Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κίνδυνος Grexident θα οδηγήσει σε συμφωνία Ελλάδα με ΕΕ - Για να αποφευχθεί η δραχμή το νόμισμα της φτώχειας

Ο κίνδυνος Grexident θα οδηγήσει σε συμφωνία Ελλάδα με ΕΕ - Για να αποφευχθεί η δραχμή το νόμισμα της φτώχειας
Δεν αποκλείεται της συμφωνίας να προηγηθεί Grexident δηλαδή ατύχημα π.χ. capital controls περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση  έχοντας σχέδιο εμποτισμένο με πολλά στοιχεία επικοινωνιακού τακτικισμού, είτε λόγω διγλωσσίας, είτε λόγω ιδεολογικών εμμονών φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα αγωνιστικό τερέν που κυριαρχεί η αντιπαλότητα με την ΕΕ και την Γερμανία.
Αυτό φαίνεται αλλά παρ΄ όλα αυτά η Ελλάδα στο τέλος θα συμφωνήσει με την ΕΕ.
Αυτό που βιώνει η Ευρώπη αυτή την περίοδο δεν είναι τίποτε άλλο από επικοινωνιακούς τακτικισμούς.
Η Ελλάδα δεν θέλει το Grexit, δεν θέλει την στάση πληρωμών (αν και κάποιοι ίσως να πειραματίζονται με αυτό το σενάριο)»
Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει στέλεχος της Barclays Capital το οποίο συνομίλησε με το bankingnews.gr.
Ζητήσαμε από το στέλεχος της Barclays να μας σκιαγραφήσει την άποψη των επενδυτών, πως βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές αυτή την δύσκολη περίοδο, των διαπραγματεύσεων.
«Οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Μπορεί μέχρι τώρα αλλά και προσεχώς να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο η αναζήτηση ρευστότητας είναι Γολγοθάς για την νέα ελληνική κυβέρνηση.
Μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει.
Όμως
1)Όλοι βλέπουν ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε οριακά επίπεδα και αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Απριλίου τότε είναι πιθανό στο β΄ τρίμηνο του 2015 η Ελλάδα να περάσει εκ νέου σε ύφεση.
2)Η πιστωτική ασφυξία όσο παραμένει θα συντηρεί τον κίνδυνο του Grexident το ελληνικού ατυχήματος και θα συντηρεί θεωρίες περί διπλού νομίσματος που δεν έχουν καμία πρακτική λογική.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δύο νομίσματα ή θα έχει το ευρώ ή θα έχει την δραχμή.
Η δραχμή σε αυτή την φάση θα φτωχοποιήσει τον έλληνα και την ελληνική οικονομία.
3)Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη πρόκληση της Ελλάδος είναι οι αποπληρωμές έως το Καλοκαίρι.
Σε ένα σενάριο ευνοϊκό για την Ελλάδα αν περάσει τον Αύγουστο έχοντας αποπληρώσει τα ομόλογα του Καλοκαιριού η Ευρώπη δεν θα μπορεί να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα.
Επειδή όμως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο 20-25 δισεκ. ευρώ είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό χωρίς κεφάλαια.
Οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα όλο το 2015.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αθετήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τότε θα έχει χάσει το ισχυρό πολιτικό της πλεονέκτημα.
Απολαμβάνει μεγάλης αποδοχής από την κοινωνία η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά η περίοδος πολιτικής χάριτος εξαντλείται.
4)Σε ορισμένους κύκλους διεθνών επενδυτών επικρατεί η άποψη ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να επιδίωκαν ένα σοκ στην Ευρώπη μέσω μιας στρατηγικής αυτοτιμωρίας.
Π.χ. τα capital controls στις τράπεζες ή στάση πληρωμών εντός του ευρώ.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλείτο συστημικού τύπου σοκ στην Ευρώπη η οποία θα υποχρεωνόταν να συμβιβαστεί με την Ελλάδα.
Η στρατηγική απειλών όμως δεν μπορεί να αποτελεί την βάση μιας διαπραγμάτευσης.
Δεν μπορεί να διαπραγματεύεσαι εν μέσω απειλών κανένα δεν συμφέρει η όξυνση ούτε την Ελλάδα, ούτε την ΕΕ.
5)Η επικρατούσα άποψη των περισσοτέρων ξένων πάντως είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ.
Αν δεν υπήρχε διάθεση για συμφωνία, δεν θα έρχονταν τα τεχνικά κλιμάκια και δεν θα ξεκινούσε γύρος επαφών και διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο πολλοί ξένοι ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η συμφωνία.
Θα είναι ομαλή συμφωνία ή θα πρέπει να υπάρξει ένα συστημικό σοκ ένα Grexident δηλαδή ελληνικό ατύχημα ώστε Ελλάδα και ΕΕ…να καταλήξουν σε συμφωνία.
Δεν αποκλείεται της συμφωνίας να προηγηθεί Grexident δηλαδή ατύχημα π.χ. capital controls περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Όμως η πλειοψηφία των ξένων θεωρεί ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, ένα Grexident μπορεί απλά να είναι μια απειλή,  όπως και οι αναφορές για δημοψηφίσματα και δραχμή.
Όλα αυτά είναι σενάρια καταστροφής που θα φτωχοποιήσουν δραματικά την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα καλώς ή κακώς είναι συνδεδεμένη με το ευρώ.
6)Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι οριακή.
Η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα είναι 105 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ενεργητικού αντί να βρίσκονται στο 8% με 9%.
Τα κεφάλαια πιέζονται, οι καταθέσεις μειώνονται και τα NPLs αυξάνονται.
7)Ήδη στρατηγικοί επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο όπως το Capital αποχωρούν και αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο αποδοκιμασίας για την Ελλάδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να πάει σε συμφωνία με την ΕΕ.
Αν όμως για κάποιο λόγο δεν υπάρξει συμφωνία…όλοι πρέπει να κάνουν υπομονή καθώς όλα θα τελειώσουν πολύ άσχημα....δραματικά.
Θέσαμε την εξής ερώτηση στο στέλεχος της Barclays Capital τι πραγματικά πιστεύει ότι θα συμβεί;
Η απάντηση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα «κυκλοφορεί μια άτυπη poll στο City του Λονδίνου για την Ελλάδα και η πλειοψηφία των funds managers πιστεύει ότι η Ελλάδα παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μέχρι να συμφωνήσει με την ΕΕ.
Όταν ούτε Κίνα, ούτε Ρωσία μπορεί να βοηθήσουν την Ελλάδα και οι αγορές την έχουν αποκλείσει….η ΕΕ είναι μονόδρομος.
Η Ελλάδα έχει μόνο ένα σύμμαχο παγκοσμίως την ΕΕ...ναι μαι αυτή την ένωση με την οποία φαίνεται τώρα να είναι σε κόντρα.
Η Ελλάδα θα συμφωνήσει ίσως έως τις 20 Απριλίου και η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα».

www.basnkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης