Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο για bad bank έχει καταρρεύσει ελλείψει κεφαλαίων – Μόνο αν πουλήσουν 50 δισ NPLs θα σωθούν οι ελληνικές τράπεζες

Το σχέδιο για bad bank έχει καταρρεύσει ελλείψει κεφαλαίων – Μόνο αν πουλήσουν 50 δισ NPLs θα σωθούν οι ελληνικές τράπεζες
Στα 104 δισεκ. τα προβληματικά και οι καθυστερήσεις στο ελληνικό banking
Το σχέδιο για την σύσταση ελληνικής bad bank τύπου NAMA στην Ιρλανδία φαίνεται ότι έχει καταρρεύσει.
Παρ΄ ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι λογικό, χρειάζεται οι ελληνικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα NPLs από το τεράστιο πρόβλημα των προβληματικών δανείων, ωστόσο είναι μη υλοποιήσιμο.
Η λύση της δημιουργίας bad bank ή μετατροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε bad bank προσκρούει στα εξής εμπόδια
1)Δεν υπάρχει χρηματοδότηση.
Άπαξ και το ΤΧΣ δεν διαθέτει capital buffer καθώς τα 11,4 δισεκ. βρίσκονται στον ESM είναι σοβαρό πρόβλημα ποιος θα χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών η bad bank θα πρέπει να πάρει 30 με 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια τραπεζών που σημαίνει ότι απαιτούνται κεφάλαια κατά μέσο όρο 10 δισεκ. ευρώ.
Με δεδομένο όμως ότι ο ESM δεν εγκρίνει τα εναπομείναντα κεφάλαια των τραπεζών να κεφαλαιοποιήσουν μια bad bank είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα χρηματοδότησης.
2)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και ρητορεία της δεν μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν στην κεφαλαιοποίηση μιας bad bank.
Όμως όταν το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την bad bank είναι ξεκάθαρο ότι κανείς ιδιώτης δεν θα έρθει να επενδύσει.
3)Συνολικά η ΕΕ και γενικώς οι θεσμοί διάκεινται αρνητικά στην ιδέα σύστασης bad bank στην Ελλάδα.
Το βασικότερο όμως πρόβλημα παραμένει η χρηματοδότηση.
Χωρίς κεφάλαια το σχέδιο για την σύσταση bad bank έχει καταρρεύσει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν τα NPLs σε επίπεδο ομίλων έχουν φθάσει τα 85 δισεκ. ή μαζί με τις καθυστερήσεις και τα κρυφά προβληματικά δάνεια φθάνουν τα 104 δισεκ. θα πρέπει τουλάχιστον 30-50 δισεκ. προβληματικά δάνεια να φύγουν από τον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών.
Για να γίνει αυτό όμως απαιτούνται και κεφάλαια και κυρίως κάλυψη του funding gap απαιτούνται πολλά κεφάλαια.
Ίσως ο επόμενος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα αποδειχθεί υποχρεωτικός θα πρέπει να επικεντρωθεί στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Στα 104 δισεκ. τα προβληματικά και οι καθυστερήσεις

Στα 104 δισεκ. ευρώ διαμορφώνονται τα προβληματικά δάνεια και οι καθυστερήσεις στις ελληνικές τράπεζες απόρροια προφανώς της δραματικής εικόνας που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.
Τα 104 δισεκ. αντιπροσωπεύουν το 49% του συνόλου των δανείων κοινώς ένα στα δύο δάνεια έχει πρόβλημα ή αντιστοιχούν στο 56% του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα λοιπόν με τα προβληματικά δάνεια συνολικά αντιστοιχεί στο 56% του ΑΕΠ.
Η κατάσταση των προβληματικών δανείων επιδεινώθηκε μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Στα 104 δισεκ. δεν περιλαμβάνονται τυχόν εικονικά υγιή δάνεια τα οποία έχουν προέλθει από αναχρηματοδότηση ή αναδιάρθρωση δανεισμού.
Ορισμένοι ανεβάζουν τα πάσης φύσεως προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα στα 110 δισεκ. που αντιστοιχεί στο 50% των δανείων αλλά με βάση ποιο ρεαλιστικά στοιχεία τα 104 δισεκ. αντικατοπτρίζουν….την πραγματικότητα.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που υποδηλώνει και το μέγεθος του προβλήματος είναι η εκτίμηση κορυφαίου τραπεζικού στελέχους.
«Το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί οριακά.
Αν η πιστωτική ασφυξία εκτιναχθεί τότε είναι 100% βέβαιο ότι τα NPLs απλά θα εκτιναχθούν και θα καταστούν μη διαχειρίσιμο πρόβλημα.
Αν σκάσει η βόμβα των προβληματικών δανείων το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση μικρότερη των 25 δισεκ. του 2013 και σίγουρα μεγαλύτερη των 8,3 δισεκ. του 2014.
Αν η Ελλάδα εκτραπεί, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν από τα NPLs και την έλλειψη ρευστότητας»

Η ακτινογραφία των ελληνικών τραπεζών το 2014

Τράπεζες

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

NPLs ποσοστό επί των δανείων

31,9% (δάνεια 73,3 δισ )

33,8% (δάνεια 62,3 δισ)

33,4% (δάνεια 51,8 δισ)

38,8% (72,9 δισ δάνεια)

NPLs απόλυτο μέγεθος

19,3 δισ

20,6 ή 21,4 δισ

17,3 δισ

29,5 δισ ή 27,6 δισ

NPLs + καθυστερήσεις

24,5 δισ

28 δισ

21,5 δισ

30 δισ

Coverage ratio

60,2%

62%

56,3%

57%

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης