Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Είναι πιθανό να διασπαστούν σε good και bad bank τράπεζες στις 11/12 αργά το απόγευμα; - Ναι αλλά πρέπει να αποτραπεί

Είναι πιθανό να διασπαστούν σε good και bad bank τράπεζες στις 11/12  αργά το απόγευμα; - Ναι αλλά πρέπει να αποτραπεί
Έως τις 10 - 11 Δεκεμβρίου πρέπει να βρεθούν 950 εκατ με 1 δισεκ. από Attica bank και συνεταιριστικές
Η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς αποτρέποντας τα χειρότερα στην περίπτωση που κάποια τράπεζα δεν κατάφερνε να καλύψει το βασικό σενάριο.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα ήταν διάχυτη για ορισμένες μεγάλες συστημικές τράπεζες αλλά οι φόβοι αυτοί διαψεύστηκαν.
Το μεγάλο εμπόδιο ξεπεράστηκε, ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μικρότερες τράπεζες αν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί το resolution η εξυγίανση και ο κίνδυνος διάσπασης τράπεζας σε good και bad bank υπό την έννοια ότι οι τραπεζικές άδειες είναι πολύτιμες ειδικά σε μια χώρα όπου ο βαθμός συγκέντρωσης βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται αυτή την περίοδο είναι η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Προφανώς και όλες θα ήταν το βέλτιστο σενάριο να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια και να διασωθούν.
Αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο, η καλύτερη εξέλιξη.
Όμως σε μια περίοδο υψηλού ρίσκου, όπου υπάρχει ανησυχία για την σταθερότητα της κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπου η επενδυτική ψυχολογία είναι εύθραυστη προφανώς και η αναζήτηση 950 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ έως την Πέμπτη 10 ή Παρασκευή 11 Νοεμβρίου είναι περίπλοκη υπόθεση.

Γενικό σχόλιο για όλες τις τράπεζες που υλοποιούν αύξηση κεφαλαίου

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο SSM όχι τυχαία έβαλαν μια ημερομηνία ως καταληκτική για όλους την 11η Δεκεμβρίου του 2015.
Οποιαδήποτε παράταση – όχι ειδικά για την Παγκρήτια αλλά για όλες τις τράπεζες που υλοποιούν ΑΜΚ – θα αύξανε το κίνδυνο ατυχήματος.
Από 1η Ιανουαρίου θα ισχύσει πλήρως η BRRD δηλαδή το bail in και στις καταθέσεις οπότε καμία τράπεζα και κυρίως η ΤτΕ δεν θα αφήσουν να παραταθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης αυξάνοντας κατακόρυφα το ρίσκο και τον κίνδυνο να χαθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες.

Attica bank

Η Attica bank βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης με στόχο να αντλήσει 748 εκατ αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να καλύψει τα 584 εκατ ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια.
Η αύξηση ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 και η διαδικασία είναι η εξής καλύπτονται ή δεν καλύπτονται τα 584 εκατ του βασικού σεναρίου.
Θυμίζουμε ότι η αύξηση υλοποιείται στα 0,30 ευρώ με σχέση 36 νέες μετοχές προς 1 παλαιά.
Μέχρι τώρα έως 8 Δεκεμβρίου η μετοχή της Attica bank διαπραγματεύεται χαμηλότερα της τιμής της αύξησης και αυτό προφανώς είναι πρόβλημα.
Ένας επενδυτής μεταξύ μιας υψηλότερης και μιας χαμηλότερης τιμής προφανώς και θα επιλέξει την χαμηλότερη τιμή.
Το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο επένδυσε 374 εκατ στο παρελθόν κατά δήλωση του και ουσιαστικά η αξία των κεφαλαίων αυτών έχει μηδενίσει σχεδιάζει να επενδύσει από 255 έως 382,5 εκατ ευρώ.
Με βάση πληροφορίες η Attica bank ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλάνου αναδιάρθρωσης από την DGCom.
Γεννάται ένα ερώτημα βέβαια, το πρώτο πλάνο αναδιάρθρωσης δεν εγκρίθηκε και χρειάστηκε τροποποίηση όπως παραχώρηση του management αλλά γιατί η DGCom καθυστερεί;
Το ΤΧΣ μέχρι αργά χθες δεν είχε κάποια ενημέρωση ενώ σε ερώτηση του bankingnews.gr δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση από την DGCom.
Οι διερευνητικές επαφές για στρατηγικούς συμμάχους δεν είναι σαφές αν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση ή πληροφόρηση.
Φημολογείται και μόνο ως φήμη μεταφέρεται ότι ΔΕΚΟ σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Attica bank αλλά ένα τέτοιο σενάριο θα ενεργοποιούσε την DGCom για state aid.
Δύσκολα θα επέτρεπε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω ΔΕΚΟ ανακεφαλαιοποίηση.
Εν τω μεταξύ θα ήταν παράταιρο οι ΔΕΚΟ ή άλλα Ταμεία σε αυτή την συγκυρία να επενδύουν γενικώς όταν έχουν προβλήματα ρευστότητας.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την Attica bank.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΤτΕ έχει ζητήσει να καλύψει και τα 748 εκατ αλλά τουλάχιστον αν καλυφθούν τα 584 εκατ θα μπορούσαν τα υπόλοιπα να συγκεντρωθούν μέσω του ΤΧΣ μόνο για το δυσμενές σενάριο.
Η Attica bank παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τι θα συμβεί σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής μπορεί η ΤτΕ να δεχθεί τμηματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις προφανώς θα δοθούν στις 10 Δεκεμβρίου.
Το bankingnews.gr έχει θέσει πλειάδα ερωτημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank αλλά απάντηση ακόμη δεν έχει λάβει.

Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα

Θα χρειαστεί η μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της Ελλάδος η Παγκρήτια περίπου 130 εκατ ευρώ.
Ενδιαφερόμενοι έχουν υπάρξει, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί 3 ενδιαφερόμενοι αλλά ζητούν να υλοποιήσουν οικονομικό έλεγχο και προφανώς ζητούν χρόνο.
Η Παγκρήτια έχει βρει τα κεφάλαια αλλά χρόνος δεν υπάρχει.
Εναπόκειται καθαρά στην ΤτΕ αν θα δώσει και με ποιες δικλείδες ασφαλείας θα δώσει χρόνο σε όποιες τράπεζες το ζητήσουν.
Τα κεφάλαια έχουν βρεθεί και αυτό δεν αποτελεί εικασία.

Το Ταμείο Ασφαλιστικών Εταιριών σε Χανίων και Ηπείρου;

Το Ταμείο Ασφαλιστικών Εταιριών έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει  το  50% δηλαδή 11 εκατ στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
Η συνεταιριστική τράπεζα Χανίων χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί  22,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή του Ταμείου Ασφαλιστικών Εταιριών θα είναι μακράς πνοής και προϋποθέτει τη συγκέντρωση από τους συνεταίρους των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη διασφάλιση ικανοποιητικής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενός νέος μέτοχος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση της τράπεζας, ώστε να μπορεί να επιτελεί ρόλο στρατηγικού εταίρου.
Ωστόσο η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ανάλογη πληροφορία έχει αναφερθεί και για την Ηπείρου που χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί περίπου 18 εκατ στην τιμή των 0,95 ευρώ.

Πελοποννήσου χρειάζεται 17,8 εκατ ευρώ

Η συνεταιριστική τράπεζα Πελοποννήσου χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 17,8 εκατ ευρώ, η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη καθώς έχει υπάρξει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής.

Το συμπέρασμα

Όλες οι τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν θεωρητικά αλλά πρακτικά χρειάζονται 950 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.
Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο.
Κάποιες μπορεί να τα καταφέρουν, κάποιες άλλες όχι.
Είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις μικρές τράπεζες και στις συνεταιριστικές.

(Πρώτη Ενημέρωση: 23:17, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης