευθούν καταθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια και το μοντέλο να δεσμευθούν καταθέσεις για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες είναι 100% βέβαιο ότι δεν θα επαναληφθεί στην Ελλάδα.
Όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν όρια στην κίνηση κεφαλαίων και στα ATMs είναι ένα σενάριο που εμφανίζει αυξανόμενες πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Μια άλλη παράμετρος που ορισμένοι κύκλοι κυρίως think tank που έχουν μελετήσει είναι η χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ.
Δηλαδή η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών εντός ευρώ, να μην αποχωρήσει από το ευρώ αλλά να δηλώσει αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα δεν έχει πολλά περιθώρια ή θα συμφωνήσει στην παράταση του μνημονίου που σημαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας ή θα αποδεχθεί το σοκ της ακραίας και ασφυκτικής πιστωτικής ασφυξίας.
Ή λιτότητα μέσω μνημονίου ή πιστωτική ασφυξία οι επιλογές της Ελλάδος.
Αν η Ελλάδα επιλέξει το μνημόνιο αυτό θα παραταθεί για 10 μήνες.
Η ECCL γραμμή δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.
Η πιστωτική ασφυξία θα είναι κοινωνικός, οικονομικός, τραπεζικός και πολιτικός Γολγοθάς.
Στην περίπτωση της εκτροπής…που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πιστωτική ασφυξία είναι 100% βέβαιο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει πολιτικά.
Η Ελλάδα θα βρεθεί σε αδιέξοδο γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ κατέρρευσε από αναξιοπιστία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει από πιστωτική ασφυξία

Προειδοποίηση

Αν οι ελληνικές καταθέσεις υποχωρήσουν άλλα 10 δισεκ. ευρώ είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ούτε το ELA η γραμμή έκτακτης παροχής ρευστότητας, ούτε τα collaterals θα φθάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αντλήσουν πάνω από 80 δισεκ. ή 90 δισεκ. σε ένα πιο διευρυμένο επίπεδο.
Αν χαθούν άλλα 10 δισεκ. καταθέσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει τελειώσει.
Η ρευστότητα δεν θα φθάνει και θα υπάρξει κραχ στις τράπεζες.
Ο περιορισμός της κίνησης κεφαλαίων και καταθέσεων θα είναι 10000% μονόδρομος.
Η προειδοποίηση αυτή δεν γίνεται για λόγους εντυπώσεων αλλά αποτελεί πλέον πραγματικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης