Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Να απορριφθούν τα απαράδεκτα σχέδια για εξαναγκαστικές συγχωνεύσεις στις τράπεζες - Η κυβέρνηση θέλει 2 κρατικές τράπεζες

Να απορριφθούν τα απαράδεκτα σχέδια για εξαναγκαστικές συγχωνεύσεις στις τράπεζες - Η κυβέρνηση θέλει 2 κρατικές τράπεζες
Σε όλη την Ευρώπη οι τράπεζες μειώνουν ενεργητικό - Το ελληνικό σχέδιο για νέες συγχωνεύσεις θα απορριφθεί
Επικίνδυνα σενάρια εξαναγκαστικών συγχωνεύσεων στις τράπεζες φαίνεται να προωθεί ή διαρρέει σκόπιμα το κυβερνητικό επιτελείο είτε για να αλλάξει το κλίμα, είτε για να αποτρέψει χρεοκοπία μεγάλης συστημικής τράπεζας.
Μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών το κλίμα έχει δραματικά επιδεινωθεί, υπάρχει ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει σχέδια συγχωνεύσεων της Εθνικής με την Πειραιώς και της Alpha με την Eurobank δημιουργώντας δύο νέους τραπεζικούς ομίλους.
Τα σενάρια αυτά είναι σχέδια καταστροφής και θα απορριφθούν από την ΕΕ και την DGCom.
Σε αυτό το νέο αναδιαμορφωμένο τραπεζικό κλάδο θα ενταχθεί και η Attica bank που δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς.
Δεν είναι όμως σαφές αν στόχος της κυβέρνησης μέσω των συγχωνεύσεων είναι να προλάβει τυχόν χρεοκοπία μεγάλης συστημικής τράπεζας ή για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και το κλίμα ή να δείξει στην ΕΕ ότι προβαίνει σε μεγάλες αλλαγές.
Όμως τα πειράματα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο ειδικά των συστημικών τραπεζών είναι επικίνδυνα και πρέπει να απορριφθούν για τους εξής λόγους
1)Σε όλη την Ευρώπη η ΕΚΤ και η DGCom και ο SSM τάσσονται υπέρ μικρότερων τραπεζών.
Στόχος είναι να μειωθεί το ρίσκο στις τράπεζες και όχι να αυξηθεί μέσω της δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων.
Συγχώνευση Εθνικής και Πειραιώς θα δημιουργούσε μια τράπεζα με ενεργητικό 204 δισεκ. μια τράπεζα με ενεργητικό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Μια συγχώνευση Alpha και Eurobank θα δημιουργούσε μια τράπεζα 145 δισεκ. ευρώ ενεργητικό.
2)Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια που υπολογίζονται σε 7 με 10 δισεκ. ως 4 αυτόνομες συστημικές τράπεζες και 15 με 18 δισεκ. αν συγχωνευθούν και απομείνουν 2 μεγάλες τράπεζες. 
Οι 4 τράπεζες στην Ελλάδα αυτόνομες χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια από ότι οι  2 μεγάλα τραπεζικά σχήματα. 
3)Θα οδηγηθούν σε εθελούσιες εξόδους οι τράπεζες μειώνοντας το προσωπικό τους τουλάχιστον 12-15 χιλιάδες.
 4)Το τραπεζικό σύστημα λόγω της χρεοκοπίας της χώρας νοσεί.
Όταν ασθενεί τόσο σοβαρά το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να σχεδιάζονται κινήσεις συγχωνεύσεων δημιουργώντας τεράστιους για τα ελληνικά δεδομένα τραπεζικούς ομίλους.
Όταν νοσεί το τραπεζικό σύστημα η θεραπεία δεν είναι η συγχώνευση δύο άρρωστων ή 4 άρρωστων τραπεζών.
Η πρόσθεση 2 άρρωστων τραπεζών δεν ισούται με μια υγιή τράπεζα.
5)Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είτε διαρρέει τέτοια σενάρια εξυπηρετώντας σκοπιμότητες είτε έχει ως στόχο να πλήξει τους τραπεζίτες με τους οποίους βρίσκεται σε κόντρα.
6)Τα σενάρια εξαναγκαστικών συγχωνεύσεων στις τράπεζες θα απορριφθούν από την ΕΚΤ και την DGCom καθώς εναντιώνονται στην βασική και κυρίαρχη τάση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.
7)Οι συγχωνεύσεις μεταξύ συστημικών τραπεζών θα οδηγήσουν σε βίαιες κρατικοποιήσεις στις τράπεζες, με κατεστραμμένους ιδιώτες μετόχους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η ΕΕ, η ΕΚΤ και η DGCom θα απορρίψουν τα σχέδια της Ελλάδος για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης