Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπό τον φόβο νέας χρεοκοπίας ασκούνται πιέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα – Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες για Ελλάδα, ΧΑ

Υπό τον φόβο νέας χρεοκοπίας ασκούνται πιέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα – Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες για Ελλάδα, ΧΑ
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας στο βάθος προβάλει απειλητικά, αυτό το βλέπει ιδιαίτερα το ΔΝΤ και έχει αναλόγως προειδοποιήσει.
Μετά το φιάσκο της αξιολόγησης καθώς η κυβέρνηση πόνταρε ότι θα κερδίσει μέσω πολιτικής λύσης στο προσφυγικό, αναδιπλώνεται πλήρως και στρέφεται εκ νέου στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης…για να επιλύσει το προσφυγικό.
Με όρους στρατηγικής η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα, πρόκειται για ιστορικών διαστάσεων αποτυχία στην στρατηγική και στους τακτικούς ελιγμούς.
Όμως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχει ενεργοποιήσει τον αμερικανικό παράγοντα που πιέζει για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Εσχάτως υπήρξε ένα μπαράζ ανακοινώσεων, θετικών για την Ελλάδα.
1)Οι αμερικανοί ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση.
2) Ο Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem – όπως είναι το πλήρες όνομα του – ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι δεν είναι ορθή η στάση του ΔΝΤ σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης.
3)Ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στους G20 τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα.
4) Με βάση το γερμανικό δίκτυο Redaktions Netzwerk Deutschland επικαλούμενο κύκλους των χριστιανοδημοκρατών η A. Merkel αλλάζει τη στρατηγική της έναντι της Ελλάδας λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία.
Η διαπραγμάτευση μπορεί να βρίσκεται στον αέρα λόγω του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό ωστόσο είναι προφανές ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με προοπτική έως τέλη Μαρτίου να έχει επέλθει συμφωνία, αρχές Απριλίου να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και το επόμενο Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την αναζήτηση λύσης για το χρέος.
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος χρεοκοπίας στο βάθος προβάλει απειλητικά, αυτό το βλέπει ιδιαίτερα το ΔΝΤ και έχει αναλόγως προειδοποιήσει.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες;

26 Φεβρουαρίου του 2016
Θα ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα καθώς θα συμπεριλάβουμε την 26η Φεβρουαρίου, ημερομηνία που έχει παρέλθει.
Στις 26 Φεβρουαρίου το βράδυ αναμενόταν η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα αλλά όπως – έπραξε και για άλλες χώρες – δεν προέβη σε αξιολόγηση.
Ένας από τους βασικούς λόγους για την Ελλάδα σχετίζεται με το γεγονός ότι ο αμερικανικός οίκος Moody’s δεν έχει καθαρή εικόνα για την πορεία της αξιολόγησης και σκόπιμα δεν διακινδύνευσε αξιολόγηση.

27 και 28 Φεβρουαρίου
Στην σύνοδο των G20 στην Σαγκάη μπορεί να μην ελήφθησαν ουσιώδεις πρωτοβουλίες για την διεθνή οικονομία – αρνητικό νέο για τα χρηματιστήρια – αλλά εκφράστηκαν σχόλια για την επιτάχυνση της αξιολόγησης στην Ελλάδα ενώ το προσφυγικό χαρακτηρίστηκε μείζον πρόβλημα.

29 Φεβρουαρίου  
Συνεδριάζει στις 29 Φεβρουαρίου του 2016 το EuroWorking Group η προπαρασκευαστική ομάδα για το Eurogroup και θα διαφανεί αν τελικώς έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη 2 Μαρτίου η Τρόικα.

29 Φεβρουαρίου 2016
Στις 29 Φεβρουαρίου αναμένονται αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις του δείκτη MSCI Greece χωρίς καμία αλλαγή στη σύνθεσή του.

1 Μαρτίου του 2016
Την Τρίτη 1η Μαρτίου του 2016 αναμένεται το rebalancing του ελληνικού ETF GREK το οποίο θα συσχετίζεται όχι με τον FTSE όπως ίσχυε έως τώρα αλλά με τον MSCI ακολουθώντας την απόδοση του MSCI All Greece Select 25/50 Index.
Αναμένονται εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 60-70 εκατ.

2 Μαρτίου του 2016
Ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2015 η Eurobank και Alpha bank και αναμένονται αξιόλογες ζημίες

7 Μαρτίου του 2016
Στις 7 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται να αποσαφηνιστούν πολλά περί την τύχη της ελληνικής αξιολόγησης που καρκινοβατεί.

7 Μαρτίου του 2016
Έχει προγραμματιστεί μια άκρως σημαντική Σύνοδος Κορυφής με συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό.
Μόνο με ενεργή και ειλικρινή συμμετοχή της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής έλεγχος στο προσφυγικό.

9 Μαρτίου του 2016
Η Πειραιώς στις 9 Μαρτίου ανακοινώνει σημαντικές ζημίες για την χρήση 2015

10 Μαρτίου του 2016
Στις 10 Μαρτίου του 2016 συνεδριάζει η ΕΚΤ για να αποφασίσει νέα μείωση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,30% σε -0,40% μείωση -0,10% και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

11 Μαρτίου του 2016
Στις 11 Μαρτίου ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την επαναξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας.
Αν έχει υπάρξει φως στο Eurogroup στις 7 Μαρτίου δεν αποκλείεται αναβάθμιση κατά 1 ή 2 βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας από την κλίμακα CCC στην κλίμακα CCC+ ή B- (στα επίπεδα της Standard and Poor’s).
Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην αξιολόγηση.

18 Μαρτίου του 2016
Στις 18 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ένα σημαντικό rebalancing από τον οίκο FTSE, καθώς αναμένονται σημαντικές εισροές κεφαλαίων μετά την αλλαγή στην κατηγοριοποίηση της εγχώριας αγοράς από Developed Market σε Advanced Emerging Market.
Επίκεινται εισροές πάνω από 150 -200 εκατ.

19 Μαρτίου του 2016
Στις 19 Μαρτίου του 2016 έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων γνωστή και ως Triple Witching.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης