Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυξάνονται σημαντικά οι ενδείξεις για συμφωνία σήμερα με 3 - 6 μήνες παράταση - Η ρήξη θα φέρει capital controls την Τρίτη

Αυξάνονται σημαντικά οι ενδείξεις για συμφωνία σήμερα με 3 - 6 μήνες παράταση - Η ρήξη θα φέρει capital controls την Τρίτη
Οι ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός Ελλάδος με δανειστές έχουν αυξηθεί σημαντικά...ειδικά μετά το μεσημέρι της Κυριακής
Οι προσδοκίες για συμφωνία έχουν αυξηθεί, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα 22 Ιουνίου συμβιβασμός.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε τχνικό επίπεδο, έχει υπάρξει πρόοδος μετά την νέα ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε, όχι μεν εντυπωσιακή, αλλά υπάρχει πρόοδος, ενώ πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και πριν το Eurogroup, ο Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τις πιο κρίσιμες επαφές του, θα συναντηθεί με Juncker Κομισιόν, Draghi ΕΚΤ και Lagarde ΔΝΤ...στις 12:00 ώρα Ελλάδος.
Η ζυγαριά γέρνει ξανά προς το θετικό σενάριο και αυτή η εξέλιξη γεννά προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με δανειστές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, όπου θα κριθεί η πορεία της χώρας με μια συμφωνία 3μηνης ή 6μηνης  παράτασης που θα δώσει χρόνο για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία ή αύριο Τρίτη 23 Ιουνίου capital controls στις τράπεζες και χάος στην κοινωνία.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι πάμε σε συμφωνία σε σχέση με το κλίμα ρήξης που επικρατούσε λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα.
Κυβερνητικές πηγές, ξένα δημοσιεύματα εμφανίζονται θετικότεροι και θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για συμφωνία.
Οι ενδείξεις για συμφωνία αυξάνονται και πάλι.
Η τύχη της Ελλάδος κρίνεται στο έκτακτο Eurogroup σήμερα 22 Ιουνίου και ώρα 13:30 ώρα Ελλάδος και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να πραγματοποιήσει τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις της πολιτικής του καριέρας.
Μέσα στο σαββατοκύριακο, το νέο στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για συμφωνία ήταν οι διαρροές από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι…θα προταθεί 3μηνη ή 6μηνη παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 ή έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2015 με χρηματοδότηση 6 δισεκ. από τον ESM και περίπου 4,7 δισεκ. από την τελευταία δόση.
Στο μεσοδιάστημα Ελλάδα και δανειστές θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα με νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.
Για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί και να υλοποιήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος.
Η 3μηνη ή 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης…αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία που είναι η μόνη ορθή επιλογή για το συμφέρον της χώρας.
Όμως υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι στην έκτακτη Σύνοδο θα μπουν οι βάσεις για μια συμφωνία αλλά θα επικυρωθεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Ιουνίου.
Η άποψη αυτή που έχει εκφραστεί και από κυβερνητικά στελέχη προσκρούει σε ένα τεράστιο εμπόδιο στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής του και ο κίνδυνος capital controls δεν είναι πλέον θεωρητικό αλλά πρακτικός.
Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του όλη την διαπραγμάτευση καθώς πριν την Σύνοδο Κορυφής και μετά το Eurogroup θα πραγματοποιήσει τις ποιο κρίσιμες επαφές.
Θα συναντηθεί ο Τσίπρας με τον Juncker Κομισιόν, Draghi ΕΚΤ και Lagarde ΔΝΤ.
Οι συναντήσεις αυτές θα γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπρόταση που υποβλήθηκε ενόψει του έκτακτου Eurogroup συνεχίζει να έχει διαφορές με την πρόταση Juncker παρ΄ ότι έχουν υπάρξει και σημεία σύγκλισης.
Ο Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τις κρισιμότερες επαφές του πριν την Σύνοδο Κορυφής η οποία ανάλογα θα επικυρώσει συμφωνία ή θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές παραμένουν για την Ελλάδα.

Χωρίς συμφωνία capital controls στις τράπεζες στις 23 Ιουνίου

Η ΕΚΤ έχει προετοιμαστεί για να επιβάλλει capital controls στις ελληνικές τράπεζες αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Παρ΄ ότι την απόφαση την λαμβάνει η εθνική κυβέρνηση, ουσιαστικά είναι απόφαση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 19 Ιουνίου και παρείχε 1,8 δισεκ. ELA το οποίο εξαντλήθηκε καθώς η εκροή καταθέσεων στις 19 Ιουνίου ήταν 1,71 δισεκ.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου και θα παράσχει εκ νέου ELA.
Η ΕΚΤ επίσης είναι έτοιμη στο καλό σενάριο της συμφωνίας να διευρύνει την γκάμα των εγγυήσεων ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν τα collaterals και να αποκτήσουν μεγάλα περιθώρια…στην ρευστότητα τους.
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι αν η Σύνοδος Κορυφής δεν καταλήξει σε συμφωνία την Τρίτη 23 Ιουνίου θα επιβληθούν capital controls, θα κλείσουν οι τράπεζες και γενικώς θα επικρατήσει πανικός.
Τα capital controls θα αποτελούν την έναρξη της διαδικασίας χρεοκοπίας της Ελλάδος εντός ευρώ.

Το συμπέρασμα

Οι πιθανότητες για συμφωνία έχουν αυξηθεί εκ νέου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη.
Να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος και να στηρίξει τον οικονομικό της σχεδιασμό εντός ευρώ.
Η μάχη πρέπει να δοθεί εντός ευρώ και όχι εκτός ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης