Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μπάχαλο αλλά με 86 δισ χωρίς δραχμή έχουμε την τελευταία ευκαιρία – Οι τράπεζες κρίνουν το μνημόνιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μπάχαλο αλλά με 86 δισ χωρίς δραχμή έχουμε την τελευταία ευκαιρία  – Οι τράπεζες  κρίνουν το μνημόνιο
Όμως μέσα από αυτό το μπάχαλο αποτυχιών – για να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος – η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία.
Αν αποτιμηθούν με ψυχραιμία τα γεγονότα όπως πολιτικά και οικονομικά εξελίχθησαν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε τελείως μπάχαλο.
Όμως όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
Η μια όψη η όψη που απεικονίζει το μπάχαλο που προκάλεσε η ανώριμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.....
Μετέτρεψε μια υπόθεση αρχικού στόχου 30 δισεκ. (αυτός ήταν ο σχεδιασμός το τρίτο δάνειο να φθάσει τα 30 ή 35 δισ) σε ένα μνημόνιο 86 δισεκ. από τα οποία άμεσα θα καταβληθούν 26 δισεκ. ευρώ.
Μετέτρεψε την μετάβαση από την έξοδο από τα μνημόνια στην αποδοχή και εφαρμογή του πιο επαχθούς μνημονίου στην ιστορία με άμεσες δραματικές συνέπειες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην παραγωγική ιδιωτική οικονομία, με τον δημόσιο τομέα να δέχεται δυσανάλογα μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με την απόδοση και παραγωγικότητα του.
Μετέτρεψε ένα κεφαλαιακά επαρκή τραπεζικό κλάδο σε κεφαλαιακή ανεπαρκή, υποχρεώνοντας την κοινωνία να φορτωθεί μετά τα 40 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης του 2013 άλλα 25 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.
Δηλαδή 65 δισεκ. δανείστηκαν οι έλληνες για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών
Μετέτρεψε την σταθεροποίηση της ρευστότητας των τραπεζών σε μείζον πρόβλημα  με τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έφθασαν τα 34 με 35 δισεκ. ευρώ.
Μετέτρεψε μια οικονομία που έβαινε σε σταθεροποίηση σε μια οικονομία που βρίσκεται σε νέα περίοδο διετούς ύφεσης 2015 και 2016.
Μετέτρεψε την οικονομία της Ελλάδος σε ένα φαύλο κύκλο μνημονίων.
Με πολιτικούς όρους ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κυρίαρχος του παιχνιδιού μετά την νίκη στις εκλογές και το δημοψήφισμα αλλά το φιάσκο της διακυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο.
Μια κυβέρνηση των 162 έχει απομείνει με 118 και στηρίζεται αποκλειστικά στην αντιπολίτευση.
Με όρους οικονομικούς και πολιτικούς ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, τα έκανε  μπάχαλο, τα έκανε θάλασσα είτε αρέσει είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.
Όμως μέσα από αυτό το μπάχαλο αποτυχιών – για να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος – η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία.
Με τα 86 δισεκ. και κυρίως την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η Ελλάδα και το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο.
Δεν υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές ενδείξεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνητική εμπειρία και θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα διακυβέρνησης.
Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξει το κομματικό συμφέρον – δηλαδή εκλογές – ή θα προτάξει το εθνικό συμφέρον – δηλαδή κυβέρνηση εθνικού σκοπού -.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δραχμή, έχει 86 δισεκ. νέο δάνειο και έχει μια ακόμη ευκαιρία μέσα από την τραγικότητα και την αποτυχία όλων των τελευταίων μηνών, γεννάται μια ελπίδα ότι αυτή η τελευταία ευκαιρία δεν θα πεταχθεί στο καλάθι των αχρήστων.
Αυτή η ευκαιρία θα αποδειχθεί σωτήρια ή καταστροφική, από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των τραπεζών.
Αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως όχημα ανάκαμψης, υπάρχουν ελπίδες, αν ακολουθηθεί η πεπατημένη χωρίς θεραπεία σοκ ειδικά στα προβληματικά δάνεια το τρίτο μνημόνιο θα αποτύχει παταγωδώς και μαζί τράπεζες και οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα έκανε μπάχαλο αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις της τελευταίας ευκαιρίας.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:11 15 Αυγούστου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης