Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανοίγει το ΧΑ -15% και οι τράπεζες -30% - Το νέο δέλεαρ για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από φθηνό να γίνει πολύ φθηνότερο

Ανοίγει το ΧΑ -15% και οι τράπεζες -30% - Το νέο δέλεαρ για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι από φθηνό να γίνει πολύ φθηνότερο
Το fair value της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι 550-600 μονάδες....
Το ελληνικό χρηματιστήριο, ανοίγει εκ νέου σήμερα 3 Αυγούστου μετά το σοκ της απόφασης να κλείσει στις 26 Ιουνίου του 2015 λόγω των capital controls.
Το ελληνικό χρηματιστήριο επαναλειτουργεί με σημαντικούς περιορισμούς ειδικά για τους έλληνες, ενώ οι ξένοι που ελέγχουν το 70% του τζίρου θα μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν πράξεις χωρίς περιορισμούς πλην αυτών που ορίζονται από την αγορά ελλείψει αντισυμβαλλόμενων.
Ξεπερνώντας το σοκ των 2-3 πρώτων ημερών θα πρέπει να δούμε στρατηγικά πως θα κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο και ποιο είναι το νέο hot story της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ώστε να προσελκύσει εκ νέου κεφάλαια από hedge funds καθώς ποιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν θα επενδύσουν πριν το 2017.

Το σοκ των 2-4 πρώτων ημερών

Αν δεχθούμε ότι το ETF του FTSE 20 στην Νέα Υόρκη με τα χαρακτηριστικά GREK μας δείχνει την τάση, όπως και το ADRs της Εθνικής τράπεζας, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρηματιστήριο για να κλείσει το arbitrage έχει περιθώρια πτώσης από -15% έως -18% - χωρίς να αποκλείεται στο άνοιγμα πτώση -22% έως -24%.
Αντίστοιχα οι μετοχές των τραπεζών έχουν περιθώρια πτώσης -30% έως -50%.
Για τα warrants δεν θα γίνει πολύ συζήτηση για το εξής απλό λόγο ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση εκμηδενίζει την αξία τους.
Οι πρώτες 2-4 ημέρες για το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι σοκ, εύλογο ωστόσο και κανένα δεν θα πρέπει να πανικοβάλει ότι και αν συμβεί.
Οι έλληνες επενδυτές ίσως είναι σκόπιμο να μην ρισκάρουν, πουλώντας ειδικά τις 2-4 πρώτες ημέρες μέχρι να διαπιστωθούν τα σχέδια των ξένων επενδυτών.
Ορισμένοι ξένοι έχουν πάρει hedging θέσεις στο ETF του FTSE 20 οπότε σε κάποιο βαθμό έχουν λάβει κάποιας μορφής προστασία.
(π.χ. hedge fund αγόρασε με 5 εκατ ευρώ μετοχές ελληνικών τραπεζών στις 26 Ιουνίου ποντάροντας την συμφωνία, εγκλωβίστηκε, ωστόσο έχει θέσεις hedging στο GREK)
Η πτώση των 2-4 ημερών είναι σχεδόν αδιάφορο, αναμενόμενο και πολύ φυσιολογικό.
Το ζήτημα δεν είναι αυτό αλλά
1)Πως θα συμπεριφερθεί το χρηματιστήριο μεσοπρόθεσμα;
2)Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τράπεζες είναι στρατηγικά για επάνω ή η αξία της αγοράς είναι για πολύ χαμηλότερα;
3)Τι σηματοδοτούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών;
4)Θα υπάρξουν μετοχές που θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από το γενικό κλίμα;
5)To σενάριο της συμφωνίας (έστω και αυτής της κακής συμφωνίας) που είναι γεγονός πως θα επιδράσει στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Απαντήσεις

Το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το σοκ της ντροπιαστικής απόφασης ότι έκλεισε βίαια στις 26 Ιουνίου και ανοίγει σήμερα 3 Αυγούστου 2015 με τους πωλητές εύλογα να συνωστίζονται μέχρις ότου η χρηματιστηριακή αγορά να ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα…
Αν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα οι long επενδυτές θα ήταν ενθουσιασμένοι, παρά την πτώση των πρώτων ημερών.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι
Α)Η συμφωνία που έχει υπάρξει είναι ακραία αντιαναπτυξιακή, ακραία υφεσιακή και όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα αποδώσει.  
Το τρίτο μνημόνιο με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει.
Και η αποτυχία θα καταγραφεί ως ύφεση στο ΑΕΠ με -4% για το 2015 και -1,75% για το 2016 σε ένα μάλλον ουδέτερο σενάριο, η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου, ενώ ο ιδιωτικός τομέας ο πρωτεργάτης της εθνικής παραγωγής θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Β)Οι τράπεζες που αποτελούν τον μηχανισμό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας βρίσκονται παγιδευμένες, βρίσκονται σε ομηρία, λόγω των κρατικών κεφαλαίων που έχουν δανειστεί και των κρατικών κεφαλαίων που θα δανειστούν εκ νέου λόγω των stress tests του Οκτωβρίου του 2015.
Γ)Οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αυτό σημαίνει τιμές αυξήσεων κεφαλαίου που πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλές για να είναι ελκυστικές.
Άρα reverse split και χαμηλές τιμές αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες.
Δ)Οι τράπεζες το 2015 θα εμφανίσουν τεράστιας κλίμακας ζημίες και το 2016 επίσης θα εμφανίσουν μικρότερης κλίμακας ζημίες.
Άρα κέρδη από το 2017.
Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον κλάδο των τραπεζών όχι επενδύσιμο ενώ δημιουργείται και πρόβλημα με το DTA και DTC δηλαδή την αναβαλλόμενη φορολογία που προαπαιτεί κερδοφορία.
Ε)Οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στην ίδια παγίδα όπως ήταν το 2013 και 2014.
Γιατί οι τράπεζες δεν χορήγησαν δάνεια, γιατί οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν;
Όταν οι ιδιώτες επενδυτές ανακεφαλαιοποιούν μια τράπεζα έχουν την απαίτηση από τις διοικήσεις να βελτιώνουν τις αποδόσεις κεφαλαίου ROE ώστε να το καρπούνται ως μέρισμα από τα κέρδη και ως χρηματιστηριακή απόδοση.
Οι τράπεζες μέχρι το 2020  δεν θα μπορέσουν να διανείμουν μέρισμα λόγω των κρατικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα επειδή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων είναι κρατικό πρέπει να επιστραφεί.
Το ίδιο ισχύει και με την ρευστότητα 129 δισεκ. έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το ευρωσύστημα εκ των οποίων 90,5 δισεκ. είναι ELA αυτή η ρευστότητα πρέπει να επιστραφεί.
Στ)Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ακόμη και αυτές που βραχυχρόνια μπορεί να ευνοηθούν από τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων θα πέσουν στην παγίδα της υπεροφορολόγησης και της ύφεσης που βρίσκεται εκ νέου η οικονομία.
Άρα ούτε οι εταιρίες του FTSE 25 θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα momentum.

Τι θα συμβεί ή τι πρέπει να συμβεί;

Για να μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο δηλαδή τα hedge funds που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειαζόμαστε ένα φθηνό χρηματιστήριο αλλά ένα πάμφθηνο χρηματιστήριο.
Το fair value της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι 550-600 μονάδες.
Όμως οι 550-600 μονάδες καθιστούν το ελληνικό χρηματιστήριο όχι φθηνό χρηματιστήριο.
Η αγορά θα πρέπει να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της, ώστε να μπορέσουν οι μετοχές των τραπεζών να υλοποιήσουν τις ΑΜΚ σε πολύ χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να δώσει ισχυρό κίνητρο στο κερδοσκοπικό fund να ρισκάρει πάλι στο ελληνικό χρηματιστήριο ποντάροντας σε ισχυρά κερδοσκοπικά κέρδη.
Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν το φθηνότερο χρηματιστήριο είναι στις 500 ή στις 400 ή στις 300 μονάδες.
Αλλά αν νομίσουμε ότι ανοίγοντας το χρηματιστήριο θα πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με τις παραδοχές του παρελθόντος τότε είμαστε 100% λάθος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει αξία;
Βεβαίως και έχει αλλά η αξία του χρηματιστηρίου είναι αδιάφορη.
Ο σκοπός πρέπει να είναι ένας πώς θα ξαναφέρουμε ξένους επενδυτές, είναι οι μόνοι που μπορούν να αναστήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο από την ημιθανή του κατάσταση.
Χρειαζόμαστε ένα νέο hot story και το νέο hot story για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένα πολύ φθηνό χρηματιστήριο.

Το χρηματιστήριο ανοίγει σήμερα 3 Αυγούστου του 2015 

* Ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος είναι εκ θέσεως και εκ φύσεως γελοίος.
Η ΕΚΤ έβαλε περιορισμούς γιατί ήθελε να διασφαλίσει τις καταθέσεις και την ρευστότητα των τραπεζών.
Για να το θέσουμε απλά.
Αν έχετε 100.000 ευρώ κατάθεση αυτή δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε τράπεζες.
Αν όμως βγάλετε από το χρηματοκιβώτιο σας 100.000 ευρώ μπορείτε να πάτε να κάνετε κατάθεση στην τράπεζα και με αυτά να επενδύσετε στο χρηματιστήριο.
Πιστεύει κανείς από εσάς ότι αν πάτε με 100.000 ευρώ να τα επενδύσετε στο χρηματιστήριο ως νέο χρήμα, δεν θα σας ελέγξουν πως τα βρήκατε είστε γελασμένοι.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι αξίζει να επενδύσετε π.χ. 100.000 ευρώ που δεν έχετε στην τράπεζα αλλά κάπου κρυμμένα στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω capital controls και επερχόμενων νέων ΑΜΚ στις τράπεζες ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Επίσης αν επενδύσετε νέα χρήματα, αυτά υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.

* Δεν καταλαβαίνουμε γιατί άλλαξε ο μηχανισμός ελέγχου συναλλαγών ΑΜΕΜ, ως προς τις διακυμάνσεις των τιμών.
Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελστεί) από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%.
Στο δυναμικό ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής πριν εκτελεστεί η πράξη) αναπροσαρμόζεται από 3% στο 1,5%.
Αν δεν έχει εκτελεστεί πράξη στην αρχή της συνεδρίασης ως τιμή τελευταία ορίζεται η τιμή κλεισίματος της προηγούμενης.
Επίσης η διάρκεια συγκέντρωσης εντολών από 5 λεπτά θα αυξηθεί στα 10 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά θα βγαίνει off μια μετοχή.
Επίσης η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών της μεθόδου 2 από 30% που ήταν (που αντιστοιχούσε σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%) γίνεται 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%)

* Την MIFID Markets in Financial Instruments Directive την πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων καθώς οι διαφορές μεταξύ των ξένων επενδυτών και των ελλήνων είναι τεράστιες.

Γιατί οι νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές;

Το 2013 παρ΄ ότι οι τιμές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών με χρηματιστηριακούς όρους δικαιολογούνταν, ωστόσο σημειώναμε εκείνη την περίοδο ότι στρατηγικά οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να υλοποιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Επειδή οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν ήταν συμπληρωματικές αλλά οι τράπεζες δημιουργούσαν στην κυριολεξία εκ του μηδενός ίδια κεφάλαια οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου έπρεπε να είναι πολύ χαμηλές.
Το 2013 οι τράπεζες μηδένισαν τα κεφάλαια τους είτε βρέθηκαν με αρνητική καθαρή θέση και έχτισαν εκ του μηδενός την κεφαλαιακή επάρκεια.
Όσο ποιο χαμηλά προσδιορίζεται η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου μπορεί να έχει.
Το 2013 οι παλαιοί μέτοχοι είχαν καταστραφεί, το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες και ως εκ τούτου η ορθή στρατηγική επιλογή ήταν χαμηλές τιμές.
Θυμάμαι ότι το θέμα αυτό το είχαμε θίξει στο ΤΧΣ, το οποίο έκρινε ότι οι χαμηλές τιμές είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον.
Οι τιμές καθορίστηκαν, οι αυξήσεις κεφαλαίου ολοκληρώθηκαν, τα warrants έλαβαν ως βάση τις τιμές των ΑΜΚ του 2013 και εν συνεχεία την ιστορία την γνωρίζετε.
Το 2014 στην νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου προστέθηκαν 8,3 δισεκ. άρα η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση ήταν συμπληρωματική επικράτησε η άποψη της διασφάλισης των μετόχων που είχαν επενδύσει το 2013.
Θυμόμαστε τον αγώνα των τραπεζών να προσεγγίσουν το «ιδανικό» μοντέλο της Alpha η οποία επειδή δεν είχε αρνητική καθαρή θέση το 2013 και μετά την εξαγορά της Emporiki bank και των 3 δισεκ. που έλαβε από την Credit Agricole είχε την πολυτέλεια να υλοποιήσει ΑΜΚ σε τιμή υψηλότερη του 2013.
Από κοντά και η Πειραιώς που εξαγόρασε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και μετέτρεψαν την αρνητική καθαρή θέση σε θετική.
Το 2014 οι τιμές των ΑΜΚ προσδιορίστηκαν περισσότερο με όρους μετόχων, οι παλαιοί μέτοχοι να μην υποστούν dilution και το ΤΧΣ να μην εμφανίζει μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές των ΑΜΚ του 2013.
Το 2014 το ΤΧΣ δεν συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Η στρατηγική του 2014 με τα δεδομένα του 2015 ήταν τραγικά λάθος αλλά το 2014 πάλι εμείς ήμασταν αυτοί που υποστηρίξαμε ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε χαμηλές τιμές.
Το 2015 Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι τράπεζες θα υλοποιήσουν νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ΑΜΚ θα είναι 7-8 δισεκ. θα είναι 13 δισεκ. το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει τεράστια σημασία.
Αν οι ΑΜΚ είναι 7-8 δισεκ. τότε είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν και ιδιώτες, νέοι ιδιώτες ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
Αν οι ΑΜΚ είναι 13 δισεκ. τότε μάλλον και τα 13 δισεκ. θα τα επενδύσει το ΤΧΣ.
Η άποψη μας θα διατυπωθεί με πολύ σαφή τρόπο.
Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερες τιμές, ακόμη και εξευτελιστικές.
Γιατί;
Οι ΑΜΚ του 2013 δημιούργησαν εκ του μηδενός κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2014 συμπλήρωσαν κεφάλαιο
Οι ΑΜΚ του 2015 θα είναι αυξήσεις κεφαλαίου επανεκκίνησης.
Κατά την διαδικασία επανεκκίνησης, ο κινητήρας σβήνει και παίρνει πάλι εμπρός.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα δέλεαρ για τον νέο διεθνή ξένο επενδυτή άπαξ και οι τράπεζες 2015 και 2016 θα εμφανίζουν ζημίες.
Ποιο είναι το δέλεαρ όχι απλά οι χαμηλές τιμές αλλά οι εξευτελιστικές τιμές.
Αν οι τράπεζες θέλουν να πετύχουν τον στρατηγικό στόχο και να μην επαναληφθεί το λάθος του 2013 και το λάθος του 2014, να επιλέξουν τιμές σε ΑΜΚ σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Θα υποστεί dilution το ΤΧΣ, θα υποστεί dilution ο παλαιός ιδιώτης μέτοχος θα σκεφθούν πολλοί.
Η απάντηση είναι απλή, αυτό είναι παντελώς αδιάφορο.
Αν θέλουμε στρατηγικά να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, όχι τον βραχυχρόνιο αλλά τον μακροχρόνιο θα πρέπει οι τιμές των ΑΜΚ να υλοποιηθούν σε ακραία εξευτελιστικές τιμές.
Βεβαίως αυτό σημαίνει επιθετικά reverse split γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν ΑΜΚ κάτω των 0,30 ευρώ των ονομαστικών τους αξιών.
Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η τιμή των τραπεζών στις ΑΜΚ αλλά αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι επαρκείς ώστε να περάσουν με άνεση και τα stress tests του 2016.
Οι τράπεζες ας τολμήσουν το αυτονόητο.
Τιμές ΑΜΚ του 2015 σε τιμές…..δραματικά χαμηλές.
Όσοι το τολμήσουν θα κερδίσουν.

Εκτιμήσεις για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών

Τράπεζα

Τιμή ΑΜΚ 2015 Ε

Τιμή ΑΜΚ 2014

Τιμή ΑΜΚ 2013

Εθνική

Προ RS 0,30-0,40

2,20

4,29

Πειραιώς

Προ RS 0,15

1,70

1,71

Eurobank

Προ RS 0,05      

0,31

1,54

Alpha bank

Προ RS 0,12

0,65

0,44

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


Ανάλυση του bankingnews.gr για τα stres tests του 2015 των τραπεζών

Τράπεζες

Εθνική

Alpha

Eurobank

Πειραιώς

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες 2015 Σενάριο 1

2 δισ

1,5 δισ

1,5 δισ

2 δισ

Νέες κεφαλαιακές ανάγκες σενάριο 2

3-4 δισ

2,5 δισ

2,5 δισ

3-4 δισ

Κεφαλαιακή ζημία επί των υφιστάμενων κεφαλαίων

-5 δισ

-4,85 δισ

-4 δισ

-5,2 δισ

Κεφάλαια 2015

7,8 δισ

7 δισ

5 δισ

7,1 δισ

CT1

12,1%

13,1%

14,2%

12%

Κεφάλαια 2015 Βασ. ΙΙΙ

5,6 δισ

6,9 δισ

4,1 δισ

6,7 δισ

CT1 Βασ. ΙΙΙ

8,7%

12,6%

12,6%

11,3%

Κεφάλαια 6μηνου 2014

9,4 δισ

8,6 δισ.

6,54 δισ

8,9 δισ

DTA 2015

3 δισ

3,5 δισ

3,7 δισ

4 δισ

Κεφάλαια χωρίς το DTA με Βασ ΙΙΙ

2,6 δισ

3,4 δισ

400 εκατ

2,7 δισ

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης